«Δεν κουρεύονται οι καταθέσεις»

Απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα «κουρέματος» των καταθέσεων των εγχώριων τραπεζών ο κ. Γιοργκ Ασμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στις επαφές του που είχε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα ο κ .Άσμουσεν υπογράμμισε ότι η περίπτωση της Κύπρου ήταν

μοναδική. Εξάλλου, η κυπριακή συνταγή δεν χρειάζεται στις ελληνικές τράπεζες, καθώς υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα από το πακέτο των 50 δισ. που επαρκούν για να καλύψουν τις όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν –αν προκύψουν– από τον έλεγχο της ΒlackRock.

Ο κ. Ασμουσεν προέτρεψε τις ελληνικές αρχές τα παραπάνω κεφάλαια να διατηρηθούν για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και να εγκαταλειφθούν σκέψεις για την αξιοποίησή τους για άλλους λόγους, όπως η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Τη βεβαιότητά του ότι οι όποιες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν από το νέο stress test θα υπερκαλυφθούν από ένα απόθεμα ύψους 14 δισ. ευρώ που έχει σχηματιστεί υπογραμμίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γ. Προβόπουλος. Από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που διατέθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ενώ επιπλέον 6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών (πωλήσεις θυγατρικών, ακινήτων, δραστηριοτήτων, μείωση καταστημάτων κ.ά.). Τα κεφάλαια αυτά θα προστεθούν στο κεφαλαιακό απόθεμα για την αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών προβλημάτων στον τραπεζικό κλάδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα