Το net metering για μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας θέλει να εφαρμόσει η Επ. Εμπορίου

16:35 6/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου είναι αποφασισμένη να εντάξει στα υλοποιήσιμα προγράμματα και την αναγκαιότητα εφαρμογής του net metering στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με στόχο τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης και του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου.

Σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, η οποία συζήτησε την αναγκαιότητα εφαρμογής του μέτρου net

metering στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έπειτα από πρόταση των βουλευτών Λευτέρη Χριστοφόρου, Ζαχαρία Ζαχαρίου και Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι «εξαιτίας του υψηλού κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που γονάτισαν και τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θεωρούμε ότι εφαρμόζοντας τη δυνατότητα στο κάθε νοικοκυριό και στην κάθε επιχείρηση να τοποθετηθεί τα δικά της φωτοβολταϊκά και η παραγόμενη ενέργεια να αφαιρείται από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, άμεσα ο καταναλωτής θα έχει ένα τεράστιο όφελος, θα μειώσει από 30%-50% την κατανάλωση ηλεκτρονικής ενέργειας και ουσιαστικά θα πληρώνει το μισό λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο κ. Χριστοφόρου χαρακτήρισε το μέτρο ως «μια επαναστατική υλοποιήσιμη ιδέα, που είναι εφικτό να εφαρμοστεί στον τόπο μας» και είπε ότι η Επιτροπή κάλεσε «όλους τους αρμόδιους να καταθέσουν τις μελέτες τους και ως Επιτροπή, «εξετάζοντας το όλο ζήτημα, θα ζητήσουμε από την εκτελεστική εξουσία να το υλοποιήσει».

Ανέφερε ότι η Επιτροπή θα επανέλθει επί του θέματος αρχές Δεκεμβρίου για να λάβει τις τελικές αποφάσεις και πρόσθεσε ότι αρχίζοντας δειλά – δειλά την εφαρμογή του μέτρου αρχές του 2013, «η Κύπρος θα ανοίξει ένα άλλο παράθυρο στα θέματα ενέργειας».

«Είναι η μοναδική διέξοδος για να μειωθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το μέτρο αυτό θα ωφελήσει τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, την οικονομία του τόπου, το εμπόριο, τη βιομηχανία, την αγροτική οικονομία».

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι «το κράτος οχυρώνεται πίσω από τα πιθανά διαφυγόντα έσοδα από διάφορες φορολογίες που αυτά δεν θα είναι κόστος γιατί θα εξοικονομήσει το κράτος τεράστια οφέλη από τη μειωμένη εισαγωγή μαζούτ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα έχει και περιβαλλοντικά οφέλη».

Ανέφερε ότι το μέτρο εφαρμόστηκε αποτελεσματικά και σε άλλες χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο η μικρή Κύπρος που είναι αποκλεισμένη από διάφορα φθηνές μορφές ενέργειες να μην εφαρμόσει αυτό το μέτρο που θα μειώσει κατακόρυφα το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας».

Οσον αφορά τη δημιουργία κοινωνικής εταιρείας πράσινης ενέργειας, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι «είναι μια πρόταση που έρχεται συνεπικουρώντας από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου και με την οποία η Κύπρος θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο της τάξης των 100 μεγαβάτ το οποίο θα ανήκε στους Κύπριους πολίτ

Keywords
Τυχαία Θέματα