Μαυρογιάννης: Καλή εξέλιξη, όταν επιβεβαιωθεί, η συμφωνία Αθήνας-Τουρκίας

15:19 24/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Καλή εξέλιξη, χαρακτήρισε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ τη συμφωνία που φαίνεται να έχει επιτευχθεί μεταξύ των ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Τουρκίας για συναντήσεις των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων στις διαπραγματεύσεις, σε Αθήνα και Άγκυρα.

«Θεωρώ αυτή την εξέλιξη, όταν επιβεβαιωθεί, μια καλή

εξέλιξη, υπό την έννοια ότι φεύγει ένα εμπόδιο που είχε να κάνει με θέματα στάτους μέχρι τώρα», δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο κ. Μαυρογιάννης, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις επί του θέματος. Ο κ. Μαυρογιάννης μιλούσε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ και η οποία θα μεταδοθεί αυτή την εβδομάδα.

Πρέπει, σημείωσε, να βλέπουμε όλους τους ανθρώπους, όποιοι και να είναι, όπου και να είναι, στο βαθμό που έχουν επιρροή ή έχουν στα χέρια τους το κλειδί για πρόοδο ή για τη λύση του Κυπριακού.

Εξήγησε ότι υπήρχε σίγουρα κάποια δυσκολία μέχρι τώρα από πλευράς Τουρκίας, που οφειλόταν κυρίως στο ότι επικαλούνταν το ότι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. «Αυτό νομίζω έχει ξεπεραστεί με την πρότασή μας για διορισμό διαπραγματευτή που δεν εκπροσωπεί το κράτος, αλλά την κοινότητα και δεν έχει κανένα καθεστώς που να τους επιτρέπει να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να μην τον συναντήσουν», επεσήμανε.

Η άλλη δυσκολία, που εξ αντικειμένου υπήρχε και υπάρχει, για σκοπούς συμβολισμούς από τη στιγμή που ο Τ/κ διαπραγματευτής δεν επικαλείται οποιοδήποτε άλλο καθεστώς εκτός από το ότι ενεργεί εκ μέρους του ηγέτη της τ/κ κοινότητας, δεν υπάρχει θεσμικό ή νομικό κώλυμα να γίνει δεκτός στην Αθήνα, πρόσθεσε.

«Υπάρχει όμως μια ουσιαστική και πολιτική δυσκολία γιατί δεν μπορούμε να εξισώνομε την Ελλάδα με την Τουρκία, που είναι η κατοχική δύναμη και είναι άδικο η Ελλάδα να μπαίνει στο ίδιο καλάθι με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το Κυπριακό», είπε ο κ. Μαυρογιάννης.

Keywords
Τυχαία Θέματα