Στον Υπουργό Παιδείας τις επόμενες ημέρες η έκθεση της Επιτροπής αξιολόγησης για τη διεξαγωγή των εξετάσεων

16:53 6/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στις επόμενες ημέρες παραδίδεται στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργο Δημοσθένους η έκθεση που κατάρτισε, ύστερα από οδηγίες του Υπουργού, το επιστημονικό συμβούλιο εξετάσεων για τον τρόπο διεξαγωγής των παγκύπριων εξετάσεων, έτσι ώστε αυτή να συζητηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οργανώσεις, συνδέσμους γονέων, με στόχο να υιοθετηθεί ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα διεξαγωγής εξετάσεων.

Αυτό δήλωσε ο κ. Δημοσθένους, ύστερα από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία συζήτησε «τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την

εξέταση του μαθήματος ‘Μαθηματικά κατεύθυνσης’ στις παγκύπριες εξετάσεις 2012», μετά από πρόταση των βουλευτών Νίκου Τορναρίτη, Γεώργιου Τάσου και Ευθύμιου Δίπλαρου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, από τους 3.394 μαθητές που παρακάθισαν στην εξέταση, οι περίπου 2.500 μαθητές πήραν βαθμό μηδέν στα είκοσι στην συγκεκριμένη άσκηση των μαθηματικών.

Ο κ. Δημοσθένους διαβεβαίωσε ότι η απόφαση που έλαβε «για επίλυση του προβλήματος που προέκυψε με την πέμπτη άσκηση στο δοκίμιο των μαθηματικών κατεύθυνσης ουδόλως έχει επηρεάσει την κατάταξη των μαθητών και την εισδοχή τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Πρόσθεσε ότι «η απόφαση αφορούσε μόνο στο βαθμό του απολυτηρίου τους και σε καμία περίπτωση η απόφαση δεν επηρέαζε το βαθμό για την πρόσβαση τους στα πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας».

Ανέφερε ότι για τους μαθητές που έλυσαν τις εξετάσεις αποφάσισε, ύστερα από διεξοδική μελέτη κάθε περίπτωσης ξεχωριστά, για τον αν έχουν αδικηθεί κυρίως στο θέμα απονομής κάποιων βραβείων στα σχολεία τους ή για το θέμα των υποτροφιών έχει αποφασίσει τα πιο κάτω: Σε δύο περιπτώσεις μαθητών που έχουν διαφανεί ότι για πολύ ελάχιστη διαφορά δεν πήραν το βραβείο αριστείας στο σχολείο τους, θα τους απονεμηθεί το βραβείο του Υπουργείου Παιδείας ως μια ένδειξη του δικού μας επαίνου προς τα παιδιά αυτά και για την αδικία που παρατηρήθηκε».

Για τα υπόλοιπα παιδιά θα κληθούν μαζί με τους γονείς τους για να τους απονεμηθεί ειδικός έπαινος για την επιτυχία τους αυτή, πρόσθεσε.

Ο κ. Δημοσθένους διαβεβαίωσε ότι για τις κρατικές υποτροφίες, «θα μελετηθεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά» και «θα βρούμε εκείνους τους τρόπους ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και σε αυτές τις περιπτώσεις».

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι το θέμα που προέκυψε σχετιζόταν με τη μορφή των παγκύπριων εξετάσεων όπως γίνονται σήμερα που εξυπηρετούν δύο στόχους, ένα της απόλυσης των μαθητών και ένα της κατάταξης τους στα ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας.

«Είναι αναπόφευκτο όσο υπάρχει μια τέτοια διαδικασία, τέτοια προβλήματα θα υπάρχουν και θα διαιωνίζονται, όπως επίσης και το πρόβλημα με τους θεματοθέτες, τους διορθωτές και τα άλλα που αφορούν στην διεκπεραίωση των εξετάσεων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί μια εξέταση να εξυπηρετήσει δύο στόχους, όταν αυτοί οι στόχοι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους».

Οσον αφορά τις διαμαρτυρίες των γονιών των μαθητών που έχουν λύσει τη

Keywords
Τυχαία Θέματα