Στην τελευταία θέση σε θέματα διαφάνειας η Κύπρος, λέει ο Πρόεδρος του CIPA

15:06 3/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την επίδοση της Κύπρου σε θέματα διαφάνειας έκρουσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, καλώντας τον ΣΕΛΚ, το Δικηγορικό Σύλλογο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να γίνουν πιο αυστηρές με τις εταιρείες μέλη τους, προκειμένου να δίνουν τις απαιτούμενες πληροφορίες που ζητούν ξένες κυβερνήσεις από τις κυπριακές Αρχές.

Οι δηλώσεις του κ. Αγκαστινιώτη έγιναν με αφορμή το ότι το Φόρουμ για τη Διαφάνεια για φορολογικά

θέματα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) κατατάσσει την Κύπρο στην τελευταία θέση σε θέματα διαφάνειας, μαζί με τις Σεϋχέλλες, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και το Λουξεμβούργο, επειδή οι διάφορες επαγγελματικές ομάδες, δεν δίνουν έγκαιρα ή και καθόλου τις απαιτούμενες πληροφορίες στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων.

Πρόσθεσε δε ότι ο κατάλογος με του ΟΟΣΑ με την κατάταξη των χωρών θα επικυρωθεί στη Σύνοδο του Οργανισμού στην Τζακάρτα στις 21-22 Νοεμβρίου, προειδοποιώντας ότι με αυτό τον τρόπο κινδυνεύουν οι συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας η Κύπρος έχει συνάψει με περίπου 50 άλλα κράτη.

Παράλληλα, ο κ. Αγκαστινιώτης απεκάλυψε επίσης ότι η Ινδία ακύρωσε τη συνθήκη αποφυγής διπλής φορολογίας προφασιζόμενη ότι δεν απαντούμε στα ερωτήματά τους έγκαιρα ή δεν απαντούμε καθόλου.

Επ` αυτού, ο Πρόεδρος του CIPΑ διευκρίνισε ότι “δεν είναι το τέλος του κόσμου υπό την έννοια ότι αυτό μας το έχουν πει στο παρελθόν και μετά πυροσβεστικά τρέξαμε να επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας”.

“Όμως δεν είναι και η καλύτερη εξέλιξη διότι, μια χώρα που είναι στο μικροσκόπιο των πάντων σήμερα θεωρώ ότι δεν μπορεί να αφήνει τα πράγματα να έρχονται σε αυτό το σημείο και μετά να έρχεται πυροσβεστικά να τα διορθώσει”, πρόσθεσε.

Στην τελευταία θέση του ΟΟΣΑ σε θέματα διαφάνειας η Κύπρος

Σε ερώτηση ότι η εξέλιξη έρχεται μετά τα αποτελέσματα του οργανισμού για την οικονομική συνεργασία και την Ανάπτυξη στο Παρίσι όπου φιγουράρουμε στην τελευταία θέση μεταξύ 50 χωρών, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε τα τελευταία συμπεράσματα που αφορούν την Κύπρο στο φόρουμ για φορολογικούς σκοπούς του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, τα οποία δεν έχουν επικυρωθεί ακόμη, “είναι κάκιστα”.

“Φιγουράρουμε στην τελευταία θέση μαζί με τις Σεϋχέλλες, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και το Λουξεμβούργο. Στην τελευταία θέση όσον αφορά τα θέματα της διαφάνειας και της ανταλλαγής πληροφοριών όταν μας το ζητούν ξένες χώρες”, είπε.

Χαρακτήρισε το ζήτημα αυτό “ως ένα μέγα θέμα διότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα συμπεράσματα του Φόρουμ στο Παρίσι θα επικυρωθούν στην Τζακάρτα τις επόμενες εβδομάδες”.

“θα μας δοθεί ένα σύντομο χρονικό διάστημα να συμμορφωθούμε και πρέπει να τρέξουμε και πάλι να διορθώσουμε τα πράγματα, διότι με τα υφιστάμενα αποτελέσματα θα κινδυνέψουν και λυπούμαι που το λέω, οι 50 τόσες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας με άλλες χώρες. Άρα θα κινδυνέψει και ο τομέας των υπηρεσιών στην Κύπρο, ο οποίος είναι ένα τεράστιο κομμάτι της οικονομίας”, υπογράμμισε.

Να γίνουν πολύ πιο αυστηρές οι εποπτικές αρχές

Σε ερώτηση για τους λόγους για τους οποίους βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση, ο κ. Αγκαστινιώτης εξήγησε ότι οι διάφορες χώρες απευθύνονται για πληροφορίες στο ΤΕΠ, το οποίο με τη σειρά του απευθύνεται στους επαγγελματίες του κλάδου, που είναι μεγάλα ελεγκτικά γραφεία και δικηγορικά γραφεία και γραφεία παροχής διοικητικών υπηρεσιών (fiduciary).

Λέγοντας ότι το ΤΕΠ ισχυρίζεται ότι οι επαγγελματίες δεν του απαντούν έγκαιρα ή πολλές φορές καθόλου, ο κ. Αγκαστινιώτης τόνισε ότι “είναι καιρός τα εποπτικά σώματα αυτών των τριών κατηγοριών επαγγελματιών που είναι ο ΣΕΛΚ, ο Παγκύπριος Δικηγορικός σύλλογος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να είναι πολύ αυστηρές με τα μέλη τους διότι δεν μπορεί η αμέλεια ή η αδιαφορία ή οι κακές πρακτικές των ολίγων να καταστρέψουν αυτό τον τομέα της οικονομίας μας”.

Όπως είπε, “στην Κύπρο έχουμε εξαιρετικούς επαγγελματίες, λογιστές δικηγόρους στον τομέα αυτό και δεν μπορούν οι λίγοι, οι οποίοι είναι ανεύθυνοι ή που πιθανόν να έχουν αλλότρια κίνητρα, με τις ενέργειες και τις παραλείψεις τους να καταστρέψουν αυτό το κομμάτι της οικονομίας”.

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει επίσης και το ΤΕΠ, αλλά και ο Έφορος Εταιρειών επιτέλους να αποφασίσουν ότι αφού αυτοί είναι που εκπροσωπούν την Κύπρο στο εξωτερικό να είναι και οι ίδιοι πολύ πιο αυστηροί με τους επαγγελματίες της Κύπρου, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται, διότι δεν μπορούν οι ολίγοι καταστρέφουν όσα με τόσους πολλούς κόπους και ιδρώτα τόσα χρόνια χτίσαμε.

Ο κ. Αγκαστινιώτης ξακαθάρισε ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει το καθήκον της αφού προχώρησε σε άυξηση των κονδυλίων προς τον CIPA, υπογραμμίζοντας ότι η βασική πρόκληση είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, που δεν θα προέλθει μόνο από τις προβολή της Κύπρου.

“Πρέπει να κάνουμε και κάποια άλλα πράγματα στο εσωτερικό για να μας εμπιστευθούν οι ξένοι ως προς το ότι έχουμε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον και μια υγιή οικονομία και ότι είμαστε μια οικονομία, επαναλαμβάνω, με διαφάνεια, η οποία είναι έτοιμη να δίνει πληροφορίες στο εξωτερικό και στις αντίστοιχες κυβερνήσεις όταν μας τις ζητηθούν”, τόνισε και συνέχισε: “Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό τον κόσμο έχουμε να λογοδοτήσουμε, είμαστε κάτω από το μικροσκόπιο των πάντων και πρέπει ν αποδείξουμε ότι είμαστε καθαρότατοι”.

Τέλος, ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι αύριο ίδιος μαζί με την Εκτελεστική Επιτροπή του CIPA θα συναντηθεί με τεχνοκράτες της Τρόικα τους οποίους θα ενημερώσει το έργο του Οργανισμού και θα απαντήσει στις όποιες ερωτήσεις θα του τεθούν. Εκτίμησε δε ότι το θέμα της διαφάνειας θα συζητηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα