Στις 5 Νοεμβρίου ξεκινούν οι εργασίες της εξεταστικής της Ευρωβουλής για το ρόλο της τρόικας

16:58 30/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η εξεταστική επιτροπή της Ευρωβουλής, που θα αναλάβει την αξιολόγηση των πεπραγμένων της τρόικας στις τέσσερις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 5 Νοεμβρίου και θα τις ολοκληρώσει πριν τις ευρωεκλογές του Μαίου 2014.

Οπως ανέφερε ο Αυστριακός Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Ότμαρ Κάρας, που θα είναι ένας εκ των εισηγητών της εν λόγω επιτροπής, η αξιολόγηση θα αφορά το ρόλο της τρόικας στις τέσσερις μνημονιακές

χώρες, δηλαδή στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Κάρας, ο στόχος της εξεταστικής επιτροπής δεν είναι να καταδικάσει την τρόικα, αλλα να αξιολογήσει το έργο της και να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στις χώρες της Ευρωζώνης για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη λειτουργία της. Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι στις συνεδριάσεις της επιτροπής δεν πρόκειται να υπάρξουν λαικισμοί και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις.

Ο εισηγητής επισήμανε ότι το πρόβλημα με την τρόικα πηγάζει από το γεγονός ότι επινοήθηκε ως προσωρινή λύση των πιστωτών, που λειτουργεί εκτός κοινοτικών θεσμών. Θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο οι εκπρόσωποι των πιστωτών, δηλαδή η τρόικα, επιβάλουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας δεν είναι καθόλου διαφανής. Δεν είναι δυνατόν υπάλληλοι να λαμβάνουν τις αποφάσεις, είπε, επισημαίνοντας μάλιστα ότι εάν το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είχε εμπλακεί στη λήψη των αποφάσεων, δεν θα αποφασίζονταν η μείωση του ελάχιστου μισθού στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα