Στο ΣΑ από το Λονδίνο το θέμα της χρήσης χημικών στη Δαμασκό

14:21 21/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα φέρει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το θέμα των καταγγελιών για χρήση χημικών όπλων σήμερα στην περιοχή της Δαμασκού, ενώ ο ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης Αχμαντ Τζάρμπα ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας κάνοντας λόγο για σφαγή.

Τουλάχιστον εκατό άνθρωποι σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και εκατοντάδες σύμφωνα με τους ακτιβιστές, σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των καθεστωτικών δυνάμεων, οι οποίες, σύμφωνα με τις Λαϊκές Συντονιστικές

Επιτροπές, έκαναν χρήση χημικών όπλων. Την ίδια στιγμή, ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε τον ΟΗΕ να μεταβεί αμέσως στους τόπους των σημερινών βομβαρδισμών.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι, εάν επιβεβαιωθεί, η χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς σήμερα, αυτό θα αποτελεί ακραία κλιμάκωση της συριακής σύγκρουσης και κάλεσε τη Δαμασκό να επιτρέψει την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών στις ζώνες των βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον εκατό άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς κατά της περιφέρειας της Δαμασκού και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Πάντως το Παρατηρητήριο δεν αναφέρθηκε στη χρήση χημικών όπλων.

Οι Λαϊκές Συντονιστικές Επιτροπές κάνουν από την πλευρά τους λόγο για “εκατοντάδες νεκρούς”, ωστόσο ο απολογισμός αυτός δεν έγινε δυνατόν να επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές. Οι αφοδροί βομβαρδισμοί των προαστείων της Δαμασκού ακούγονταν σήμερα στο κέντρο της πόλης, όπου ο ουρανός έχει καλυφθεί από γκρίζο καπνό.

Από την πλευρά της η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης ανήρτησε στο YouTube σειρά βίντεο που παρουσιάζονται ως απόδειξη της χρήσης τοξικών αερίων από το καθεστώς. Σε ένα από αυτά εμφανίζονται παιδιά σε νοσοκομείο εκστρατείας να δέχονται τις πρώτες βοήθειες και μάσκες οξυγόνου για να μπορέσουν να αναπνεύσουν, ενώ γιατροί προσπαθούν να επαναφέρουν παιδιά χωρίς εμφανή τραύματα που φαίνονται να έχουν χάσει τις αισθήσεις τους. Σε άλλο βίντεο εμφανίζονται δεκάδες πτώματα, μεταξύ τους και παιδιών, καλυμμένα με λευκά σεντόνια, ενώ ο κάμεραμαν φωνάζει “γενοκτονία με χημικά όπλα στην πόλη της Μαντχαμίγια”.

Keywords
Τυχαία Θέματα