Ορκίστηκαν τα μέλη του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων επ’ αδεία

11:13 20/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ορκωμοσία του Προέδρου και των Μελών του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων επ’ αδεία, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την εφαρμογή του θεσμού «ηθική υποχρέωση» της Πολιτείας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων, που στοχεύει στην ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία.

Πρόεδρος του Συμβουλίου διορίστηκε ο Φίλιππος Χαραλάμπους, ενώ τα τέσσερα Μέλη

του απαρτίζουν οι Γιώργος Δημητριάδης, Ευάγγελος Αναστασίου, Γιώργος Μαυρολεύτερος και Μάριος Αργυρού. Παρών στην τελετή διαβεβαίωσης, στο Προεδρικό Μέγαρο, ήταν και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο θεσμός του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων επ’ Αδεία είναι ο μόνος θεσμός που παρέχει τη δυνατότητα περιοδικής επανεξέτασης της μακροχρόνιας κράτησης των καταδίκων και ιδιαίτερα των ισοβιτών.

Η υιοθέτηση και εφαρμογή του θεσμού, συνέχισε, αποτελεί «ηθική υποχρέωση της Πολιτείας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων και ιδιαίτερα των ισοβιτών». Συμπλήρωσε ότι με το θεσμό αυτό προετοιμάζονται οι κατάδικοι για την ομαλή επανένταξη και ενεργό συμμετοχή τους στο κοινωνικό σύνολο, με διαδικασίες που σέβονται τα δικαιώματα τους και τα δικαιώματα του κοινωνικού συνόλου.

Είπε εξάλλου ότι η Πολιτεία επέλεξε έγκριτους επιστήμονες σε εξειδικευμένους τομείς που συνδέονται άμεσα με το χώρο της σωφρονιστικής μεταχείρισης και ιδιαίτερα της ψυχοκοινωνικής στήριξης των αποφυλακιζομένων, για την προετοιμασία της σταδιακής εξόδου τους από τη φυλακή.

Ακόμη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το Συμβούλιο, πέρα από την ευθύνη αξιολόγησης και λήψης απόφασης για την υπό όρους αποφυλάκιση ενός κρατουμένου έχει και την υποχρέωση της επιλογής κατάλληλου Επιτηρητή.

Συμπλήρωσε ότι στις αρμοδιότητές του Συμβουλίου εμπίπτει ο καθορισμός των κατευθυντήριων γραμμών για το ρόλο, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των Επιτηρητών, ενώ ευθύνονται και για τον έλεγχό τους.

Η στενή συνεργασία μεταξύ Συμβουλίου και Επιτηρητών επιβάλλεται να είναι ειλικρινής, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για την επιτυχία του σκοπού για τον οποίο συστάθηκε, «τη στήριξη και ενδυνάμωση του κρατούμενου για να αποκτήσει ξανά έλεγχο στη ζωή του και στη διαχείριση των θεμάτων που τον αφορούν».

Απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου, είπε τέλος ότι ο νόμος προβλέπει «σοβαρές και αποφασιστικές αρμοδιότητες» για αυτούς. Πρόσθεσε ότι εξίσου σοβαρές και δύσκολες είναι οι ευθύνες που επωμίζονται και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στην επιτέλεση του έργου τους.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Φίλιππος Χαραλάμπους είπε ότι το έργο που αναλαμβάνουν δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά «πάρα πολύ λεπτό», λόγω των κοινωνικών προεκτάσεων που ενέχει η έγκριση ή απόρριψη κάθε αίτησης.

«Θα εργαστούμε σκληρά και στη βάση των ικανοτήτων μας, αλλά κυρίως στη βάση της πιστής εφαρμογής των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας, για να διεκπεραιώσουμε αυτό το έργο κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο», κατέληξε ο κ. Χαραλάμπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα