Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 26/8/2013

10:21 26/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το αυξημένο ενδιαφέρον για το Κυπριακό που έχουν δείξει ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό και η αποψινή συνεδρία του ΡΤΚ σχετικά με το σχηματισμό «κυβέρνησης» είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Ενδιάμεση συμφωνία» γράφει ότι λόγω του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, οι ΗΠΑ έχουν δείξει τελευταία αυξημένο ενδιαφέρον για το Κυπριακό,

προτείνοντας όπως βρεθεί μια ενδιάμεση λύση για τα Βαρώσια, πριν την τελική λύση. Στο ίδιο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τη «νότια» Κύπρο, η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι μέχρι τα μέσα του 2014 θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία αρχών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση της Συρίας, έδωσε άδεια στα ΗΕ να ερευνήσουν στην περιοχή Σαμ, το σημείο όπου είχαν γίνει αναφορές για επιθέσεις με χημικά όπλα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Νέο φαβορί τα ξενοδοχεία μπουτίκ», αναφέρει ότι τα ξενοδοχεία μπουτίκ στην περιοχή κατεχόμενης Λαπήθου, σημείωσαν τις τελευταίες μέρες, ποσοστό πληρότητας 70%. Αλλού γράφει ότι απόψε το Γενικό Συμβούλιο του ΡΤΚ θα εξετάσει τις προτάσεις των επαρχιακών του οργανώσεων για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σχετικά με το σχηματικό «κυβέρνησης συνασπισμού». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το παράνομο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής, με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του και το νοσοκομείο του, ενδυναμώνει την εικόνα των κατεχομένων ως «χώρα» πανεπιστημίων.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Κρίσιμη Δευτέρα» γράφει ότι το ΡΤΚ θα πρέπει εντός της εβδομάδας να σχηματίσει «κυβέρνηση συνασπισμού» διαφορετικά θα πρέπει να παραδώσει σε άλλο κόμμα αυτό το καθήκον και ότι απόψε το γενικό συμβούλιο του κόμματος θα αποφασίσει για το πώς θα προχωρήσει. Αλλού γράφει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε στην εφημερίδα ότι στις «εκλογές» της 28ης Ιουλίου ο ‘λαός’ με την ψήφο του άναψε το πράσινο φως σε δύο κόμματα, αυτό του ΡΤΚ και του ΔΚ, και ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η επιλογή του. Επίσης, δήλωσε ότι πρέπει πλέον στα κατεχόμενα να καλλιεργηθεί η κουλτούρα της συναίνεσης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στον κυκλικό κόμβο Χαμίτ Μάντρες, άντρας από το Τουρκμενιστάν, πετάχτηκε μπροστά από αυτοκίνητο που ερχόταν από απέναντι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Οι «αστυνομικές αρχές» δήλωσαν ότι ο άντρας ήταν μάλλον πολύ μεθυσμένος.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Και η Αμερική στο παιχνίδι» γράφει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής εξετάζει την επίτευξη λύσης αρχών στο Κυπριακό, η οποία όμως να συμπεριλαμβάνει μια πρώτη ενδιάμεση λύση. Αλλού γράφει ότι ο «υπουργός» εξωτερικών Κουτλάι Ερκ δήλωσε ότι τα κατεχόμενα δεν είναι πλέον το παιδί της Τουρκίας και ότι δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορούν να κάνουν οι Τουρκοκύπριοι φτάνει να το θέλουν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μεγάλη μερίδα των Τουρκοκυπρίων είναι ευχαριστημένοι από τη «μεταβατική κυβέρνηση» της Σιμπέλ Σιμπέρ και δεν θεωρούν ότι η νέα «κυβέρνηση» θα είναι καλύτερη.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Ούτε άδεια ούτε βίζα» γράφει ότι στις φοιτητικές εστίες του παράνομου πανεπιστημίου της Λεύκας, κατασκευάζεται ακόμα ένας επιπρόσθετος όροφος, χωρίς όμως να έχει δοθεί η σχετική πολεοδομική άδεια για κάτι τέτοιο. Γράφει επίσης ότι τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην αποψινή συνεδρία του γενικού συμβουλίου του ΡΤΚ, το οποίο θα πάρει κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τον σχηματισμό «κυβέρνησης συνασπισμού». Αλλού αναφέρει ότι η πρώην «βουλευτής» του ΔΚ Αφφέτ Οζταφέρ δήλωσε ότι εν γνώσει της έχασε στις «εκλογές» γιατί δεν ήθελε να ακολουθήσει τους κανόνες του παιχνιδιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα