Συνέντευξη Ασσαντ σε τουρκική εφημερίδα για την κατάρριψη του μαχητικού

17:32 3/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με τίτλο «Ο Ασσαντ είπε: μακάρι να μην το ρίχναμε» η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» φιλοξενεί σήμερα συνέντευξη του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, στην οποία εύχεται να μην είχε καταρριφθεί το τουρκικό μαχητικό, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα είχε να κερδίσει τίποτα από μιαν τέτοια επίθεση.

Ανέφερε ότι το τουρκικό αεροσκάφος ήταν σε αεροδιάδρομο που χρησιμοποιούν συνήθως τα ισραηλινά αεροπλάνα και μόνο μετά την κατάρριψή του συνειδητοποίησαν ότι ήταν τουρκικό. Δεν θα είχε πρόβλημα να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία, αν το αεροσκάφος είχε καταρριφθεί σε διεθνή εναέριο χώρο, δήλωσε.

«Μετά

την αλλαγή του Γενικού Επιτελάρχη στην Τουρκία, η τουρκική Κυβέρνηση απαγόρευσε τη σχέση μαζί μας. Δεν έχουμε στα χέρια μας ούτε καν το τηλέφωνο ενός Τούρκου διοικητή με τον οποίο θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε σε επείγοντα περιστατικά. Εάν οι σχέσεις δεν είχαν διακοπεί, θα μπορούσαμε να επιλύσουμε το πρόβλημα χωρίς αυτό να μεγαλώσει».

Στην ερώτηση πώς αισθάνθηκε όταν έμαθε ότι το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε ήταν τουρκικό, ο Ασσαντ απάντησε πως ο τουρκικός είναι αδελφικός λαός και στην περίπτωση που συμβεί κάτι το οποίο θα τον λυπήσει, «εμένα επ’ ουδενί δεν με ικανοποιεί και δεν με ικανοποίησε. Εάν αυτό ήταν ένα ισραηλινό αεροσκάφος , βεβαίως και μπορεί να είχα ικανοποιηθεί».

Στην ερώτηση εάν λέει καλύτερα να μην γινόταν αυτό, ο Σύρος Πρόεδρος είπε ότι ασφαλώς και δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο «για κανένα αεροσκάφος εκτός των εχθρικών και ειδικά για το τουρκικό αεροσκάφος λέω ότι μακάρι να μην γινόταν. Σε ένα τέτοιο κλίμα ο ερχομός ενός τέτοιου αεροσκάφους εκλαμβάνεται ως εχθρικό αεροσκάφος. Αυτοί που έστω λίγο γνωρίζουν από στρατιωτικά θέματα, αυτά τα ξέρουν. Μια χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση συμπεριφέρεται έτσι σε όλον τον κόσμο. Αυτό δεν είναι οπωσδήποτε πολιτική απόφαση, όμως δυστυχώς η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποιώντας το συμβάν αυτό προβαίνει σε κοντόφθαλμους υπολογισμούς. Εδώ και 15 μήνες δεν είχε την υποστήριξη του τουρκικού λαού στο θέμα της πολιτικής με την Συρία. Τώρα θεωρώντας το συμβάν αυτό ως ευκαιρία, θέλει να μετατρέψει την εχθρότητα μεταξύ των κυβερνήσεων σε εχθρότητα μεταξύ των λαών. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», είπε.

Μέσα από τη συνέντευξη συλλυπήθηκε τις οικογένειες των δύο πιλότων του τουρκικού μαχητικού, που δεν έχουν εντοπισθεί ακόμα, σημειώνοντας ότι επηρεάστηκε από τα λόγια του πατέρα του ενός που είπε ότι ο γιος του πέθανε, αλλά αυτός δεν θέλει πόλεμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα