Σε κλίμα εμπιστοσύνης ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις δηλώνει ο Έρογλου

19:25 11/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι προτάσεις που έκανε στο παρελθόν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, επιστρέφοντας από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου είπε ότι οι Τ/κ, μετά το 1963 που έμειναν έξω από το συνεταιρισμό – όπως ανέφερε –, έζησαν ένα μεγάλο τραύμα

και πόνο. Σήμερα το πρόβλημα συνεχίζεται, πρόσθεσε, και το τίμημα το πληρώνουν βασικά οι Τ/κ, σημειώνοντας ότι λήφθηκε υπόψη και περιελήφθη στο κοινό ανακοινωθέν η αναφορά ότι καμιά πλευρά δεν θα μπορεί να προβεί σε διαχωριστικές ενέργειες.

Ερωτηθείς εάν ο διεθνής παράγοντας μεσολαβεί πλέον, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το Κυπριακό συνεχίζεται για χρόνια, είναι ένα διεθνές πρόβλημα, απασχολεί και τα ΗΕ, γι’ αυτό και σε ένα τέτοιο ζήτημα μπορεί να υπάρξουν παρεμβάσεις απ’ έξω, τονίζοντας ότι το σημαντικό εδώ είναι πως με την έγκριση του κοινού ανακοινωθέντος ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις.

Σε ερώτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Έρογλου είπε ότι το πρόγραμμα θα καθορίσουν οι διαπραγματευτές την Παρασκευή γι’ αυτό δεν έχει συζητηθεί από ποιο θέμα θα ξεκινήσουν. Σε περίπτωση που στην ατζέντα προκύψει το θέμα των Βαρωσίων, πρόσθεσε, θα το εξετάσουν, αλλά αυτή τη στιγμή στο τραπέζι δεν τέθηκε τέτοια πρόταση. Σε περίπτωση που έρθουν τα Βαρώσια στο τραπέζι, είπε, θα δώσουν την απάντησή τους.

Κατά τον ίδιο ήταν πρόταση της τ/κ πλευράς για προετοιμασία και στις δύο πλευρές των δύο «λαών» για μια συμφωνία, λέγοντας πως εάν συζητούνται μόνο τα αρνητικά όταν θα έρθει η συμφωνία δεν θα είναι εύκολο να κατευθυνθεί ο κόσμος προς μια θετική ψήφο και γι’ αυτό με καλή πρόθεση κατέθεσαν την πρόταση αυτή. Όπως δηλαδή, και οι δύο πλευρές προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για μια συμφωνία και να μην αλληλοκατηγορούνται.

Υπενθυμίζοντας πρόσφατη δήλωσή του για διαπραγματεύσεις 3-5 μηνών, ο Ντερβίς Έρογλου απάντησε ότι όταν θα ανοίξουν προς συζήτηση τα κεφάλαια, τότε θα το δουν αυτό, προσθέτοντας ότι δική τους ευχή είναι να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα το συντομότερο.

Ερωτηθείς για την κενή όγδοη παράγραφο, ο κ. Έρογλου είπε «και πάλι είναι άδεια» και πως οι προτάσεις των δύο πλευρών σε αυτό το σημείο δεν συνέπεσαν σήμερα και γι’ αυτό με πρόταση της τ/κ πλευράς αυτή η παράγραφος αφέθηκε κενή για να συμπληρωθεί όταν συναντηθούν οι δύο διαπραγματευτές.

Κληθείς να σχολιάσει την άσκηση του Ισραήλ με την Κύπρο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι συζήτησε το θέμα τις προάλλες στη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό Πρέσβη στην Κύπρο, ο οποίος του είχε αναφέρει ότι θα διεξαγόταν στο δικό τους εναέριο χώρο και θα επωφελούνταν μόνο από τον εναέριο χώρο.

Κληθείς να σχολιάσει την επιρροή που θα έχουν οι υδρογονάνθρακες, ο κ. Έρογλου είπε ότι μέχρι σήμερα το ζήτημα αυτό δεν είχε θετική επιρροή, οι Ε/κ δεν απέρριψαν ότι οι Τ/κ έχουν δικαίωμα στο φυσικό αέριο που θα εξορυχτεί, ωστόσο την επιρροή θα την δουν στο τραπέζι των συνομιλιών και ευχή τους είναι να βρεθεί μια βιώσιμη και μόνιμη λύση.

Το φυσικό αέριο, συμπλήρωσε, δεν ενδιαφέρει μόνο την Κύπρο αλλά και όλες τις χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο και είναι σημαντικό να υπάρξει μια συμφωνία που θα εμπεριέχει και τα δικαιώματα των Τ/κ.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Τ/Κ ηγέτης δήλωσε ότι μέσα σε εμφανές χρονικό διάστημα μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι είναι γνωστά τα κεφάλαια που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το εδαφικό, ανέφερε, είναι το τελευταίο ζήτημα που θα συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “Κατά την άποψή μου εάν η απέναντι πλευρά κινηθεί όπως σκεφτόμαστε, μέσα σε ένα εμφανές χρονικό διάστημα θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Την Παρασκευή θα συναντηθούν οι διαπραγματευτές και θα συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα”.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “αφού συζητηθούν όλα τα θέματα, θα πρέπει να συζητηθεί και το εδαφικό. Μετά που θα συζητηθούν τα άλλα κεφάλαια μπορεί να έρθει στην ημερήσια διάταξη ο χάρτης και το εδαφικό”.

Ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι δεν μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα ένα σχέδιο το οποίο δεν έχουν εγκρίνει οι ηγέτες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. “Τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού παρακολουθούν αρκετές χώρες”, πρόσθεσε τονίζοντας ότι έπαιξαν αποτελεσματικό ρόλο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων οι ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα