Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσαν τα γεγονότα στην κηδεία του χουντικού Ν. Ντερτιλή

22:10 31/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πηγή άρθρου: Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσαν τα γεγονότα στην κηδεία του χουντικού Ν. Ντερτιλή από το onlycy.com.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, για τα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα στην κηδεία

του τελευταίου ισοβίτη χουντικού, Νικόλαου Ντερτιλή, παρουσία βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μητροπολιτών και υμνητών της απριλιανής δικτατορίας, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η κηδεία του Ν. Ντερτιλή πραγματοποιήθηκε παρουσία αρκετών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Επικρατείας Χρ. Παππάς. Το παρών έδωσαν επίσης ο Κώστας Πλεύρης, ο εκδότης της εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα» Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, ο ναύαρχος εν αποστρατεία Αντώνης Ναξάκης και πολλοί ακόμα νοσταλγοί και συμμετέχοντες της επτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών, ενώ τον επικήδειο εκφώνησε ο αρχιβασανιστής του ΕΑΤ – ΕΣΑ Θ. Θεοφιλογιαννάκος. Με σύνθημα «Δόξα Τιμή στον Νίκο Ντερτιλή», παρευρέθηκαν στην κηδεία και μέλη του Εθνικού Μετώπου.

Κατά τη διάρκεια της ταφής ακούστηκαν και πυροβολισμοί εν είδει αγήματος που απέδιδε τιμές σε κηδεία εν ενεργεία στρατιωτικού, με την αστυνομία να αναζητά τους δράστες.

Τη νεκρώσιμη ακολουθία τέλεσε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος, ο οποίος παρομοίασε τον Ντερτιλή με ήρωα «σαν τον Κολοκοτρώνη» και υποστήριξε ότι στη σύγχρονη Ελλάδα «το πρόβλημα, που αντιμετωπίζει, είναι ότι έχει μια παραποιημένη δημοκρατία».

Ο Ν. Ντερτιλής παρέμεινε επί 36 χρόνια έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την καταδίκη του το 1975 σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη, κατά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973, οπότε και είχε πει στον οδηγό του: «τον πέτυχα με την πρώτη, παρά την ηλικία μου».

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του χαρακτηρίζει τη μετατροπή της κηδείας του ισοβίτη χουντικού Νικόλαου Ντερτιλή «σε show της ακροδεξιάς, χουντικών σταγονιδίων και νεοναζιστικών στοιχείων, που στις ημέρες μας έχουν βρει καταφύγιο στη Χρυσή Αυγή», ως «ένα απαράδεκτο γεγονός που όλος ο δημοκρατικός κόσμος οφείλει να καταδικάσει».

Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «οι πυροβολισμοί και τα έκτροπα που σημειώθηκαν με την παρουσία βουλευτών της ΧΑ και την στήριξη του Μητροπολίτου και κήρυκα του μίσους Αμβρόσιου, δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν εξαγγείλει, για την ανάγκη αντιμετώπισης του νεοναζισμού και της βίας της ακροδεξιάς» και προσθέτει ότι σύντομα θα παρουσιαστεί και η Πρόταση Νόμου του κόμματος «για την αυστηρή αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας, του ρατσισμού και του νεοναζισμού».

Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ αναφέρει ότι «τον χουντικό δολοφόνο Ντερτιλή προσκύνησαν με την παρουσία τους η ναζιστική Χρυσή Αυγή και το ΛΑΟΣ. Αυτοί, τύπου Ντερτιλή, είναι οι εκφραστές τους, ανάλογες είναι και οι επιδιώξεις τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κάνει λόγο για μετατροπή της κηδείας Ντερτιλή «σε χουντοσύναξη με πυροβολισμούς στον αέρα και επικήδειους μίσους κατά της δημοκρατίας», η οποία «είναι πλήρως συμβατή με την Χρυσή Αυγή και τη δράση της».

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «αυτό που είναι πέρα για πέρα απαράδεκτο είναι η συνενοχή της Πολιτείας, με την αστυνομία να παρακολουθεί αμέτοχη τους πυροβολισμούς και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να σιωπά επιδεικτικά μπροστά σε αυτήν την προκλητική γιορτή του μίσους».

Η ΔΗΜΑΡ αναφέρει ότι «η Χρυσή Αυγή συνεπικουρούμενη από ένα Μητροπολίτη – κήρυκα του μίσους -μετέτρεψαν την κηδεία Ντερτιλή σε εκδήλωση κατά της δημοκρατίας και σε σύναξη από χουντικά κατάλοιπα».

The post Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσαν τα γεγονότα στην κηδεία του χουντικού Ν. Ντερτιλή appeared first on onlycy.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σωρεία, Ντερτιλή,soreia, ntertili