Η ΕΔΕΚ συγκαλεί Εθνικό Φόρουμ για την οικονομία

17:16 9/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Διανύουμε την κρισιμότερη περίοδο για την κυπριακή οικονομία, αφού τραγικά λάθη, καθυστερήσεις και ανεπάρκειες, τόσο όσον αφορά το δημοσιονομικό τομέα όσο και τον τραπεζικό, οδήγησαν τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης και στην Τρόικα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Ομήρου είπε ότι για το ΚΣ ΕΔΕΚ στόχος είναι η

απεμπλοκή από την Τρόικα και όχι η έξοδος από την Ευρωζώνη.

«Όμως λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες και τις προοπτικές ενός τέτοιου ενδεχομένου. Η μελέτη όλων των πιο πάνω θεμάτων και η λήψη των σχετικών αποφάσεων είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της πατρίδας μας και δεν μπορεί παρά να επιχειρηθούν με τη μέγιστη δυνατή σοβαρότητα και αξιοπιστία», πρόσθεσε.

Σε αυτή τη διαδικασία, συνέχισε, είναι θεμιτό και επιβαλλόμενο να αξιοποιηθεί όλη η γνώση, τεχνογνωσία και εμπειρία «που μπορεί η πατρίδα μας να αντλήσει τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ, θεωρώντας ως ύψιστη του υποχρέωση να αναλάβει την πρωτοβουλία αυτής της ιστορικής προσπάθειας, προχωρεί στη σύγκληση Εθνικού Φόρουμ για την Οικονομία στο οποίο συμμετέχουν εγνωσμένου κύρους επιστήμονες και τεχνοκράτες.

Μέσα στα πλαίσια του φόρουμ, ανέφερε, διεξάγεται το ερχόμενο Σάββατο, η πρώτη συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (πρώην Intercollege) και θα διαρκέσει μέχρι τις 16:00 με διάλλειμα μίας περίπου ώρας το μεσημέρι.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι η διολίσθηση των δημοσιονομικών δεικτών, η απερίσκεπτη διαχείριση του δημόσιου χρέους, η έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα και η χωρίς όρια πιστωτική τους επέκταση έφεραν την Κύπρο κοντά στη στάση πληρωμών.

«Οι τραγικές εμπειρίες που έζησε η χώρα μας τον τελευταίο καιρό, μας θέτουν μπροστά σε ιστορικές ευθύνες και κρίσιμες αποφάσεις. Η άνευ προηγουμένου απόφαση για άμεση συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα και για χρησιμοποίηση των ανασφάλιστων καταθέσεων για ανακεφαλαιοποίηση των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών, οδήγησε ουσιαστικά στην αφαίρεση σημαντικότατης ρευστότητας από την αγορά και παρέλυσε την πραγματική οικονομία. Παράλληλα, η Τρόικα στο δημοσιονομικό μέρος εφάρμοσε την κλασσική υφεσιογενή συνταγή της με αποκοπές μισθών, επιδομάτων, συντάξεων και επιβολή αυξημένων φορολογιών. Αναμένεται ότι η Κύπρος θα είναι αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα υψηλά ποσοστά ύφεσης, λόγω έλλειψης ρευστότητας και συρρίκνωσης της κατανάλωσης», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ ανέφερε ότι η αδυναμία και η απροθυμία των αρμοδίων να δράσουν γρήγορα και έγκαιρα, ειδικά όταν έβλεπαν τη μία από τις δύο μεγάλες τράπεζες να διατηρείται, ίσως και παράτυπα εφόσον ήταν αφερέγγυα, στον αναπνευστήρα του ELA, οδήγησαν τη χώρα σε τραγικά αδιέξοδα.

«Το Κ.Σ ΕΔΕΚ πιστεύει πως η άμεση προτεραιότητα για τη χώρα μας είναι η διαχείριση των αρνητικών συνεπειών της απόφασης του Eurogroup και των όρων του μνημονίου, η ομαλοποίηση του τραπεζικού τομέα, τόσο όσο αφορά σε θέματα κεφαλαιακής επάρκειας αλλά και ρευστότητας, και η όσον το δυνατόν γρηγορότερη λήψη συγκεκριμένων μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα, μέσα από την αναδιάρθρωση της οικονομίας. Παράλληλα όμως πιστεύουμε πως στρατηγικός μας στόχος πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο το συντομότερο δυνατόν και επάνοδο της χώρας στις αγορές, ώστε να μπορέσει η πατρίδα μας να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για επάνοδο στην ομαλότητα και την ευημερία», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι στα πλαίσια του Φόρουμ, θα καταθέσουν τις προτάσεις, τις απόψεις, τις εισηγήσεις τους διαπρεπείς και διακεκριμένοι οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί, νομικοί, πολιτικοί επιστήμονες και θα υπάρξει μία αξιολόγηση όλων των προτάσεων και εισηγήσεων και απόψεων που θα κατατεθούν με στόχο η ΕΔΕΚ, μέσα από αυτό το δημοκρατικό, επιστημονικό διάλογο να διαμορφώσει ακριβώς την πρόταση της για έξοδο από την κρίση και την έξοδο το ταχύτερο δυνατό από το μνημόνιο και δανειακή σύμβαση.

«Έχω διαπιστώσει από τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης ότι όλα τα πολιτικά κόμματα, στις αγορεύσεις τους από το βήμα της Βουλής με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με την μια ή την άλλη μέθοδο τάσσονται υπέρ της εξόδους από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Αυτή είναι μια κοινή προσέγγιση. Αυτή είναι η εντύπωση. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι μια ώρα ευθύνης για όλους, αλλά και μια ώρα της ευρύτερης δυνατής εθνικής συνεννόησης και δηλώνουμε ως ΕΔΕΚ ότι είμαστε έτοιμοι για ένα διάλογο και με την Κυβέρνηση και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου μέσα από ένα τέτοιο δημοκρατικό διάλογο να διαμορφωθεί αυτή η πρόταση, αυτό το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση», είπε απαντώντας σχετική ερώτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα