Συμβολικό πρόστιμο στην Τρ. Κύπρου, κανένα σε Λαϊκή επέβαλε η ΚΤΚ για αξιόγραφα

15:59 24/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Παραβίασαν τη νομοθεσία οι Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή στο θέμα των αξιογράφων, αλλά λόγω των όσων έχουν επισυμβεί τους τελευταίους μήνες στην μεν Τράπεζα Κύπρου επιβλήθηκε συμβολικό πρόστιμο €4.000, πληρωτέο εντός 14 ημερών από

την ημερομηνία της απόφασης, στη δε Λαϊκή κανένα πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις επιστολές, ημερομηνίας 13 Σεπτεμβρίου, που απέστειλε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης αντίστοιχα στον Πρόεδρο του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Κρίστη Χασάπη και στη Ειδική Διαχειρίστρια της Λαϊκής Άντρη Αντωνιάδου, η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στην Κεντρική να επιβάλει κυρώσεις ως και €2.450.000 για τις παραβάσεις της Λαϊκής και ως €1.225.000 για τις παραβάσεις της Τράπεζας Κύπρου.

Στην επιστολή του προς την Διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας, ο Διοικητής αναφέρει ότι η ΚΤ διαπίστωσε τον Φεβρουάριο του 2013 ότι η Λαϊκή Τράπεζα είχε παραλείψει να συμμορφωθεί με ορισμένες διατάξεις του περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμου του 2007 και της Οδηγίας που εκδόθηκε βάσει του εν λόγω Νόμου για την Επαγγελματική Συμπεριφορά των Τραπεζών κατά την Παροχή Επενδυτικών ή Παρεπόμενων Υπηρεσιών και κατά την Ασκηση Επενδυτικών Δραστηριοτήτων του 2007.

Όμως, αναφέρει ότι «έχοντας υπόψη τα γεγονότα και περιστατικά της παρούσας υπόθεσης, των όσων έχουν επισυμβεί τους τελευταίους μήνες στην ίδια την Τράπεζα, στους ανασφάλιστους καταθέτες και άλλους πιστωτές της, την κατάσταση εξυγίανσης στην οποία βρίσκεται η Τράπεζα μέχρι σήμερα και την επερχόμενη εκκαθάρισή της, ως επίσης και τις αρχές που διέπουν την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (οι διοικητικές κυρώσεις δεν συνιστούν κολασμό εγκληματικής συμπεριφοράς και δεν έχουν ποινικό χαρακτήρα, αλλά αποσκοπούν στη διασφάλιση της λειτουργίας της διοίκησης και της συμμόρφωσης προς τις πράξεις της) αποφασίζεται ότι δεν θα επιβληθεί για τις διαπιστωθείσες παραβάσεις διοικητικό πρόστιμο στην Cyprus Popular Bank Public Co Ltd».

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου επίσης με θέμα την παράλειψη συμμόρφωσης της Τράπεζας με ορισμένες διατάξεις του περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμου του 2007 και της Οδηγίας που εκδόθηκε βάσει του εν λόγω Νόμου για την Επαγγελματική Συμπεριφορά των Τραπεζών κατά την Παροχή Επενδυτικών ή Παρεπόμενων Υπηρεσιών και κατά την Ασκηση Επενδυτικών Δραστηριοτήτων του 2007, επιβάλλονται πέντε πρόστιμα, ύψους 500 ευρώ το καθένα για παραβίαση άρθρων του Νόμου και τρία άλλα πρόστιμα, επίσης ύψους 500 ευρώ το καθένα για παραβίαση της Οδηγίας.

«Οι παραβάσεις των σχετικών διατάξεων του Νόμου και της Οδηγίας δεικνύουν κενά και αδυναμίες στα μέτρα και τις διαδικασίες που εφάρμοσε η Τράπεζα κατά την έκδοση αξιογράφων κεφαλαίου του έτους 2009 περιλαμβανομένης της σωστής παροχής αντικειμενικής και ορθής πληροφόρησης προς τους ενδιαφερόμενους» αναφέρει η επιστολή.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου παραβίασε:

1. Το άρθρο 18 (2) (α) του Νόμου καθότι η Τράπεζα δεν εφάρμοσε κατάλληλες πολιτικές και διαδικασίες για να εξασφαλίζεται επαρκώς η συμμόρφωσή της με τις υποχρεώσεις της δυνάμει του Νόμου και της Οδηγίας.

2. Το άρθρο 36 (1) (α) του Νόμου καθώς οι πληροφορίες που απευθύνονταν σε πελάτες ή πιθανούς πελάτες δεν ήταν σαφείς, ακριβείς και μη παραπλανητικές.

3. Το άρθρο 36 (1) (β) του Νόμου καθώς η πληροφόρηση που παρείχε η Τράπεζα στους πελάτες ή πιθανούς πελάτες δεν ήταν σε κατανοητή μορφή σχετικά με τα ίδια τα χρηματοοικονομικά μέσα ώστε να είναι ευλόγως σε θέση να κατανοούν τη φύση και τους κινδύνους της προσφερόμενης επενδυτικής υπηρεσίας και του συγκεκριμένου τύπου του προτεινόμενου χρηματοοικονομικού μέσου και ως εκ τούτου να λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις με επίγνωση.

4. Το άρθρο 36 (1) (γ) του Νόμου καθώς δεν τηρήθηκε από την Τράπεζα η υποχρέωση άντλησης πληροφοριών για τους πελάτες ή πιθανούς πελάτες σχετικά με τις γνώσεις και πείρα τους στον επενδυτικό τομέα καθώς και την οικονομική κατάσταση και επενδυτικούς τους στόχους.

5. Το άρθρο 52 (1) του Νόμου καθώς πρόσωπα που απασχολούνταν στην Τράπεζα και παρείχαν επενδυτικές συμβουλές δεν ήταν κατά τον ουσιώδη χρόνο εγγεγραμμένα στο δημόσιο μητρώο.

6. Το άρθρο 6 της Οδηγίας καθότι οι προϋποθέσεις σε σχέση με την πληροφόρηση την οποία είχε υποχρέωση η Τράπεζα να απευθύνει στους πελάτες ή πιθανούς πελάτες δεν έχουν τηρηθεί.

7. Το άρθρο 10 της Οδηγίας καθότι η Τράπεζα δεν παρείχε σε ιδιώτες πελάτες ή πιθανούς πελάτες γενική περιγραφή της φύσης και των κινδύνων των χρηματοοικονομικών μέσων με επαρκείς λεπτομέρειες ώστε ο πελάτης να μπορεί να λάβει επενδυτικές αποφάσεις βασισμένες σε σωστή ενημέρωση και

8. Το άρθρο 14 της Οδηγίας καθότι η Τράπεζα δεν έχει προβεί σε αξιολόγηση της καταλληλότητας των πελατών ή πιθανών πελατών να επενδύσουν σε αξιόγραφα.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η Τράπεζα παρείχε την επενδυτική υπηρεσία της επενδυτικής συμβουλής σε σχέση με τα αξιόγραφα και ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της Τράπεζας αναφορικά με την ανάγκη εξέτασης της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και του ελέγχου του επιπέδου των γνώσεων του κάθε επενδυτή για την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με το κατά πόσον έχει παρασχεθεί η επενδυτική υπηρεσία της επενδυτικής συμβουλής.

Επίσης, ο Διοικητής απορρίπτει τη θέση της Τράπεζας για μεροληπτική διάθεση της ΚΤ έναντι της Τράπεζας Κύπρου. «Η Τράπεζά σας αντιμετωπίζεται με αντικειμενικότητα και θεωρώ ότι τέτοιου είδους κατηγορίες είναι αβάσιμες και ατεκμηρίωτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα