Συνεργάτης του Ολαντ για γαλλοτουρκικές σχέσεις

18:52 8/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υπόσχεση περί αλλαγής στις σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία δίνει ο Πιέρ Μοσκοβίτσι, επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Γαλλίας, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ”, τονίζοντας ωστόσο ότι η υπόθεση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι μακρόχρονη υπόθεση και ότι η Τουρκία πρέπει να προβεί σε βήματα εκδημοκρατισμού.

Η “Χουριέτ” παρουσιάζει τον Μοσκοβίτσι ως πιθανό υπουργό Εξωτερικών στη νέα

κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στη Γαλλία.

“Είμαι από τους σπάνιους πολιτικούς που πιστεύουν στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ” λέει ο ίδιος στη συνέντευξή του και συμπληρώνει: “Οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν σε έντιμη βάση. Πρέπει να είμαστε πιστοί στις συμφωνίες και να προχωράμε. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα πενταετίας. Θα είναι πιο μακρόχρονο. Πρέπει να συνεχίσουμε καλοπροαίρετα. Στο τέλος θα ληφθεί μία απόφαση. Η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει να προβαίνει σε βήματα εκδημοκρατισμού. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η σχέση μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας θα αλλάξει”.

Διευκρινίζοντας τα περί σχέσεων, ο Μοσκοβίτσι λέει ότι “οι σχέσεις της Ευρώπης και της Γαλλίας δεν μπορούν να παραμείνουν ως έχουν. Ο Σαρκοζί παρουσίασε πάντα την Τουρκία ως αποδιοπομπαίο τράγο και την αξιοποιούσε για εσωτερική κατανάλωση. Απορρίπτουμε τη στάση αυτή. Δεν ακολούθησε συμπεριφορά και διπλωματία με σεβασμό προς την Τουρκία. Ακόμη και στην επίσκεψή του στην Τουρκία, έμεινε μόνο μερικές ώρες και έγιναν οι σχέσεις ακόμα χειρότερες. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε ισχυρές και αρμονικές σχέσεις που θα στηρίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στο σεβασμό”.

Keywords
Τυχαία Θέματα