Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Οικονομικών για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων

11:12 26/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνεχίζει αύριο η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών την εξέταση νομοθετημάτων για την εξυγίανση πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων, σε έκτακτη συνεδρία της στην οποία έχουν προσκληθεί να παραστούν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης. Στην αυριανή συνεδρία, που θα αρχίσει στις 11:00 το πρωί, η Επιτροπή Οικονομικών θα ενημερωθεί και για τα αναμενόμενα να

κατατεθούν στη Βουλή νομοσχέδια για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Για τα νομοσχέδια αυτά, έχουν κληθεί επίσης να προσέλθουν στην αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ο Έφορος της Υπηρεσίας Εποπτείας Συνεργατικών Εταιρειών, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπείας Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομοσπονδίας.

Μετά την ενημέρωση, που θα κρατήσει περίπου μίαν ώρα, η Επιτροπή θα εξετάσει δύο συγκεκριμένα προτάσεις νόμου για την εξυγίανση πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων, από τις οποίες η μία κατατέθηκε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ από τον Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου και η άλλη από τον Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη.

Η πρόταση νόμου του κ. Νεοφύτου έχει σκοπό την τροποποίηση του περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμου, έτσι ώστε να θεσμοθετηθεί διαδικασία μεσεγγύησης με άνοιγμα λογαριασμού μεσεγγύησης και το διορισμό φορέα μεσεγγύησης σε σχέση με πιστωτικό ίδρυμα το οποίο τελεί υπό καθεστώς εξυγίανσης.

Η θεσμοθέτηση της διαδικασίας αυτής, όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό σημείωμα της πρότασης νόμου, θα επιτρέπει σε πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο τελεί υπό καθεστώς εξυγίανσης και εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, να εξέρχεται του καθεστώτος αυτού το ταχύτερο δυνατό.

Για το ίδιο θέμα θα εξετασθεί και η πρόταση νόμου του κ. Περδίκη, η οποία αποβλέπει στην τροποποίηση του ισχύοντος νόμου, έτσι ώστε να καθορισθεί ο Υπουργός Οικονομικών ως Αρχή Εξυγίανσης αντί της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα