Στο 10% φορολόγηση του στοιχήματος κατέληξαν οι Επιτροπές Νομικών και Οικονομικών

17:42 3/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Φορολόγηση 10% επί των καθαρών αποδοχών των εταιρειών στοιχημάτων και 3% εισφορά τους για ενίσχυση των σωματείων και για προγράμματα προστασίας των νεαρών εθισμένων στον τζόγο, αποφασίστηκε στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Νομικών και Οικονομικών, σε σχέση με το θέμα της φορολογίας του στοιχήματος.

Επίσης, σε σχέση με το ανταλλακτήριο στοιχημάτων, οι Κοινοβουλευτικές ομάδες επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν στο κατά πόσο συμφωνούν με εισήγηση να επιτρέπεται η διεξαγωγή του με ομάδες του εξωτερικού και να απαγορευτεί ρητά

με κυπριακές ομάδες. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, το ανταλλακτήριο στοιχημάτων θα απαγορευτεί για όλες τις ομάδες.

Σε δηλώσεις του μετά την Κοινή Συνεδρία των δύο Επιτροπών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου είπε πως οι κοινοβουλευτικές ομάδες εισηγούνται όπως το στοίχημα να φορολογείται με 10% επί των καθαρών αποδοχών, οι οποίες καθαρές αποδοχές προσδιορίζονται επακριβώς πώς προκύπτουν μέσα στις διατάξεις του Νόμου. Επίσης συμφωνούν, είπε ο κ. Νικολάου, όπως το ποσοστό εισφοράς που θα καταβάλλεται προς την Αρχή Στοιχημάτων θα ανέρχεται στο 3%. Από αυτό το 3%, το 1,5% θα πηγαίνει προς την ΚΟΠ για ενίσχυση των ποδοσφαιρικών ομάδων και των ακαδημιών τους, 0,5% προς τις Ομοσπονδίες των υπόλοιπων ομαδικών αθλημάτων και θα διατίθενται προς σκοπούς ενίσχυσης των ομάδων και των ακαδημιών τους, και ποσοστό 1% θα διατίθεται από την Αρχή Στοιχημάτων για σκοπούς ενίσχυσης των μηχανισμών και προγραμμάτων προστασίας των νεαρών ατόμων εθισμένων στον τζόγο.

«Η καταβολή του φόρου θα γίνεται προς την Κυπριακή Δημοκρατία και το 3% των εισφορών θα γίνεται προς την Αρχή, και η Αρχή θα καταβάλλει το ποσό αυτό στο σύνολό του στον ΚΟΑ που εκείνος με τη σειρά του θα καταβάλλει στις ομοσπονδίες το σύνολο του ποσού χωρίς καμία αποκοπή», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι η φορολογία και η εισφορά θα υπολογίζεται επί των καθαρών αποδοχών των εταιρειών. Οι καθαρές αποδοχές είναι το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε στην εταιρεία αφαιρουμένων των ποσών που κέρδισαν οι παίκτες του στοιχήματος στη συγκεκριμένη εταιρεία. «Δεν θα αποκόπτονται από τις καθαρές αποκοπές οποιαδήποτε ποσά που αφορούν έξοδα ή προμήθειες ή οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι επί των κερδών, αλλά επί των καθαρών αποδοχών, αφού αφαιρεθούν τα κέρδη των παικτών», είπε.

Οσον αφορά τα ανταλλακτήρια αξιών, ο Ιωνάς Νικολάου είπε πως υπήρξαν κάποιες πρόσθετες εισηγήσεις. «Εάν αυτό αποφασιστεί από τις κοινοβουλευτικές ομάδες και γίνει αποδεκτό, θα απαγορεύεται ρητά η διεξαγωγή ανταλλακτηρίου στοιχήματος επί των κυπριακών ομάδων ποδοσφαίρου. Δηλαδή, αν επιτραπεί το ανταλλακτήριο, θα επιτρέπεται για ομάδες του εξωτερικού και όχι των κυπριακών», είπε και πρόσθεσε πως οι κοινοβουλευτικές ομάδες επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί του συγκεκριμένου ζητήματος. «Επιδίωξή μας είναι να τοποθετηθούν αύριο, επί του συγκεκριμένου θέματος, και στόχος είναι ο νόμος αυτός να οδηγηθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της Παρασκευής», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ

Keywords
Τυχαία Θέματα