Σήμερα η κατάθεση πρότασης μομφής στη «βουλή» στα κατεχόμενα

12:53 20/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην ψευδοβουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα η πρόταση μομφής εναντίον της «κυβέρνησης» του Ιρσεν Κιουτσιούκ, κορυφώνοντας έτσι την εσωκομματική αντιπαράθεση που κρατά περισσότερο από χρόνο στο «κυβερνών» κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Η «Αφρίκα» γράφει για την «τελευταία τελεία» των ομάδων ΑΚΡ και Έρογλου που συγκρούονται στο ΚΕΕ. Τον Ερντογάν, προσθέτει, εκπροσωπεί ο Κιουτσιούκ και τον Έρογλου, ο Αχμέτ Κασίφ.

Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ

χθες ο Ιρσέν Κιουτσιούκ πήγε κατευθείαν στη συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του και αμέσως μετά συνήλθε το πολιτικό γραφείο. Σύμφωνα με την Αφρίκα, του δόθηκε η εντολή να προετοιμάσει το ΚΕΕ για «πρόωρες εκλογές» και να στείλει στο πειθαρχικό όσους προσπάθησαν να διασπάσουν τη συνοχή του κόμματος. Προς διαγραφή οδηγούνται σύμφωνα με τη «Χαβαντίς» οι Αχμέτ Κασίφ, Τουρκάι Τοκέλ, Αφέτ Οζτζιαφέρ και Χασάν Τατσόϊ. Πρόκειται για τους τέσσερις από τους οκτώ «βουλευτές» του ΚΕΕ που υπέγραψαν ήδη την πρόταση μομφής η οποία αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην ψευδοβουλή. Οι άλλοι τέσσερις είναι οι: Ιλκάι Καμίλ, Εργκιούν Σερντάρογλου, Εζντέρ Ασλάνμπαμπα, Ζορλού Τορέ.

Ο Αχμέτ Κασίφ σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι και οι 8 θα κρατήσουν το λόγο τους, και μαζί με τους «βουλευτές» της αντιπολίτευσης έχουν την πλειοψηφία για έγκριση της πρότασης μομφής. Με τους «βουλευτές» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού, του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας και του Δημοκρατικού, φθάνουν τις 27 ψήφους, μία περισσότερη απ’ όσες χρειάζεται για να περάσει η πρόταση μομφής.

Ωστόσο, όπως γράφει και ο τ/κ Τύπος, ο Κιουτσιούκ σκοπεύει να προτείνει την 18η Αυγούστου, αντί της 29ης Σεπτεμβρίου για τη διεξαγωγή των «πρόωρων εκλογών».

Η «Γενί Ντουζέν» εξηγεί ότι σύμφωνα με το «σύνταγμα» του ψευδοκράτους η πρόταση μομφή εάν κατατεθεί στη «βουλή» σήμερα, όπως αναμένεται, θα εξετασθεί στην τρίτη «ολομέλεια», δηλαδή τη Δευτέρα 27 Μαΐου. Τότε η πρόταση θα μπει στην ατζέντα της «ολομέλειας» και αμέσως πρέπει να πάει στο «γνωμοδοτικό συμβούλιο», να γίνουν οι τοποθετήσεις και να περάσει μια μέρα μέχρι να τεθεί προς ψήφιση, πράγμα που κανονικά πρέπει να γίνει στις 30 Μαΐου, αλλά αναμένεται να γίνει μια μέρα νωρίτερα.

Με την έγκρισή της από τη «βουλή» ο Ιρσέν Κιουτσιούκ πρέπει να θέσει την παραίτησή του από την «πρωθυπουργία» στον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Θα ορισθεί μεταβατική κυβέρνηση, που σύμφωνα και με τον τ/κ Τύπο πρόκειται να ορισθεί υπό τον Αχμέτ Κασίφ, η οποία «κυβέρνηση» θα οδηγήσει στις «εκλογές» της 29ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή 3 μήνες μετά την έγκριση της πρότασης μομφής.

Ο Κιουτσιούκ, σύμφωνα με πληροφορίες από τον τ/κ Τύπο, σκοπεύει να προτείνει «πιο πρόωρες εκλογές» με ημερομηνία την 19η Αυγούστου για να παραμείνει ο ίδιος «πρωθυπουργός». Εκ των αντιδρούντων «βουλευτών» του ΚΕΕ, ο Χασάν Τατσόι δήλωσε πως στόχος του Ιρσέν Κιουτσιούκ είναι να προλάβει τη δημιουργία νέου κόμματος από την ομάδα του, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι στόχος τους αφού η θέση τους είναι στο ΚΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση και η πρότασή τους θα είναι για εκλογές στις 29 Σεπτεμβρίου. Μόλις καθορισθεί η ημερομηνία τα όργανα του κόμματος θα λάβουν τις αποφάσεις είπε, κάνοντας αναφορά και στην προγραμματιζόμενη για την ερχόμενη εβδομάδα – όπως ανέφερε – επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, λέγοντας πως εάν θα αφορά το Κυπριακό δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν όμως έρθει για να ανακατευτεί σε εσωτερικά ζητήματα, πρόσθεσε, «τότε σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα».

Ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Μεχμέτ Τσακιτζί, δήλωσε πως έδωσαν το λόγο τους και θα τον κρατήσουν για έγκριση της πρότασης μομφής και τάχθηκε εναντίον της 19ης Αυγούστου για τη διεξαγωγή των «πρόωρων εκλογών», λέγοντας πως είναι πολύ νωρίς και θα υπάρξει ευκαιρία για προεκλογική εκστρατεία και προετοιμασία.

Ο πρόεδρος του τ/κ ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς, κάλεσε τον Ιρσέν Κιουτσιούκ να παραιτηθεί και να πάει στη «βουλή». «Η κυβέρνηση Κιουτσιούκ τέλειωσε. Δεν παίρνουμε το ρίσκο να πάμε σε εκλογές με τον Κιουτσιούκ». Παρουσιάστηκε πιο σκληρός από τους άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση η «κυβέρνηση» του Κιουτσιούκ θα πέσει και ο Ιρσέν Κιουτσιούκ δεν θα ξανασυμμετάσχει σε «κυβέρνηση». «Αυτό το λέω ξεκάθαρα. Και ο Κιουτσιούκ δεν έχει δικαίωμα ούτε να μπει διαπραγματευτής στο Κυπριακό ή κάτι τέτοιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα