Δεν αναμένονται αντίμετρα στην απεργία οικοδόμων από την ΟΣΕΟΚ

14:56 29/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Χωρίς να αναμένονται αποφάσεις για αντίμετρα συνεδριάζει νωρίς το απόγευμα (15:30) η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) για να εξετάσει το αδιέξοδο στην οικοδομική βιομηχανία, με την απεργία να βρίσκεται στην τέταρτη της μέρα.

“Προσωπική μου άποψη ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για αντίμετρα. Εμείς θα πάρουμε αποφάσεις για το πώς μπορεί να ανανεώσουμε τη συλλογική σύμβαση. Έχουμε αποδείξει στην πορεία, εργαζόμαστε με σύνεση,

λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κατασκευαστικός τομέας, η οικονομία, αλλά και η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που κλείνουν η μία μετά την άλλη”, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της ΟΣΕΟΚ Νίκος Κελεπέσιης.

Όπως ανέφερε, στη συνεδρία θα ενημερωθεί το Κεντρικό Συμβούλιο για την τελευταία συνάντηση που στο Υπουργείο Εργασίας και την πρόταση που υποβλήθηκε από την Υπουργό την περασμένη Τετάρτη και απορρίφθηκε από την ΟΣΕΟΚ “γιατί δεν πλησιάζει τις θέσεις της Ομοσπονδίας”, όπως είπε.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι το ΚΣ θα εξετάσει τη θέση του για το αδιέξοδο, αλλά και το κατά πόσον θα αλλάξει τα αιτήματα της Ομοσπονδίας.
Σε ερώτηση αν η Ομοσπονδία θα τροποποιήσει τα αιτήματά της, ο κ. Κελεπέσιης ανέφερε πως “από τη στιγμή που οι συντεχνίες με την άδεια της Υπουργού προσπάθησαν την τελευταία στιγμή να εισαγάγουν στη συλλογική σύμβαση νέες πρόνοιες, τότε και εμείς έχουμε το δικαίωμα να επανεξετάσουμε τη θέση μας”.

“Δεν μπορεί να γίνεται εισήγηση ότι αν ένας εργολήπτης επιθυμεί να προσλάβει έναν εργάτη (είτε Κύπριο, είτε κοινοτικό) τότε αυτό θα πρέπει να εξετάζεται από μία επιτροπή που θα απαρτίζεται από εκπρόσωπο των Οικοδόμων, των Εργολάβων και του Υπουργείου και αν δεν αποφασίζεται ομόφωνα τότε η απόφαση θα λαμβάνεται από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου”, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα απορριφθεί από την ίδια την αγορά.
Τέλος, ο κ. Κελεπέσιης ανέφερε πως η Ομοσπονδία έχει αποδείξει ότι “σεβόμαστε το συνταγματικό δικαίωμα του κόσμου να απεργήσει όπως σεβόμαστε το συνταγματικό δικαίωμα εκείνων που το επιθυμούν να εργαστούν. Αυτό είναι που ζητούμε από τις συντεχνίες και όχι να προβαίνουν σε ψυχολογική βία, σε απειλές με ρόπαλα και τραμπουκισμούς για να απαγορεύουν στον κόσμο να εργαστούν”.

«Η μόνη διέξοδος από το αδιέξοδο είναι ο διάλογος», είπε και κάλεσε τους οικοδόμους να προσέλθουν στο τραπέζι για να «διαπραγματευτούν πραγματικά με ουσία και όχι θεωρία και εισαγωγές πραγμάτων που είναι ανεφάρμοστα».
Στο μεταξύ, συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις των οικοδόμων στο πλαίσιο της επ’ αόριστον απεργίας που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη. Οι Οικοδόμοι, μέλη των συντεχνιών της ΠΕΟ και της ΣΕΚ πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις πόλεις, προκειμένου να διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την απεργία μέχρι να γίνει αποδεκτή η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα