Σε άτυπη στάση πληρωμών το κράτος δηλώνει ο Χ. Γεωργιάδης

14:32 18/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε μια άτυπη στάση πληρωμών έχει ήδη οδηγηθεί το κυπριακό κράτος, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, επικαλούμενος τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.

Υπάρχουν, πρόσθεσε, απλήρωτες υποχρεώσεις σε πολίτες 575 εκ. για απαλλοτριώσεις, το κράτος χρωστά και αδυνατεί να πληρώσει ποσά που φτάνουν τα 200 εκ. σε εργολήπτες. Δεκάδες εκατομμύρια, συνέχισε, οφείλονται σε προμηθευτές του δημοσίου, αποζημιώσεις και επιδοτήσεις σε αγρότες εκκρεμούν για χρόνια, ο ΦΠΑ οφείλει σχεδόν 140 εκ. σε επιστροφές, ενώ επιδόματα βάρδιας σε εργαζομένους στο δημόσιο καθυστερούν για μήνες να πληρωθούν.

«Πρόκειται για οφειλές που έχουν στραγγαλίσει την αγορά από την αναγκαία ρευστότητα. Το κράτος έφτασε στο σημείο να ζητά δανεικά από τα ταμεία συντάξεων των υπαλλήλων. Και όχι μόνο από τα πλεονάσματα των ημικρατικών οργανώσιμων, όπως αρχικά λέχθηκε». Ζητούν για παράδειγμα, ανέφερε ο Γεωργιάδης, 200 εκ. από το Ταμείο Συντάξεως της ΑΗΚ. Μα εάν υπήρχε αυτή η δυνατότητα γιατί το Ταμείο Συντάξεως της ΑΗΚ να μην δάνειζε την ίδια την ΑΗΚ για να περιοριστούν ίσως οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν στους καταναλωτές, διερωτήθηκε. Σημείωσε δε την εκτίμηση των S&P ότι οι δανειακές ανάγκες της Κύπρου αφορούν 6.6 δις για το κράτος και 4.5 δις για τις τράπεζες, σύνολο δηλαδή 11 δις, το οποίο όμως μπορεί να φτάσει και τα 15 δις.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό και με την Τρόικα παρούσα, κάποιοι -είπε – επιμένουν ότι τα δημόσια οικονομικά μας είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Κάποιοι, συνέχισε, θεωρούν ότι δεν συντρέχουν καν λόγοι για σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών για την οικονομία. «Έτσι απάντησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην αγωνιώδη έκκληση του Νίκου Αναστασιάδη για συνεννόηση και συνεργασία».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι η κατάσταση στην οποία έχουμε οδηγηθεί είναι οριακή. «Τα πείσματα και οι εμμονές που μας έφεραν σε αυτή την δύσκολη θέση πρέπει να μπουν στο περιθώριο. Τώρα είναι η ώρα την ευθύνης», κατέληξε.

Ερωτηθείς εάν υπήρξε απάντηση από το Προεδρικό στο αίτημα του κ. Αναστασιάδη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμιά απάντηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα