Συνάντηση Ομήρου με Ζόζεφ Ντολ στις Βρυξέλλες

13:05 8/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Την πεποίθηση ότι κατά την κυπριακή Ευρωπαϊκή Προεδρία, το β’ εξάμηνο του 2012,  θα επιτευχθεί συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, εξέφρασε  σήμερα ο Πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο  Ευρωκοινοβούλιο Ζοζέφ Ντολ, σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο  της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος πραγματοποιεί την Τρίτη σειρά επαφών  στην Ευρωβουλή.

Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου είπε στις δικές του δηλώσεις ότι η Βουλή

 προσβλέπει σε συνεργασία με το ΕΛΚ ενόψει της κυπριακής Προεδρίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι το Προεδρείο του ΕΛΚ σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κύπρο το Μάιο, στο πλαίσιο της καθιερωμένης επίσκεψης που πραγματοποιεί το ΕΛΚ στη χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.

Στις δηλώσεις του, ο Γάλλος Πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προετοιμασίες ενόψει της κυπριακής Προεδρίας, η οποία, όπως είπε, «θα είναι μια προεδρία σημαντική, επειδή θα χειριστεί ένα σημαντικό ζήτημα, αυτό του μελλοντικού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ενωσης».

«Και αν αυτό τεθεί, θα γίνει από την κυπριακή προεδρία», πρόσθεσε.

Μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο κ. Ντολ είπε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι μια μικρή χώρα έχει περισσότερες ευκαιρίες να λύσει προβλήματα δύσκολα σε σύγκριση με μια μεγάλη χώρα.

«Ένα μικρό κράτος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και πιο σταθερά τον προϋπολογισμό σε σχέση με ένα μεγάλο κράτος», πρόσθεσε και κατέληξε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι με την Κυπριακή Προεδρία το β’ εξάμηνο του 2012 θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση του μέλλοντος της Ευρώπης».

Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη ώρα για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, με την οικονομική κρίση να προκαλεί τρομακτικά προβλήματα στην έδρα της ΕΕ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι παρ’ όλα αυτά «το ενδιαφέρον του κ. Ντολ και της ομάδας του παραμένει αδιάπτωτο για το Κυπριακό στην κατεύθυνση αρχών και του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ομήρου είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Ντολ «για την δυστυχώς κλιμακούμενη τουρκική αδιαλλαξία, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση στο Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, αλλά και σε ό,τι αφορά τις απειλές εναντίον της κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ευχαριστίες για αυτή διαχρονική στάση αρχών της ομάδας του ΕΛΚ.

«Προσβλέπουμε και ως Βουλή σε μια σταθερή σχέση συνεργασία, ανταλλαγής απόψεων, ενόψει της προσεχούς Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ το β’ εξάμηνο του 2012», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα