Άρθρο του Πρέσβη της Τουρκίας στις ΗΠΑ στην ”The Washington Times”

16:52 3/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι Ε/κ δεν αποδέχονται τα ίσα δικαιώματα των Τ/κ στην Κύπρο που πηγάζουν και μέσα από τις συμφωνίες του 1960, ισχυρίστηκε σε άρθρο του στην εφημερίδα «The Washington Times», ο Πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Ναμίκ Ταν.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ταν απαντούσε σε σχόλιο της Ileana Ros-Lehtinen, του Κόμματος των Ρεπουμπλικάνων και μέλους της

Βουλής των Αντιπροσώπων, που είπε ότι ήρθε πλέον ο καιρός η Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο.

Στο άρθρο του, ο κ. Ταν ισχυρίζεται ότι οι Ε/κ το 1963 παραβίασαν τη συμφωνία του συνεταιρικού κράτους και εκδίωξαν τους Τ/κ από όλους τους κρατικούς θεσμούς, ενώ προσπάθησαν να τους αφανίσουν – όπως είπε – από το νησί. Στις δικοινοτικές ταραχές του 1963-1964, ανέφερε, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν χιλιάδες Τ/κ και εκατοντάδες εκδιώχθηκαν από τους Ε/κ από τα χωριά τους.

Χαρακτηρίζοντας την τουρκική εισβολή «ειρηνευτική επιχείρηση» που σκοπό είχε να επιφέρει την ειρήνη και την ηρεμία στο νησί μετά το πραξικόπημα, έγραψε ότι ήταν κάτι επιβαλλόμενο από μέρους της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναμη.

Κατηγόρησε τους Ε/κ ότι είναι αυτοί που δεν έχουν την απαραίτητη βούληση για επίλυση του Κυπριακού, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποδείχθηκε και με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004, το οποίο οι Τ/κ αποδέχθηκαν, όπως είπε. «Η ειρωνεία είναι ότι οι Ε/κ μετά από αυτό επιβραβεύτηκαν με την ένταξή τους στην ΕΕ», ανέφερε υποστηρίζοντας ότι αυτό ενδυνάμωσε την πολιτική τους.

Οι Τ/κ, κατέληξε, πάντα επιζητούσαν μία λύση αλλά η επίλυση του κυπριακού προβλήματος μπορεί να επέλθει εάν οι πλευρές στο νησί και η διεθνής κοινότητα υιοθετήσουν πιο ενεργό ρόλο και η οποιαδήποτε λύση να είναι δίκαιη για όλες τις πλευρές.

Keywords
Τυχαία Θέματα