Κατασχέθηκαν 700 εκ. ευρώ από επιχειρηματία

Οι ιταλικές αρχές κατέσχεσαν σήμερα περιουσιακά στοιχεία ενός Σικελού επιχειρηματία η αξία των οποίων ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ, μετά την καταδίκη του για τις στενές σχέσεις που διατηρούσε με ένα από τα αφεντικά της Κόζα Νόστρα το οποίο διαφεύγει τη σύλληψη.

Δικαστήριο στην πόλη Τράπανι έδωσε εντολή να κατασχεθούν οι πόροι αυτοί του Τζουζέπε Γκριγκόλι, ο οποίος είναι γνωστός και με το προσωνύμιο «βασιλιάς των σούπερ-μάρκετ» και καταδικάστηκε διότι φέρεται να διατηρούσε στενές σχέσεις και να ήταν ο

"άνθρωπος εμπιστοσύνης" του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, "νονού" της σικελικής μαφίας.

Ανάμεσαστα περιουσιακά στοιχεία τα οποία κατασχέθηκαν είναι 12 επιχειρήσεις, κυρίως σούπερ-μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, 220 ακίνητα και 133 αγροτεμάχια, που ο Γκριγκόλι κατηγορείται ότι απέκτησε χρησιμοποιώντας χρήματα που αποτελούσαν προϊόν εγκλήματος, περιλαμβανομένου και ξεπλύματος χρήματος.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που πιστεύεται ότι ανήκουν στην Κόζα Νόστρα.

Ο64χρονος Γκριγκόλι, στον οποίο ανήκαν τα περισσότερα σούπερ-μάρκετ στηνδυτική Σικελία, συνελήφθη το 2007 και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη με απόφαση εφετείου τον Ιούλιο του 2012. Οι δικαστές τον καταδίκασαν ως "πιόνι" του Μεσίνα Ντενάρο. Σύμφωνα με την υπηρεσία δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος στο Παλέρμο, συνέχιζε να διευθύνει τιςεπιχειρήσεις του από την φυλακή.

Ο ίδιος ο Μεσίνα Ντενάρο καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη στην ίδια δίκη.

ΟΜεσίνα Ντενάρο, εκ των αφεντικών της μαφίας, φυγοδικεί επί 20 χρόνια. Έχει καταδικαστεί ερήμην για μια σειρά κατηγοριών. Μεταξύ άλλων, έχει καταδικαστεί σε ισόβια διότι είχε ενορχηστρώσει, μαζί με άλλα αφεντικά με της σικελικής μαφίας, μια αιματηρή εκστρατεία βομβιστικών επιθέσεων το 1993.

Σε μια χωριστή δικαστική διαδικασία ένας γερουσιαστής του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του Λαού της Ελευθερίας (PdL) που πρόσφατα μετονομάστηκε εκ νέου σε Φόρτσα Ιτάλια, ο Αντόνιο Ντ' Άλι, δικάζεται στο Παλέρμο για τις σχέσεις του με τον Μεσίνα Ντενάρο. Η απόφαση του δικαστηρίου σε πρώτο βαθμό αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή Δευτέρα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα