Σοβαρά προβλήματα στα χειρουργεία, δηλώνει ο Κ. Κωνσταντίνου

16:46 19/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η λειτουργία των χειρουργικών κλινικών και τμημάτων των κρατικών νοσηλευτηρίων απασχόλησε, μεταξύ άλλων, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου είπε ότι υπάρχουν αρκετά και σοβαρά προβλήματα, τα οποία απασχολούν τις χειρουργικές κλίνες και τμήματα των κρατικών νοσηλευτηρίων.

«Ολοι οι προϊστάμενοι έχουν μιλήσει παραστατικά και έχουν αναφερθεί στα προβλήματα κύρια έλλειψης κρεβατιών, στις λίστες αναμονής και στην έλλειψη αναλωσίμων. Είναι

προβλήματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί εδώ και αρκετό καιρό. Υπάρχει πρόβλημα το οποίο προκύπτει για στελέχωση με νοσηλευτικό κύρια προσωπικό, όχι με ιατρικό προσωπικό, αλλά είναι ένα θέμα το οποίο εμείς σαν Βουλή και σαν Επιτροπή Υγείας, έχοντας ευαισθησία για τέτοια ζητήματα, έχουμε αποταθεί στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, ούτως ώστε το Υπουργείο να φέρει εμπεριστατωμένα και αιτιολογημένα, μέσα από ένα οργανόγραμμα, τις δικές του θέσεις και είναι ένα θέμα το οποίο θα δούμε άμεσα», πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Υγείας, συνέχισε, έχει υποχρέωση να προωθήσει και να λύσει χρονίζοντα προβλήματα, τα οποία απασχολούν τα χειρουργικά τμήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τα οποία έπρεπε να είχαν επιλυθεί εδώ και αρκετό καιρό.

«Δεν μπορεί ο τομέας της υγείας να αναμένει. Ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Οι ασθενείς πηγαινοέρχονται πολλές φορές χωρίς να βρίσκουν ανταπόκριση, όχι γιατί οι γιατροί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν έχουν τα προς τη διάθεση τους μέσα για να ασκήσουν το λειτούργημα τους. Το θέμα παραμένει ανοικτό και θα επανέλθουμε το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη, σε δηλώσεις της, είπε ότι μετά τη δέσμευση και την τροπολογία στη νομοθεσία την τελευταία ημέρα του προϋπολογισμού για την πρόληψη νέων ατόμων σε θέσεις εργασίας, επιδεινώθηκε το πρόβλημα.

«Τα κύρια προβλήματα που εστιάστηκαν στη συζήτηση ήταν η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού που δυσκολεύει τη λειτουργία νέων χειρουργικών αιθουσών, ως επίσης και η λειτουργία νέων κλινών. Αυτές οι δύο απαιτήσεις ήταν κυριολεκτικά από όλους τους Διευθυντές των χειρουργικών κλινικών, δηλαδή περισσότερα κρεβάτια και χώρος για περισσότερα χειρουργεία. Υπήρχαν περιπτώσεις που ζητήθηκαν και ιατροί, όπως εντατικολόγοι, πλαστικοί χειρούργοι κλπ, αλλά εκείνο που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει καλή πρόθεση από πλευράς Υπουργείου, υποσχέθηκε σύντομα ότι θα ρυθμιστεί το θέμα, αφού λυθεί το πρόβλημα της νομοθεσίας. Οταν λυθούν τα χεριά τους για να μπορέσουν να προσλάβουν προσωπικό, θα προχωρήσουν και στη λειτουργία αυτών των δύο κυρίως τομέων που μας ανάφεραν», συμπλήρωσε.

Οσον αφορά το θέμα της δημιουργίας της πρώτης κυπριακής εθνικής βιοτράπεζας για βιοϊατρική έρευνα και προοπτικές και οφέλη στον τομέα της ιατρικής στην Κύπρο, η κ. Μισιαούλη είπε ότι «είναι ένας τομέας που υπήρχε πάντα δίπλα από την Κύπρο η παύλα, όταν κοιτάζαμε τον ευρωπαϊκό κατάλογο χωρών, και σήμερα είμαστε στη θέση να νοιώθ

Keywords
Τυχαία Θέματα