Μια νέα εκπαιδευτική πολιτική εξήγγειλε και ανέλυσε απόψε ο Νίκος Αναστασιάδης

21:48 31/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πηγή άρθρου: Μια νέα εκπαιδευτική πολιτική εξήγγειλε και ανέλυσε απόψε ο Νίκος Αναστασιάδης από το onlycy.com.

Στην ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής μιας νέας εκπαιδευτικής πολιτικής, η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, αναφέρθηκε απόψε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης,

αναλύοντας, ενώπιον φοιτητών και εκπαιδευτικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, την εκπαιδευτική πολιτική που ο ίδιος θα εφαρμόσει, εφ` όσον εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις”, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, “είναι να δώσουμε όραμα και χειροπιαστή ελπίδα στους νέους και στις νέες μας, που βιώνουν τις σκληρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας”.

“Η Κύπρος έχει ανάγκη από μια σύγχρονη Παιδεία, με θεμέλια την πολιτισμική ιστορική συνέχεια και τη στήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης”, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, δεσμευόμενος ότι, μεταξύ άλλων, θα χρησιμοποιήσει, εάν εκλεγεί, ομάδες συμβούλων επιστημόνων, ότι θα δημιουργήσει και Υφυπουργείο για Θέματα Νεολαίας και Αθλητισμού στο οποίο θα υπαχθεί και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, ότι θα καθιερώσει Παγκύπρια Ημέρα Διαβούλευσης για συζήτηση θεμάτων πολιτικής που αφορούν τη νέα γενιά, ότι θα εφαρμόσει σχέδιο ανασυγκρότησης του κράτους, με ειδικό σχέδιο 75 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για απασχόληση και κατάρτιση νέων, ανέργων πτυχιούχων και ότι θα ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για να μην ξενιτεύονται οι νέοι επιστήμονες του τόπου.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέπτυξε αναλυτικώς τους πέντε άξονες της εκπαιδευτικής του πολιτικής, οι οποίοι είναι η ανάπτυξη, επιμόρφωση και ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού στην Εκπαίδευση, ο εκσυγχρονισμός των διοικητικών δομών του εκπαιδευτικού συστήματος και των σχολικών μονάδων, η αναβάθμιση του περιεχομένου και της αποτελεσματικότητας της Εκπαίδευσης, η στήριξη και ενίσχυση κάθε εκπαιδευόμενου με αναγνώριση της διαφορετικότητας καθώς και η ανάπτυξη της ιδιότητας του πολίτη και η ενίσχυση και αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

“Μια νέα ολοκληρωμένη εκπαιδευτική πολιτική”, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, “οφείλει να αναβαθμίσει τόσο τις υποδομές όσο και το ανθρώπινο δυναμικό, να ισχυροποιεί την ιστορική ταυτότητα και την εθνική συνείδηση και να συνδέει την απόκτηση γνώσης από τους νέους ανθρώπους με τις πραγματικές ανάγκες του σήμερα και του αύριο στην αγορά εργασίας”.

Αναλύοντας τον πρώτο άξονα της εκπαιδευτικής του πολιτικής, ο κ. Αναστασιάδης κατέθεσε εισηγήσεις για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, καθώς και της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου, αλλά και την ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση, την επαγγελματική ανάπτυξη, τη διά βίου μάθηση των εκπαιδευτικών και την εισαγωγή νέου, σύγχρονου και αξιοκρατικού συστήματος πρόσληψης εκπαιδευτικών, με τρόπο τέτοιον ώστε να μην αδικούνται οι παλαιότεροι αλλά και να έχουν ευκαιρίες οι νεώτεροι.

Ως προς το δεύτερο άξονα της εκπαιδευτικής του πολιτικής, ο κ. Αναστασιάδης εισηγείται την παιδαγωγική και διοικητική αυτονόμηση των σχολικών μονάδων και αποκέντρωση και εκχώρηση εξουσιών τόσο στα επαρχιακά γραφεία όσο και στη σχολική μονάδα, αλλά και δικαίωμα επιλογής στη σχολική μονάδα και σε συμπλέγματα συνεργασίας σχολικών μονάδων των εξωσχολικών δραστηριοτήτων και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Επίσης, πλήρη διαφάνεια στον τρόπο επιλογής των αντικαταστατών και έγκαιρη στελέχωση των σχολείων με μοντέλο ηλεκτρονικής διαδικασίας.

Αναφερόμενος στον τρίτο άξονα της πολιτικής του για την Παιδεία, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα εφαρμόσει “έγκαιρο, αξιόπιστο και επικαιροποιημένο επαγγελματικό προσανατολισμό, με αναδόμηση και εκσυγχρονισμό των αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων με έμφαση στην καινοτομία, τη δημιουργικότητα και τη διά βίου μάθηση”.

Επίσης, υποσχέθηκε “την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης με δημιουργία ανεξάρτητων σχολών επαγγελματικής κατάρτισης και δημιουργίας νυκτερινών τεχνικών σχολών σε όλες τις πόλεις, αλλά και αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας των πληροφοριών και της επικοινωνίας”.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα των υδρογονανθράκων, λέγοντας ότι διανοίγονται νέες μεγάλες προοπτικές μπροστά μας, “μέσα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και της αξιοποίησης και εκμετάλλευσής των από την εδώ παρουσία πολυεθνικών εταιρειών, αλλά και των επαγγελμάτων που θα έχουμε ανάγκη σε δύο – τρία έτη”.

“Εάν δεν προχωρήσουμε εγκαίρως”, είπε ο κ. Αναστασιάδης, “στο σχεδιασμό και στη συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων μας, έτσι ώστε να επιτύχουμε τη δημιουργία συγκεκριμένων σχολών μόρφωσης και επιμόρφωσης, θα βρεθούμε υποχρεωμένοι, ενδεχομένως, να εισαγάγουμε ειδικευμένους από το εξωτερικό”.

“Για αυτό και πρώτη μας προτεραιότητα”, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, “θα είναι η σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμιά μας διακρίβωση των ειδικοτήτων που απαιτούνται, οι νέες σχολές που πρέπει να δημιουργηθούν και, βεβαιότατα, η συμβολή του κράτους προς αυτή την κατεύθυνση”.

The post Μια νέα εκπαιδευτική πολιτική εξήγγειλε και ανέλυσε απόψε ο Νίκος Αναστασιάδης appeared first on onlycy.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα