Εύφημο μνεία από τον «Transformables 2013» για δύο έργα φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου

12:54 21/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δυο συνθετικά έργα φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, η “Εφελκυόμενη Αποβάθρα” και το «Προσαρμόσιμο Πρωτότυπο Δομικής Κατασκευής”, απέσπασαν εύφημο μνεία στο διαγωνισμό «Transformables 2013».

Τα βραβεία θα δοθούν από τη 10μελή διεθνή κριτική επιτροπή στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου “Transformables-2013″ , το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Σεβίλλη στις 18-20 Σεπτεμβρίου 2013.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, τόσο ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός όσο

και το επιστημονικό συνέδριο εστιάζουν σε ευέλικτες, μεταβαλλόμενες δομικές κατασκευές στα πεδία της αρχιτεκτονικής και μηχανικής.

Οι Χριστίνα Παλόχη, Άντρεα Σπύρου και Νικολέττα Ανδρέου έχουν αποσπάσει εύφημο Μνεία για το συνθετικό τους έργο “Εφελκυόμενη Αποβάθρα”.

Το συνθετικό έργο “Εφελκυόμενη Αποβάθρα” αφορά ένα ερευνητικό κέντρο βιομιμητικής, ως πολυκλαδικό κέντρο μορφοποίησης και εξομοίωσης σε συναφείς επιστημονικούς τομείς αιχμής σε τοπική και διεθνή, κυρίως ευρωπαϊκή κλίμακα.

Η πρόταση χωροθετείται στο παράκτιο μέτωπο της Λάρνακας, μεταξύ του Μεσαιωνικού Κάστρου και του Ψαρολίμανου της πόλης. Κύρια καινοτομία του συνθετικού έργου εστιάζεται στην ανάπτυξη της χωρικής εφελκυόμενης κατασκευής, η οποία αποτελείται αποκλειστικά από μη συνεχόμενα, γραμμικά μεταλλικά στοιχεία και ημιδιαφανείς μεμβράνες.

Ο τελειόφοιτος του Διπλώματος Αρχιτεκτονικής, Κρίστις Αλεξάνδρου, απέσπασε επίσης εύφημο μνεία για τη διπλωματική του εργασία “Προσαρμόσιμο Πρωτότυπο Δομικής Κατασκευής”.

Το “Προσαρμόσιμο Πρωτότυπο Δομικής Κατασκευής” αναφέρεται στην ανάπτυξη μιας διαδραστικά προσαρμοζόμενης δομικής κατασκευής, η οποία αποτελείται από καμπτικά ενεργά στοιχεία καμπυλόμορφης γεωμετρίας και οριζόντιους τένοντες.

Η κατασκευή προσαρμόζεται διαδραστικά σε εξωτερικές μεταβαλλόμενες φορτίσεις με βάση την ελαστικότητα και προένταση των μελών της αντίστοιχα. Το πρωτότυπο τυγχάνει αρχιτεκτονικής εφαρμογής ως πεζογέφυρα για την υπέργεια συνένωση των κτηρίων των Τμημάτων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα