Η Δανία χαιρετίζει την επανεκκίνηση των συνομιλιών

19:13 11/2/2014 - Πηγή: OnlyCY


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Μάρτιν Λίντεργκαρντ, κάλεσε τις δύο πλευρές στην Κύπρο να αδράξουν τη στιγμή και να οικοδομήσουν ένα μέλλον σταθερότητας και ευημερίας για τις επόμενες γενιές, σημειώνοντας ότι η παρούσα κατάσταση είναι μη βιώσιμη.

Σε δήλωσή του, ο κ. Λίντεργκαρντ χαιρετίζει «την απόφαση της Λευκωσίας για επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο», σημειώνοντας ότι «η διαίρεση της Κύπρου εισέρχεται στην πέμπτη δεκαετία

της με αρνητικές επιπτώσεις για όλους τους Κυπρίους αλλά και για την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία. Η κατάσταση είναι μη βιώσιμη».

Ανέφερε ότι έχουν σχεδόν παρέλθει 50 χρόνια από τη σύσταση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο το 1964 και σημείωσε ότι η Δανία ήταν ανάμεσα στις λίγες χώρες που έστειλαν ειρηνευτές στο νησί και περισσότεροι από 22 χιλιάδες Δανοί στρατιώτες υπηρέτησαν στην Κύπρο από τότε. «Επομένως, είναι ευχάριστη μέρα για τη Δανία», υπογράμμισε.

Η σημερινή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων «δεν είναι το τέλος της διαδικασίας. Είναι η αρχή μιας πορείας που πρέπει να επανενώσει την Κύπρο εντός της ΕΕ».

Ο κ. Λίντεργκαρντ αναγνωρίζει ότι αυτό δεν πρόκειται να είναι εύκολο και ότι «σκληρές και πολύπλοκες διαπραγματεύσεις βρίσκονται ενώπιόν μας. Η επανένωση της τελευταίας διαιρεμένης χώρας στην Ευρώπη απαιτεί συνεχή αποφασιστικότητα και τολμηρή πολιτική ηγεσία, η οποία να είναι έτοιμη να αναζητήσει συμβιβασμούς».

Τόσο ο Ε/κ ηγέτης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Δρ. Έρογλου επέδειξαν θάρρος, και τώρα υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία για συμφωνία για μια βιώσιμη λύση, η οποία θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων και θα συνεισφέρει στην ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, είπε ότι η Δανία, όπως και η ΕΕ ενθαρρύνουν μια λύση που να συνάδει με τις αρχές της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο. «Καλώ τα δύο μέρη να αδράξουν αυτή τη στιγμή και να οικοδομήσουν ένα μέλλον σταθερότητας και ευημερίας για τις επόμενες γενιές».

Keywords
Τυχαία Θέματα