Τα χειρότερα έχουν περάσει, σύμφωνα με έκθεση της EBRD

16:40 21/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) εξέφρασε αισιοδοξία τη Δευτέρα ότι το χειρότερο σημείο της χρεωστικής κρίσης της ευρωζώνης έχει περάσει, αλλά αναθεώρησε προς τα κάτω τις αναπτυξιακές της προβλέψεις για το 2013 όσον αφορά την επενδυτική περιοχή της που καλύπτει την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η EBRD μείωσε τις αναπτυξιακές της προβλέψεις για τις χώρες στις οποίες διατηρεί επιχειρήσεις σε 3,1% φέτος,

σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή της για τις οικονομικές προοπτικές.

Προηγούμενη πρόβλεψή της του Οκτωβρίου ήταν της τάξης του 3,2%.

«Οι κίνδυνοι στην προοπτική έχουν συνεχίσει να υποχωρούν, ενώ η πιθανότητα να υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης της ευρωζώνης μειώνεται», αναφέρεται στην έκθεση.

«Η ανάπτυξη στην μεταβατική περιοχή συνέχισε να επιβραδύνεται κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012, όμως η επιβράδυνση περιέχει ενδείξεις πως φτάνει στο τέλος της».

Οι οικονομίες στην επενδυτική ζώνη της EBRD συρρικνώθηκαν κατά 2,6% πέρσι, έχοντας επηρεαστεί από την μακρόχρονη χρεωστική κρίση της ευρωζώνης μετά από μια εντυπωσιακή ανάπτυξη της τάξης του 4,6% το 2011.

«Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, βλέπουμε τώρα μια πιθανότητα να υπάρξει μείωση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η αναδυόμενη Ευρώπη, κυρίως όσον αφορά τους κινδύνους που προέρχονται από την ευρωζώνη», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD Έρικ Μπέργκλοφ.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι «όλα βαίνουν καλώς», αλλά υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα