Συγκλονιστική μαρτυρία τραυματία στη δίκη για το Μαρί

15:26 29/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με την κατάθεση τεσσάρων μαρτύρων ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία για την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Ο Σάββας Ανδρέου, εποχιακός Πυροσβέστης στην ΕΜΑΚ κατέθεσε σήμερα ως ο 114ος μάρτυρας κατηγορίας και σε κατάθεσή του στην Αστυνομία ανέφερε ότι γύρω στις 05.00 το

πρωί της 11/7/2011 έλαβε τηλεφώνημα από τον τηλεφωνητή της ΕΜΑΚ να πάει στον σταθμό για σοβαρό επεισόδιο. Σε συμπληρωματική κατάθεσή του ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως όταν έφτασε στην ΕΜΑΚ έψησε καφέ για δύο από τους αξιωματικούς της ΕΜΑΚ και για τον Διοικητή Ανδρέα Λοϊζίδη ο οποίος αναμενόταν στο σταθμό. Οι δύο αξιωματικοί ήπιαν τον καφέ τους αλλά επειδή ο κ. Λοϊζίδης αργούσε, ο καφές του κρύωσε. Όταν έφτασε στην ΕΜΑΚ ήπιε μια δυο γουλιές καφέ και όταν ο μάρτυρας τον ρώτησε εάν ήθελε άλλο καφέ απάντησε αρνητικά. Στη συνέχεια ο Ανδρέας Λοϊζίδης αναχώρησε μαζί με τους άλλους δύο αξιωματικούς για τη Ναυτική Βάση.

Ακολούθως κατέθεσε ο Σωτήρης Χρίστου, μηχανικός αυτοκινήτων στη Ναυτική Βάση ο οποίος γνώριζε και το χειρισμό του πυροσβεστικού οχήματος που υπήρχε εκεί ύστερα από εκπαίδευσή του από άνδρες της ΕΜΑΚ. Σε κατάθεση του στην Αστυνομία ο κ. Χρίστου είπε μεταξύ άλλων ότι στα εμπορευματοκιβώτια «απ’ ότι γνώριζα που άκουσα από άλλους» υπήρχε πυρίτιδα, βλήματα, άξονες και κεφαλές πυραύλων. Πρόσθεσε ότι άκουσε για το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο και σημείωσε πως στις 8/7/2011 έλαβε εντολή να πάει με το πυροσβεστικό όχημα των 2 τόνων που διέθετε η Ναυτική Βάση, για να ρίξει νερό στα εμπορευματοκιβώτια χωρίς όμως να του εξηγηθεί ο λόγος. Είπε ακόμα ότι πήγε με το πυροσβεστικό όχημα μαζί με τον Μιχάλη Ηρακλέους και αφού μπήκε μέσα από τα συρματοπλέγματα που υπήρχαν γύρω από τα εμπορευματοκιβώτια, άδειασε σ’ αυτά και τους δύο τόνους νερού.

«Μου έκανε εντύπωση ότι 08.00 το πρωί της 8/7/2011 έριχνα το νερό στα εμπορευματοκιβώτια και αυτό εξατμιζόταν» είπε και πρόσθεσε πως δεν δόθηκε από κανένα καμιά οδηγία ή προειδοποίηση για την επικινδυνότητα των εμπορευματοκιβωτίων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής ο μάρτυρας είπε πως το νερό που έριχνε με τη μάνικα και είχε πολλή πίεση, έφτανε σχεδόν μέχρι τα τελευταία εμπορευματοκιβώτια.

Ακολούθησε η κατάθεση του Ευέλθων Ευέλθοντος ο οποίος υπηρετούσε στο ναυτικό και ασκούσε τα καθήκοντα του μάγειρα στη Ναυτική Βάση. Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας ανέφερε πως είχε ακούσει ότι στα εμπορευματοκιβώτια υπήρχαν εκρηκτικά, ότι όταν έβγαζε σκοπιά είχε δει ένα παραμορφωμένο εμπορευματοκιβώτιο, συζήτησε το θέμα με άλλους ναύτες που επίσης το είχαν δει και «μεταξύ σοβαρού και αστείου έλεγαν ότι εάν εκραγόταν θα είχαμε πρόβλημα». Πρόσθεσε ότι γύρω στις 04.50 το πρωί της 11/7/2011 τους ξύπνησε όλους στο θάλαμο ο θαλαμοφύλακας και τους είπε πως «επήραν φωθκιά τα containers», ντύθηκαν και κατευθύνθηκαν προς την πύλη της Ναυτικής Βάσης. Όταν έφτασαν εκεί ο μάρτυρας είπε πως άκουσε τον Μιχάλη Ηρακλέους να λέει «ελάτε δκυο μαζί μου να πάμε να σβήσουμε τα χόρτα να μην πάρει το στρατόπεδο».

Ανέφερε ακόμα ότι «από εκεί που στεκόμασταν δεν βλέπαμε τίποτε αλλά ακούγαμε μικρές εκρήξεις ενώ σε κάποια στιγμή γύρω στις 06.00 το πρωί ακούσαμε ένα πολύ δυνατό μπαμ και σχεδόν αμέσως είδαμε πίσω από το βουνό, εκεί δηλαδή που ήταν τα container, μια λάμψη. Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που ένοιωσα να με σπρώχνει πίσω και να με ρίχνει στο έδαφος».

Μετά την κατάθεση του Ευέλθοντος έγινε διάλειμμα και με την επανέναρξη της διαδικασίας ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Τεύκρος Οικονόμου ανέφερε ότι η Κατηγορούσα Αρχή και οι συνήγοροι υπεράσπισης συμφώνησαν όπως ο αστυνομικός που πήρε κατάθεση από τον Πλωτάρχη Ιωάννη Τσιαννή, ο οποίος έχει προβλήματα υγείας, να δώσει μαρτυρία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε την κατάθεση.

Εξάλλου η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας πάσχει από σοβαρής μορφής ασθένεια και ότι αντικειμενικά υπάρχει αδυναμία να παρουσιαστεί ενώπιον του Δικαστηρίου για να καταθέσει. Πρόσθεσε ότι η παρουσία του μάρτυρα στο Δικαστήριο ενδεχομένως να επιδεινώσει την κατάστασή της υγείας του. Η κυρία Ευθυβούλου ζήτησε όπως ο μάρτυρας διαγραφεί από το κατάλογο ως μάρτυρας κατηγορίας αλλά να κατατεθεί και να αναγνωστεί ενώπιον του Δικαστηρίου η μαρτυρία του, κάτι με το οποίο συμφώνησαν όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Ο λοχίας Χάρης Αβρααμίδης που υπηρετεί στο ΤΑΕ Λευκωσίας ήταν το άτομο που πήρε κατάθεση από τον κ. Τσιανή και όπως ανέφερε δύο φορές επιχείρησε να λάβει κατάθεση. Ανέφερε ακόμα ότι τον επισκέφθηκε σπίτι του στη Λεμεσό και έμαθε ότι είχε νοσηλευτεί για επτά μέρες στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης ενώ μέχρι τον Αύγουστο θα ήταν με αναρρωτική άδεια.

Πρόσθεσε ότι ο Πλωτάρχης αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα προβλήματα με την ομιλία του, δεν υπήρχε αλληλουχία στην ομιλία του, δεν μπορούσε να θυμηθεί γεγονότα, είχε νευρολογικά προβλήματα και δεν ήταν σε θέση να ξεχωρίσει εάν τα γεγονότα τα είχε ζήσει ο ίδιος ή τα άκουσε από άτομα που τον επισκέφθηκαν στο Νοσοκομείο. Ο κ. Αβρααμίδης είπε πως τελικά κατάφερε να πάρει κατάθεση από τον Πλωτάρχη αφού όπως εξήγησε παρά το γεγονός ότι «ένοιωθε έντονη σύγχυση εντούτοις ήθελε να μιλήσει».

Στην κατάθεσή του Ιωάννη Τσιανή, που ανέγνωσε ο Χάρης Αβρααμίδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν ενημερώθηκε κανείς για το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων που στοιβάχτηκαν στη Ναυτική Βάση, «είπαν ότι είχαν αδρανή υλικά, το περιεχόμενο τους κρατιόταν μυστικό ως υψίστης εθνικής ασφαλείας θέμα, ενώ κανένας δεν ανέφερε οτιδήποτε για τα εκρηκτικά και για την επικινδυνότητα τους. Ακουσε ότι ένα εμπορευματοκιβώτιο είχε «πουζωθεί» και ότι από τότε ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης Αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου «ήταν πολύ ανήσυχος και πολύ απογοητευμένος γιατί δεν τον ενημέρωσαν τι θα γινόταν με τα εμπορευματοκιβώτια».

Για την έκρηξη ο Λοχίας Αβρααμίδης είπε ότι ο μάρτυρας κατέθεσε πως δεν ήταν υπηρεσία εκείνη την ημέρα, ότι έλαβε τηλεφώνημα πως υπήρχε πυρκαγιά μέσα στα εμπορευματοκιβώτια, ότι ειδοποίησε για το συμβάν τους Ανδρέα Ιωαννίδη και Λάμπρο Λάμπρου και ότι γύρω στις 05.35 πήγε στη Ναυτική Βάση. Με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο ο μάρτυρας πήγε προς το Φυλάκιο 3, που βρισκόταν πάνω από τα εμπορευματοκιβώτια. Μόλις ανέβηκε το ανήφορο έβλεπε τον ουρανό που έβγαιναν μανιτάρια φωτιάς, χωρίς όμως εκρήξεις, κατά τακτά χρονικά διαστήματα και άκουγε μόνο σφυρίγματα. Είπε ακόμα ότι είδε στο Φυλάκιο 3 τον Διοικητή του Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη και τον Υποδιοικητή του Ναυτικού Αντιπλοίαρχο Κυριάκο Ποχάνη, τον οποίο κατέβασε με το αυτοκίνητο του στην πύλη της Ναυτικής Βάσης.

Ο μάρτυρας στην κατάθεσή του ανέφερε ακόμα ότι γύρω στις 06.00 το πρωί πήγε στο θάλαμο ναυτών και τους έδωσε εντολή να πάνε στη πύλη της Βάσης για ασφάλεια, ενώ ο ίδιος πήγε ξανά στην πύλη και άρχισε να ανεβαίνει με τα πόδια την ανηφόρα που οδηγούσε προς το Φυλάκιο 3. Στη συνέχεια κάτι τον χτύπησε στο κεφάλι και μετά βρέθηκε στο Νοσοκομείο. Κατέθεσε ακόμα ότι όποιος πήγαινε στο Νοσοκομείο να τον δει του έλεγε τι έγινε και έτσι, όπως είπε, δεν «μπορώ να γνωρίζω αν αυτά που σας είπα τα θυμήθηκα εγώ ή αν ήταν κουβέντες των άλλων».

Η Πωλίνα Ευθυβούλου ανέφερε τέλος στο Δικαστήριο ότι τέσσερις μάρτυρες, ο Υπολοχαγός Χρήστος Κούμνας, ο Υπαστυνόμος Ανδρέας Χριστοφή, ο Λεωνίδας Λεωνίδου από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο υπαστυνόμος Χρήστος Καράκωστας έχουν κριθεί ως αναξιόπιστοι μάρτυρες και δεν θα κληθούν ως μάρτυρες κατηγορίας. Ένα άλλο άτομο αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και δεν θα κληθεί στο Δικαστήριο.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στις 09.00 το πρωί με την κατάθεση του Πρέσβη Μιχάλη Σταυρινού, ενώ στις 5 και 7 Φεβρουαρίου αναμένεται να καταθέσουν οι Πρέσβεις Λεωνίδας Παντελίδης και Γιώργος Γιάγκου αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα