Συμφωνία Ευρωβουλής-Ιρλανδικής Προεδρίας για τη δημοσιονομική εποπτεία

18:06 20/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την Κυπριακή και την Ιρλανδική Προεδρία ευχαρίστησε σήμερα δημόσια ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, για τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε να υπάρξει πολιτική συμφωνία μεταξύ της Ευρωβουλής και των κρατών μελών, αναφορικά με τους δύο κανονισμούς για τη δημοσιονομική εποπτεία.

Με τη σημερινή συμφωνία, που χαρακτηρίστηκε «σημαντικό βήμα» προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης από τον κ. Ρεν, ολοκληρώνεται το σχέδιο της στενής δημοσιονομικής εποπτείας και πειθαρχίας, το οποίο περιλαμβάνει οκτώ νομοθετικές διατάξεις.

Οι δύο προτάσεις που υπέβαλε

η Κομισιόν το Νοέμβριο του 2011 και εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν πρώτο κανονισμό για την ενισχυμένη παρακολούθηση και αξιολόγηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων των κρατών μελών της ευρωζώνης, ιδίως όσων υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και δεύτερο κανονισμό ενισχυμένης εποπτείας των κρατών μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες ή αιτούνται χρηματοδοτική βοήθεια.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαβιβάζουν ετησίως στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού τους για το επόμενο έτος μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Τα κράτη μέλη που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα παρακολουθούνται στενότερα, ούτως ώστε η Επιτροπή να αξιολογεί καλύτερα αν υπάρχει κίνδυνος μη συμμόρφωσης ως προς την προθεσμία διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος.

Τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή λαμβάνουν χρηματοδοτική βοήθεια σε προληπτική βάση θα παρακολουθούνται ακόμη στενότερα από τα κράτη μέλη που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Η Επιτροπή θα έχει το δικαίωμα να αξιολογεί τα σχέδια προϋπολογισμού και, αν αυτό είναι αναγκαίο, να γνωμοδοτεί ως προς αυτά. Θα μπορεί να ζητά την αναθεώρηση αυτών των σχεδίων αν θεωρεί ότι αυτά δεν συμμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό με τις υποχρεώσεις πολιτικής που καθορίζονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Όλα αυτά θα γίνονται δημόσια για να υπάρχει πλήρης εγγύηση διαφάνειας.

Ο κανονισμός προτείνει επίσης στενότερη παρακολούθηση και απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για τις χώρες στη ζώνη του ευρώ που ευρίσκονται υπό διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, που θα εφαρμόζεται επί συνεχούς βάσης καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου του προϋπολογισμού. Επίσης, τα κράτη μέλη στη ζώνη του ευρώ θα πρέπει να συστήνουν ανεξάρτητα δημοσιονομικά συμβούλια και να στηρίζουν τους προϋπολογισμούς τους επί ανεξάρτητων προβλέψεων.

Στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Συμβούλιο, η αντιπροσωπεία της Ευρωβουλής απέσπασε σημαντικές υποχωρήσεις από την Ιρλανδική Προεδρία, η οποία εκπροσωπούσε τα κράτη μέλη.

Ειδικότερα, η Κομισιόν στις αξιολογήσεις των σχεδίων προϋπολογισμών των κρατών μελών που θα κάνει θα υποχρεούται να διασφαλίζει ότι οι δημοσιονομικές περικοπές θα γίνονται σε βάρος των δημόσιων επενδύσεων με στόχο την ανάπτυξη.

Τα κράτη μέλη θα καθορίζουν λεπτομερώς τα επενδυτικά σχέδια με αναπτυξιακή δυναμική, ενώ το χρονοδιάγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων θα είναι πιο ελαστικό σε περίπτωση εξαιρετικών περιστάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα