Διχασμένο το Ευρωκοινοβούλιο για θέματα Ουγγαρίας

15:41 19/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μία ημέρα μετά την απόφαση της Κομισιόν να κινηθεί δικαστικά κατά της Ουγγαρίας για τρείς συγκεκριμένες περιπτώσεις ενδεχόμενης παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού φάνηκε διχασμένη για τον τρόπο που πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί η κατάσταση στην χώρα στην χθεσινοβραδινή συζήτηση που έγινε, παρόντος του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτωρ Ορμπάν.

Πολλοί ευρωβουλευτές έθεσαν θέμα δημοκρατικής νομιμότητας στην Ουγγαρία,

ενώ άλλοι θεώρησαν ότι οι κατηγορίες είναι υπερβολικές. Ο ίδιος ο Ορμπάν από την πλευρά του δήλωσε ότι οι ανησυχίες που εκφράσθηκαν, ”μπορούν να λυθούν εύκολα και γρήγορα”.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της ΕΕ, Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νικολάϊ Γουάμμεν, διευκρίνισε ”ότι όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να συμμορφώνονται με την κοινοτική νομοθεσία και σε περίπτωση αμφιβολίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την υποχρέωση να παρέμβει και να προσπαθήσει να διαλευκάνει την υπόθεση και αυτό ακριβώς έκανε”, σημείωσε ο Δανός Υπουργός, τονίζοντας την ανάγκη διαλόγου με τη Βουδαπέστη.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ανέφερε ότι ”οι υπηρεσίες του παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουγγαρία και, όπως οφείλουν, εξετάζουν τα νομοσχέδια για να διαπιστώσουν κατά πόσον είναι συμβατά με το δίκαιο της Ενωσης».

Στο πλαίσιο αυτό, η Βουδαπέστη έχει λάβει από την Επιτροπή προειδοποιητικές επιστολές για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία της αρχής προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τόνισε και ζήτησε «το σεβασμό των κανόνων της δημοκρατίας στην πράξη και προς όφελος των Ούγγρων πολιτών”.

Απαντώντας, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπάν, σημείωσε ότι τα προβλήματα στα οποία αναφέρονται οι επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ”μπορούν να λυθούν εύκολα και γρήγορα”. Υπεραμύνθηκε, ωστόσο, της πολιτικής του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, σημειώνοντας ότι στόχος ήταν να σωθεί η Ουγγαρία από το χείλος της οικονομικής αβύσσου. Υποστήριξε μάλιστα ότι ορισμένα από τα μέτρα που έλαβε ενδεχομένως ήταν αντίθετα με τα συμφέροντα που έχουν ”επιχειρηματίες και λομπίστες”, ενώ σημείωσε ότι το νέο σύνταγμα της χώρας συμπλήρωσε ήδη ένα έτος και μέχρι τώρα κανείς δεν είχε εγείρει το παραμικρό ζήτημα.

Ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ, επεσήμανε ότι η Ουγγαρία μόλις τώρα βγαίνει από μία περίοδο οικονομικής αστάθειας και ”σοβαρής διαφθοράς” και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Ούγγρος Πρωθυπουργός σέβεται τις αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας”.

Ο νέος επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Χάνες Σόμποτα, υποστήριξε, αντίθετα, ότι το πνεύμα των αλλαγών που εφαρμόζονται στην Ουγγαρία και τα μέτρα που έχουν ληφθεί υπονομεύουν τις ελευθερίες που κατακτήθηκαν στην χώρα και κατηγόρησε ευθέως τον Ούγγρο Πρωθυπουργό ότι ”επιθυμεί την εξουσία και την παραμονή του στην εξουσία”

Ο αρχηγός της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταφ, υποστήριξε ότι το διακύβευμα με αυτή τη χώρα, ”είναι

Keywords
Τυχαία Θέματα