Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του, δηλώνει ο Διοικητής της ΚΤ

16:41 9/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του από τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο Πανίκος Δημητριάδης, σημειώνοντας πως η ΚΤ έπραξε ότι ήταν δυνατόν ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια της χρεοκοπίας.

Στο σκέλος των ερωτήσεων της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε για την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης της Τράπεζας για το έτος 2012, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως διατηρεί καλή επικοινωνία με τον

Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, λέγοντας ωστόσο πως δεν είναι εποικοδομητικό να αναφερόμαστε στη συχνότητα των τηλεφωνικών συνομιλιών ή των επικοινωνιών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αρχικά, απαντώντας σε ερώτηση, ο Διοικητής ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται θέμα παραίτησης, προσθέτοντας πως ως Κεντρική Τράπεζα έπραξαν το κάθε τι δυνατό ούτως ώστε να αποφύγουμε πολύ χειρότερα και καταστροφικά σενάρια. Όπως είπε, στις 22 Μαρτίου υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας στη Λαϊκή και τα χρήματα στα ταμεία ήταν μόλις μερικά εκατομμύρια, και θα έφθαναν μόνον για μερικές μέρες ή ώρες. «Αντιλαμβάνεστε τι θα γινόταν αν δεν μπορούσε να ικανοποιήσει άμεσα τις ανάγκες των καταθετών η Λαϊκή Τράπεζα. Θα οδηγούσε άμεσα σε χρεοκοπία την Τράπεζα και αυτό θα οδηγούσε άμεσα σε άτακτη χρεοκοπία του κράτους», είπε.

Αναφορικά με την πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο κ. Δημητριάδης είπε πως ήταν πολιτική απόφαση του Eurogroup και πως υπό τις συνθήκες «εκείνο το οποίο έχουμε πάρει ήταν το καλύτερο δυνατόν», σημείωσε. Πρόσθεσε πως διασφαλίστηκε με αυτό τον τρόπο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Κύπρου από οποιουσδήποτε κίνδυνους που ενδεχομένως να προκύψουν στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Δημητριάδης είπε πως είναι απαραίτητα να διατηρηθούν μέχρι να επανέλθει η εμπιστοσύνη των καταθετών προς το τραπεζικό σύστημα, σημειώνοντας ωστόσο πως έχουν γίνει 10 χαλαρώσεις των μέτρων αυτών μέχρι σήμερα.

«Εμείς ως Κεντρική Τράπεζα θέλουμε να άρουμε τα περιοριστικά μέτρα το συντομότερο δυνατό αλλά, πρέπει να λαμβάνουμε πάντοτε υπόψη μας τη ρευστότητα των τραπεζών και το τι επιπτώσεις έχουν κάθε φορά που γίνονται χαλαρώσεις, πάνω στις εκροές των καταθέσεων», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών για άρση των περιοριστικών μέτρων το συντομότερο, ο κ. Δημητριάδης είπε πως συμμερίζεται την ανησυχία του Υπουργού, προσθέτοντας πως πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κίνδυνοι από μια γρήγορη χαλάρωση. «Όταν χαλαρώνουμε πολύ γρήγορα και υπάρχουν εκροές καταθέσεων, αυτές οι εκροές πρέπει να αντικατασταθούν με παροχή ρευστότητας», είπε, και επανέλαβε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις χαλαρώσεις.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την επιθυμία και της Κεντρικής όπως η Τράπεζα Κύπρου εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης και διαχείρισης, εξηγώντας πως μπορεί να προηγηθεί η έξοδος από το καθεστώς διαχείρισης με το διορισμό από το νέο ΔΣ εκτελεστικό διευθυντή.

Όσον αφορά το καθεστώς εξυγίανσης, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι υπάρχουν νομικές και τεχνικές πτυχές, οι οποίες τυγχάνουν διαχείρισης. Πρόσθεσε πως πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην ΚΤ μεταξύ λειτουργών του Υπουργείου Οικονομικών και της ΚΤ αλλά και της Γενικής Εισαγγελίας, κατά την οποία είχε γίνει ένα υπόμνημα προς τον Υπουργό και τον ίδιο για να τους εξηγήσουν ότι υπήρχαν νομοτεχνικές δυσκολίες για να εξέλθει η Τράπεζα από το καθεστώς εξυγίανσης. «Σίγουρα όταν αυτές οι δυσκολίες αρθούν θα εξέλθει και η Τράπεζα από το καθεστώς εξυγίανσης», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως τα νομικά θέματα που προέκυψαν έχουν να κάνουν με την εφαρμογή των διαταγμάτων που καθιστούν την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς της εξυγίανσης εξαρτημένη από την εξέλιξη που θα υπάρχει στα θέματα αυτά (με τα διατάγματα και τα δικαστήρια). Για παράδειγμα, είπε, ως αποτέλεσμα της έκδοσης απαγορευτικών δικαστικών διαταγμάτων επί ορισμένων ποσών καταθέσεων, τα μέτρα εξυγίανσης δεν μπορούν να εφαρμοστούν στα εν λόγω ποσά. Σε σχέση με το διαχειριστή, είπε πως αυτός μπορεί να προέρχεται από το εξωτερικό. «Εδώ που είμαστε είναι πάρα πολύ σημαντικό, οποιοδήποτε άτομο διοριστεί, να έχει εμπειρίες εκτός Κύπρου, διεθνείς», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το θέμα των σχέσεων Κυβέρνησης και Κεντρικής, ο Διοικητής είπε πως από την πρώτη ημέρα η Κεντρική έδειξε τη διάθεση της να συνεργαστεί πλήρως με την Κυβέρνηση, την προηγούμενη και την τωρινή. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από δικής μας πλευράς, εκείνο που θέλουμε να δούμε όμως, είναι τον πλήρη σεβασμό του θεσμού της ανεξαρτησίας της ΚΤ, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και απορρέει επίσης από τις υποχρεώσεις της Κύπρου προς την ΕΕ», σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Δημητριάδης είπε πως ο ELA δινόταν πάντα με βάση τους κανόνες και τους κανονισμούς του ευρωσυστήματος και πως ουδέποτε η ΚΤ είχε κρίνει τη Λαϊκή Τράπεζα ως αφερέγγυα. Γι’ αυτό το πρόγραμμα Στήριξης, πρόσθεσε, ήταν πάντοτε πάρα πολύ σημαντικό για να συνεχίσει η παροχή ρευστότητας από την ΚΤΚ μέσω του ευρωσυτήματος προς τη Λαϊκή Τράπεζα.

Ερωτηθείς αν η Λαϊκή θα έφθανε στο σημείο που είναι σήμερα, αν από τότε που ο ELA είχε φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα προχωρούσαν μέτρα εξυγίανσης της τράπεζας, ο κ. Δημητριάδης είπε πως το νομοσχέδιο για εξυγίανσης πέρασε το Μάρτιο του 2013 και ότι ήταν σε ένα βαθμό έτοιμο από τον Ιανουάριο του 2013 καθώς ξεκίνησε η προετοιμασία του μετά την προκαταρκτική συμφωνία Μνημονίου το Νοέμβριο του 2012 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2013 όταν στην Κύπρο βρισκόταν η Τρόικα. «Άρα, εμείς κάναμε όλα εκείνα που μπορούσαμε για να αποφευχθούν τα χειρότερα, τα καταστροφικά σενάρια και η παροχή έκτακτης ρευστότητας, οπωσδήποτε βοήθησε να σταθεροποιηθεί το σύστημα μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων», είπε.

Όσον αφορά το μέλλον της οικονομίας, ο κ. Δημητριάδης είπε πως η ΚΤ θα βοηθήσει για την επανεκκίνηση της οικονομίας, και αναφέρθηκε στη συμφωνία με τις τράπεζες για μείωση των καταθετικών επιτοκίων. «Ήδη, βλέπουμε ότι τα επιτόκια τα καταθετικά κινούνται προς τα κάτω, τώρα αναμένουμε ότι και τα δανειστικά επιτόκια θα αρχίσουν να κινούνται προς τα κάτω, και θα ενθαρρύνουμε και θα προτρέψουμε τις τράπεζες να προχωρήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση», είπε.

Σε σχέση με την αναδιάρθρωση των δανείων, ο κ. Δημητριάδης είπε πως η ΚΤ εργάζεται πάνω σε ένα πλαίσιο, ούτως ώστε να δοθεί περισσότερη καθοδήγηση στις Τράπεζες για το πώς θα πρέπει να γίνει. Σημείωσε πως η αναδιάρθρωση δεν πρέπει να γίνει με τη συνέχιση των υπερχρεώσεων που γινόταν στο παρελθόν, κάτι που βοηθούσε να φαίνονται οι τράπεζες επικερδής ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν.

«Οι πρακτικές του παρελθόντος πρέπει να σταματήσουν και είναι ένας από τους λόγους που θέλουμε να φέρουμε στελέχη από το εξωτερικό όπου σίγουρα οι τραπεζικές πρακτικές ήταν και είναι πολύ διαφορετικές, ούτως ώστε να υπάρχει μια ανάσα φρέσκου αέρα και κάποιες νέες, ευρωπαϊκές προσεγγίσεις που θα βοηθήσουν ώστε να επανεκκινήσουμε την οικονομία». Σημείωσε ότι οι πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν στο σημερινό σημείο πρέπει να αλλάξουν, εκφράζοντας την ετοιμότητα της ΚΤ να αφαιρέσει τα «καρκινώματα» του τραπεζικού συστήματος.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι έχουν να μιλήσουν στο τηλέφωνο από πριν τις γιορτές του Πάσχα, ο κ. Δημητριάδης διερωτήθηκε, χαριτολογώντας, αν μετρά η επικοινωνία μέσω e-mail. «Νομίζω να μην σχολιάσουμε το πόσο έχουμε μιλήσει. Σίγουρα υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ μας και θέλω να συνεχίσει να υπάρχει. Αλλά να σχολιάζουμε πόσα emails ή πόσες φορές μιλάμε την ημέρα νομίζω δεν είναι πολύ εποικοδομητικό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το σενάριο πώλησης χρυσού, ο κ. Δημητριάδης είπε πως υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, προσθέτοντας πως αν γίνει θα πρέπει να γίνει μέσα στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. «Είναι απόφαση της ΚΤ και όχι της Κυβέρνησης, και είναι απόφαση η οποία λαμβάνεται μέσα στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος. Ότι υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, σίγουρα υπάρχει, αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχει δέσμευση της ΚΤ για την πώληση του χρυσού, διότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να παρθεί από το ΔΣ της ΚΤ», είπε.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για τις αποφάσεις του Eurogroup, είπε πως η πρώτη απόφαση για επιβολή τέλους στις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ δεν ήταν σωστή ενώ η δεύτερη απόφαση προστατεύει τις ασφαλισμένες καταθέσεις και ήταν πιο σωστή. Ανέφερε πως η ΚΤ, όπως είχε δηλώσει και στη Βουλή, στηρίζει την επιβολή τέλους αλλά εισηγείται τροποποίηση ώστε να μην επιβληθεί τέλος πάνω στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. «Ο λόγος που στηρίξαμε αυτή τη θέση ήταν πως για να ξανακτιστεί η εμπιστοσύνη του κοινού προς το τραπεζικό σύστημα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μια βάση, και η βάση των ασφαλισμένων καταθέσεων είναι σίγουρα πολύ σημαντική», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα