Ερωτοκρίτου: Έρχονται Ρουμάνοι ανακριτές για τη Banca Transylvania

15:25 24/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην Κύπρο φτάνουν εντός των ημερών εκπρόσωποι των ρουμανικών διωκτικών αρχών προκειμένου να συνδράμουν το έργο των κυπριακών αρχών στο πλαίσιο της διερεύνησης της εξαγοράς της ρουμανικής Banca Transylvania από την Τράπεζα Κύπρου, αποκάλυψε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

Απαντώντας

σε ερωτήσεις του Προέδρου της Επιτροπής Δημήτρη Συλλούρη αναφορικά με το θέμα δημοσιοποίησης στοιχείων που αφορούν τις αστυνομικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Ερωτοκρίτου επεσήμανε ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος μπορεί να γίνει με «φειδώ και με αυτοπεριορισμό», προκειμένου να μην παραβλάπτονται οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Επιτροπή αποφάσισε και έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για το θέμα των αξιογράφων.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι τόσο για το θέμα της Uniastrum όσο και το θέμα της εξαγοράς της ρουμανικής Transylvania, πέραν του υλικού που έχει συγκεντρωθεί, η Αστυνομία άρχισε να λαμβάνει κάποιες καταθέσεις. «Οι έρευνες βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή», είπε.

Για το θέμα της Transylvania, o κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι «στα πλαίσια δικαστικής συνδρομής που ζητήθηκε από τις ρουμανικές αρχές θα βρίσκονται σε λίγες μέρες στην Κύπρο για σκοπούς υποστήριξης από τις κυπριακές αρχές για περαιτέρω προώθηση ενώπιον των ρουμανικών εφετείων μιας υπόθεσης, η οποία αφορά την εν λόγω τράπεζα σε σχέση με την Τράπεζα Κύπρου».

Κεντρικό θέμα των ερευνών η διαγραφή στοιχείων από υπολογιστές
———————-
Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι οι ισχυρισμοί για διαγραφή δεδομένων από υπολογιστές της Τράπεζας Κύπρου αποτελούν «κεντρικό θέμα των ερευνών που γίνονται» από την πλευρά της ανακριτικής ομάδας της Αστυνομίας, προσθέτοντας ότι και για αυτό το θέμα άρχισαν να λαμβάνονται καταθέσεις.

Σε ερώτηση της βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου, αναφορικά με το ότι ο τέως Διοικητή της ΚΤΚ Αθανάσιος Ορφανίδης απέσπασε τους σκληρούς δίσκους του δικού του υπολογιστή, ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η φράση «διαγραφή δεδομένων» κατανοείται από τον ίδιο ως εξαφάνιση οποιωνδήποτε δεδομένων που ενδεχομένως διαπράχθηκε από οποιοδήποτε και όχι μόνον τη διαγραφή δεδομένων όπως είδε το φως της δημοσιότητας αναφορικά με δύο στελέχη ιδιωτικής τράπεζας από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους.

«Συνεπώς, η Αστυνομία ερευνά και ερευνά χωρίς κανένα περιορισμό και χωρίς να εξαιρεί εκ των προτέρων οποιονδήποτε εκτός του πεδίου και της εμβέλειας αυτής», είπε.

Ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε εξάλλου στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος υπάρχει εμπειρογνώμονας σε θέματα διαγραφής στοιχείων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προσθέτοντας ότι αν χρειαστεί θα μετακληθεί και εμπειρογνώμονας από τον ιδιωτικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα