Σε αμφισβήτηση της ΕΕ οδήγησαν οι καταστροφικές αποφάσεις του Eurogroup, εκτιμά ο Ομήρου

17:27 9/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η «καταστροφική απόφαση» του Eurogroup και η έλλειψη αλληλεγγύης που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου έχουν οδηγήσει τους πολίτες στην αμφισβήτηση των ίδιων των θεμελιωδών αξιών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε μήνυμα που απέστειλε στους Προέδρους της ΕΕ με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης.

Ο κ. Ομήρου απέστειλε σχετικό μήνυμα προς τον Πρόεδρο

της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Εντα Κένι.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι η πρόσφατη καταστροφική απόφαση του Eurogroup και η έλλειψη αλληλεγγύης που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου έχουν οδηγήσει τους πολίτες στην αμφισβήτηση των ίδιων των θεμελιωδών αξιών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Απηύθυνε δε έκκληση στους ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ώστε να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις αξίες εκείνες, που ο Ρομπέρ Σουμάν και οι άλλοι αρχιτέκτονες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος προσδιόρισαν ως θεμελιώδους σημασίας για την ευημερία των λαών της Ευρώπης.

Οι συνέπειες, όμως, της κρίσης χρέους που πλήττει την Ευρώπη, τόνισε ο κ. Ομήρου, δεν απειλούν μόνο την Ευρωζώνη, αλλά και ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και, σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των θεσμικών οργάνων της ΕΕ καθίσταται πολύ σημαντικός.

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα ένα πλήθος προκλήσεων πρωτοφανούς μεγέθους που έχουν προκαλέσει αναταραχή σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται δεν προωθούν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, αλλά έχουν γίνει συνώνυμες με τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την καλπάζουσα ανεργία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και επιβάλλεται να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις.

-

Keywords
Τυχαία Θέματα