Στις 15 και 16 Φεβρουαρίου το Προγραμματικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ

12:25 11/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Στόχος του Προγραμματικού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ που θα διεξαχθεί στη Λευκωσία στις 15 και 16 Φεβρουαρίου είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου «που θα δίνει ελπίδα και προοπτική στο λαό για να παλέψει για τα χρόνια που έρχονται», δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού.

Μιλώντας το πρωί στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Προγραμματικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ

«θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και μεγάλης μερίδας του λαού που ανήκει στο χώρο πέραν του ΑΚΕΛ».

«Αυτό γιατί τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στη λύση του Κυπριακού, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, ενδιαφέρουν και αφορούν το σύνολο του λαού μας», πρόσθεσε.

Με την πραγματοποίηση του Προγραμματικού συνεδρίου, συνέχισε, θα ολοκληρωθεί μια μακρά διαδικασία συζήτησης του ΑΚΕΛ με την κομματική βάση και διαλόγου με την κοινωνία.

« Όλο αυτό το διάστημα», είπε ο κ. Κυπριανού, «ακούσαμε απόψεις, εισηγήσεις, προτάσεις. Όλες είχαν στην καρδιά τους την ίδια αγωνία. Την αγωνία για το αύριο. Σε αυτό στοχεύει να απαντήσει το Προγραμματικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ: στη διαμόρφωση πλαισίου που θα δίνει ελπίδα και προοπτική στο λαό για να παλέψει για τα χρόνια που έρχονται».

Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, «ουδέποτε εγκατέλειψε το καθήκον του να αναλύει συνεχώς όλα τα σύγχρονα ζητήματα που αγγίζουν και επηρεάζουν το λαό και να τοποθετείται με γνώμονα τα συμφέροντα των εργατών του χεριού και του μυαλού. Ουδέποτε εγκατέλειψε το καθήκον του να αγωνίζεται για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση δίκαιης, υπό τις περιστάσεις, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Να υπερασπίζεται το λαό έναντι των επιθέσεων που δέχεται. Να αντιστέκεται και να είναι το ανάχωμα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Τρόικα και στους ντόπιους πολιτικούς εκπροσώπους της. Να παλεύει για τη σωστή αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου έτσι ώστε να ανατείλουν καλύτερες μέρες για το λαό».

Όπως είπε, «ανταποκρινόμενοι σε αυτές τις σημαντικές προκλήσεις συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για ακόμα πιο ισχυρό ΑΚΕΛ. Με συνεχή ενίσχυση και εμβάθυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας αλλά και της ενότητας στις γραμμές του κόμματος. Με πρωτοβουλίες και πολιτικές που σφυρηλατούν τους δεσμούς και την επαφή μας με τους εργαζόμενους και το λαό».

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, εντάσσεται και το Προγραμματικό Συνέδριο, που θα διεξαχθεί στις 15 και 16 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία.

Στόχος μας, είπε, «η διαμόρφωση ολοκληρωμένης πρότασης και ξεκάθαρων θέσεων σε σημαντικά πολιτικά ζητήματα ή ζητήματα που αφορούν την πολιτική του κόμματος μας∙ που αφορούν τη δράση και την παρουσία του στην κοινωνία και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας».

Ανέφερε ότι «η επιτυχής διεκπεραίωση του μαζί με την οργανωτική ανασυγκρότηση και την ανανέωση που βρίσκονται σε εξέλιξη θα δημιουργήσουν την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα στηριχτούμε για να υπερασπιστούμε το λαό και να παλέψουμε για το μέλλον του.

Πρόσθεσε ότι «δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα τις θέσεις που ενέκρινε η ΚΕ του ΑΚΕΛ ενόψει της συζήτησης που θα ολοκληρωθεί στο συνέδριο. Μια συζήτηση», όπως είπε, «που ξεκίνησε από την Κεντρική Επιτροπή, θα μεταφερθεί στις τοπικές οργανώσεις και ευελπιστούμε στην κοινωνία ευρύτερα, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, « ανακοινώνουμε επίσης την έναρξη του Δημόσιου Προσυνεδριακού Διαλόγου, έτσι όπως προνοείται από το καταστατικό του κόμματος».

Στόχος μας, είπε, «είναι να κατατεθούν όλες οι διαφορετικές απόψεις και να αναπτυχθεί ελεύθερος, πλούσιος και εποικοδομητικός διάλογος. Είναι μέσα από τη σύνθεση που θα καταλήξουμε στις καλύτερες δυνατές αποφάσεις».

Οι απόψεις που θα εκφραστούν στο πλαίσιο της προσυνεδριακής συζήτησης, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, θα δημοσιοποιούνται στις στήλες της εφημερίδας «Χαραυγή» και στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού ανακοίνωσε επίσης ότι η ειδική επιτροπή, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή του Προσυνεδριακού Διαλόγου, αποτελείται από τους Γιώργο Λουκαΐδη, μέλος του Π.Γ. και τους Γιαννάκη Κολοκασίδη και Βαλεντίνο Πολυκάρπου, μέλη της ΚΕ ΑΚΕΛ.

Στο έγγραφο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με τις θέσεις που ενέκρινε η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ στις 7 Ιανουαρίου προς το Συνέδριο, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η εμπειρία από τη σχεδόν 90χρονη ζωή και δράση του ΑΚΕΛ, καθώς και η εμπειρία μας από την τελευταία πενταετία με τη μεγάλη προσφορά της διακυβέρνησης Χριστόφια, αλλά και τις αδυναμίες που παρουσιάσαμε, είναι γερή βάση για να προχωρήσουμε πάρα πέρα. Αξιολογούμε αυτοκριτικά αυτή την εμπειρία και προχωρούμε μπροστά».

Αναφέρεται, επίσης, ότι «το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο που η κυπριακή κοινωνία δέχεται μια πρωτόγνωρη επίθεση».

«Δέχονται επίθεση σωρεία κοινωνικών κατακτήσεων του λαού μας όπως το Κοινωνικό Κράτος, η Παιδεία, η Υγεία, ο Πολιτισμός, ο Συνεργατισμός, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι κερδοφόροι Ημικρατικοί Οργανισμοί. Δέχονται επίθεση τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δέχονται επίθεση οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν μέσα από αγώνες και θυσίες δεκαετιών. Δέχονται επίθεση οι νέοι μας, με υπαρκτό κίνδυνο να μιλάμε για μια χαμένη γενιά. Δέχεται επίθεση το συνδικαλιστικό κίνημα», προστίθεται.

Μέσα από το κουτσούρεμα του κοινωνικού κράτους και την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας, όπως αναφέρεται, «επίθεση δέχονται και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, ο προσφυγικός κόσμος, οι πολύτεκνοι, οι μονογονιοί και οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει το έγγραφο του ΑΚΕΛ, «καταβάλλεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και του λαού μας με τη στοχοποίηση των μεταναστών, γεγονός που δίνει τροφή στην απάνθρωπη προπαγάνδα του νεοφασισμού και της ακροδεξιάς, ενώ από την άλλη ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω συρρίκνωση των δικαιωμάτων και τον περιορισμό της δημόσιας πρόνοιας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Στο έγγραφο αναφέρεται, επίσης, ότι οι συνθήκες μέσα στις οποίες πραγματοποιείται το προγραμματικό συνέδριο του ΑΚΕΛ «παραμένουν σύνθετες και πολύπλοκες, με τη χώρα μας να διέρχεται μια από τις δυσκολότερες και κρισιμότερες φάσεις της σύγχρονης ιστορίας μας».

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «οι προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και για διαμόρφωση κοινής βάσης των συνομιλιών, αντιμετωπίζουν μέχρι αυτή τη στιγμή σοβαρές δυσκολίες. Δυσκολίες», προσθέτει, «που έχουν ως αφετηρία την τουρκική αδιάλλακτη συμπεριφορά, την οποία όμως η ε/κ πλευρά έχει διευκολύνει με την αποστασιοποίηση από το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων και των ανακοινωθέντων Χριστόφια – Ταλάτ».

Αναφέρει, επίσης, ότι «η δεινή οικονομική κατάσταση της Κύπρου καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για λύση, γιατί θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία που βουλιάζει συνεχώς χωρίς προοπτική ουσιαστικής ανάκαμψης στο προβλεπτό μέλλον λόγω των συνταγών της Τρόικας».

Την ίδια στιγμή, προστίθεται στο έγγραφο ότι το ΑΚΕΛ «δεν πρόκειται να αποδεχτεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο να μετατραπεί σε μοχλό πίεσης ή εκβιασμού από κάποιους, για να επιβληθεί απαράδεκτη λύση στο Κυπριακό».

Σε ό,τι αφορά την κυπριακή οικονομία, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «τον Μάρτιο του 2013, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις και διακηρύξεις, η κυβέρνηση Αναστασιάδη συναίνεσε στο χειρότερο μνημόνιο που επιβλήθηκε ποτέ σε χώρες της ευρωζώνης, το οποίο, ανάμεσα σε άλλες επαχθέστατες πρόνοιες περιλάμβανε το πρωτοφανές ανά τα παγκόσμια δεδομένα μέτρο του κουρέματος καταθέσεων».

Κάτω από το βάρος των αποφάσεων του Μαρτίου, προσθέτει, «η κυπριακή οικονομία εισήλθε σ΄ ένα καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας, το οποίο, μαζί με τις σκληρές πολιτικές λιτότητας και των περικοπών στους αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς του κράτους, παρασύρει την κυπριακή οικονομία σε ένα αδιέξοδο φαύλο κύκλο ύφεσης».

Ως ΑΚΕΛ, αναφέρεται στο έγγραφο, «θεωρούμε αναγκαία την αναζήτηση προτάσεων συνολικής απεμπλοκής από τις κατευθύνσεις του Μνημονίου. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας έχουμε προτείνει ως ένα εργαλείο απεμπλοκής από τα δεσμά του Μνημονίου και ανάκαμψης της οικονομίας, την επιστροφή σε εγχώριο νόμισμα».

Στο ζήτημα της διεκδίκησης της εξουσίας από το ΑΚΕΛ στις συνθήκες της Κύπρου, αναφέρεται ότι «το κόμμα μας είναι υποχρεωμένο τις θέσεις και τις προτάσεις του να φιλοδοξεί να τις υλοποιήσει μέσα και από τη συμμετοχή του στην άσκηση της εξουσίας, ακόμα και σε συνθήκες καπιταλισμού».

Συνεπάγεται, καταλήγει το έγγραφο του ΑΚΕΛ, «ότι η διεκδίκηση της συμμετοχής στη διακυβέρνηση θα πρέπει να γίνεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και στη βάση αρχών».

Keywords
Τυχαία Θέματα