Η θεωρία του Higgs σε διάλεξη του Ινστιτούτου Κύπρου

14:50 29/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

To Ινστιτούτου Κύπρου ‘Hubert Curien Memorial Lecture’ παρουσίασε στην ετήσια διάλεξη του την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs, που αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του γρίφου για τη θεμελίωση της πιο ολοκληρωμένης θεωρίας του μικρόκοσμου, το Καθιερωμένο Πρότυπο.

Στη διάλεξη που είχε τίτλο «Ποιος χρειάζεται το σωματίδιο Higgs;», ανέλυσαν τη θεωρία του Higgs, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δύο κορυφαίοι, διεθνούς

φήμης επιστήμονες, ο Καθηγητής Edouard Brézin, θεωρητικός φυσικός, πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών και Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου και ο Καθηγητής Herwig Schopper, πρώην Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN).

Η θεωρία του Higgs αποτελεί ένα σύνολο κανόνων, που βοηθά στην κατανόηση των θεμελιωδών συστατικών του σύμπαντος. Το σωματίδιο Higgs είναι θεωρητικά υπεύθυνο για τη δημιουργία της μάζας όπως τη γνωρίζουμε στο σημερινό Σύµπαν.

Κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας διάλεξης, παρουσιάστηκε το «κυνήγι» για τον εντοπισμό αυτού του μυστηριώδους σωματιδίου από δύο οπτικές γωνίες: τη θεωρητική και την πειραματική.

Παρά το γεγονός ότι η ραδιενέργεια ανακαλύφθηκε εδώ και έναν αιώνα, η ακριβής κατανόηση της πέρασε από μια μακρά διαδικασία πειραματικών και θεωρητικών δοκιμασιών, απασχολώντας πολλά από τα μεγαλύτερα μυαλά του 20ου αιώνα.

Ο Καθηγητής Brézin παρουσίασε μια σύντομη επισκόπηση της ιστορίας του «μηχανισμού Higgs». Στη συνέχεια ο Καθηγητής Schopper εξήγησε το επίπονο και μεγάλο ταξίδι προς την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs, το οποίο πιθανό να εντοπίστηκε το 2012 στο CERN και ανέλυσε παράλληλα τις συνέπειες αυτής της ανακάλυψης για την κατανόηση του μικρόκοσμου και μακρόκοσμου και για τις σχέσεις μεταξύ της επιστήμης και της κοινωνίας.

Τη διάλεξη προλόγισε ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου Ανδρέας Πίττας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους κρατικοί αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί, επιφανείς προσωπικότητες και πλήθος κόσμου. Το θέμα ανέλυσαν Επίτιμο Μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του.

Keywords
Τυχαία Θέματα