Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα

13:33 20/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Παραλύουν σήμερα στην Ελλάδα δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενάντια στην πολιτική λιτότητας της ελληνικής Κυβέρνησης συνεργασίας και των σκληρών μέτρων, που πλήττουν τους εργαζόμενους, με βασικά αιτήματα την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας,

την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ανάκληση της επιστράτευσης στα μέσα σταθερής τροχιάς και τα πλοία, αλλά και να δοθεί τέλος στη «βάναυση καταπάτηση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων».

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, «απεργούμε και αγωνιζόμαστε για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για να ληφθούν επιτέλους μέτρα για την ανεργία, για να υπάρξουν δουλειές για όλους, για διασφαλίσουμε τα δημοκρατικά και εργασιακά μας δικαιώματα».

Η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της χαρακτηρίζει την απεργία ως απάντηση των εργαζομένων στο Δημόσιο ενάντια στην υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης, «η οποία καθ’ υπόδειξη της τρόικας αδιαφορεί για την κατάρρευση των υπηρεσιών του Δημοσίου, αδιαφορεί για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας σε δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικά αγαθά, αδιαφορεί για τη δραματική επίπτωση στα ποσοστά της ανεργίας και ασχολούμενη μόνο με το πως θα δοθούν οι αρμοδιότητες του Δημοσίου βορά στους ιδιώτες επιχειρηματίες επισπεύδει τις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων».

Στη σημερινή απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα τρένα και τον Προαστιακό, ενώ τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9πμ – 9μμ. Ως αποτέλεσμα της απεργίας του Προαστικού τα δρομολόγια του Μετρό (το οποίο θα κινηθεί κανονικά λόγω της επιστράτευσης των εργαζομένων) από και προς το αεροδρόμιο θα σταματούν στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. Επίσης, απεργούν γιατροί, νοσοκομειακοί και ιδιώτες, έπειτα από απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, οι οδοντίατροι, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι εφοριακοί με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, οι δάσκαλοι, με απόφαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, οι καθηγητές με απόφαση της ΟΛΜΕ, οι πωλητές λαϊκών αγορών, οι δικηγόροι της Αθήνας με απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι μηχανικοί με απόφαση της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, οι οικοδόμοι με απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, οι ναυτεργάτες με απόφαση της ΠΝΟ, οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, το ΙΚΑ, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέλος, στάσεις εργασίας στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων πραγματοποιεί και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) από τις 06:00 έως 10:00 και 17:00 έως 21:00.

Στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κάλεσαν τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως σήμερα στις 11 το πρωί και αυτή την ώρα πραγματοποιούν πορεία προς την πλατεία Συντάγματος. Στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕΑΔΕΔΥ έδωσε το παρών του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε ξεχωριστή συγκέντρωση στις 10.30 στην Ομόνοια, η οποία πέρασε μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων.

Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συμμετείχε στην πορεία του ΠΑΜΕ και ανέφερε σε δηλώσεις της ότι « ο εργαζόμενος λαός που υποφέρει μία απόφαση πρέπει να πάρει. Να ανακαλύψει τη δύναμή του και μαχητικά να τραβήξει προς τα μπρος, προς τη ρήξη και την ανατροπή, ως το τέλος, διαφορετικά θα βρεθεί με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο».

Η αστυνομία έχει κλείσει λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας τους σταθμούς του μετρό «Μοναστηράκι», «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο», «Ακρόπολη» και «Ευαγγελισμός», οι οποίοι θα ανοίξουν μετά το πέρας των συγκεντρώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα