Το μη χείρον βέλτιστον η απόφαση για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, δήλωσε ο Κ. Καζαμίας

16:23 9/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η απόφαση για απομείωση των ελληνικών ομολόγων λήφθηκε με στόχο να αποφευχθούν τα χειρότερα, που ήταν η άτακτη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, δήλωσε σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, προσθέτοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο συναίνεσε στην απόφαση και η κυπριακή Κυβέρνηση, με δεδομένο ότι σε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας

οι κυπριακές τράπεζες θα κατέρρεαν.

Ερωτηθείς κατά πόσο συμφωνεί με τις τοποθετήσεις του Βάσου Σιαρλή για τις επιπτώσεις της απόφασης για απομείωση των ελληνικών ομολόγων στην Κύπρο και την αναφορά του ότι η Κύπρος υπέστη πανωλεθρία από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων – με δεδομένο ότι οι ζημιές ανέρχονταν στο 25% του ΑΕΠ ενώ σε άλλες χώρες υπέστησαν ζημιές της τάξης του 1%-2% του ΑΕΠ τους -, ο κ. Καζαμίας είπε ότι διαφωνεί με τον όρο πανωλεθρία, έχοντας υπόψη ότι οι εκτιμήσεις των ίδιων των τραπεζών αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας όταν λαμβάνονταν οι αποφάσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους, τις οποίες είχε και το Υπουργείο Οικονομικών ήταν, με βάση και το εναλλακτικό σενάριο που ήταν η χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, εξέλιξη που θα έφερνε την κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών, ότι η απομείωση των ελληνικών ομολόγων ήταν «το μη χείρον βέλτιστον υπό τις περιστάσεις».

Ο κ. Καζαμίας ανέφερε πως υπήρχε και εκτίμηση που δόθηκε γραπτώς από τη μια εκ των δύο μεγάλων τραπεζών ότι με ένα ποσό της τάξης του 1,5 – 2 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να ανακεφαλαιοποιήσει τις ανάγκες της.

Δήλωσε πως ως εκ τούτου η αξιολόγηση περί πανωλεθρίας γίνεται εκ των υστέρων και πως τέτοιου είδους αξιολογήσεις άρχισαν να γίνονται 6-7 μήνες μετά τη λήψη της απόφασης του Eurogroup.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Πικής ρώτησε τον κ. Καζαμία κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε λάβει κάποια συμβουλή σε σχέση με τις επιπτώσεις από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων στην κυπριακή οικονομία, με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών να απαντά ότι με βάση τα όσα γνωρίζει στο σημείωμα που δόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη Σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου δεν είχε κάτι που να σχετίζεται με το θέμα της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων.

Πρόσθεσε ωστόσο πως ο ίδιος υποθέτει πως ο Πρόεδρος γνώριζε ότι οι επιλογές οι οποίες υπήρχαν ήταν είτε να προχωρήσει μια συμφωνία για απομείωση των ελληνικών ομολόγων είτε να υπάρξει κατάρρευση του ελληνικού κράτους.

Ερωτηθείς αν μετά τη συμφωνία για απομείωση των ελληνικών ομολόγων το Υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε στον Πρόεδρο ότι αυτή η απόφαση θα έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Καζαμίας είπε ότι δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη συνάντηση για να συζητηθεί αποκλειστικά αυτό το θέμα. «Όμως μας απασχολούσε με ποιόν τρόπο το κράτος θα μπορούσε να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις από την πιθανή λήψη μιας τέτοιας απόφασης» πρόσθεσε.

Ο κ. Πικής ρώτησε τον κ. Καζαμία κατά πόσο μετά τη λήψη της απόφασης ο Πρόεδρος τον είχε ρωτήσει αν ήταν σωστή η απόφαση που έλαβε στο Συμβούλιο, ο κ. Καζαμίας είπε ότι η Κυβέρνηση γνώριζε ότι οι δύο μεγάλες τράπεζες ήταν υπερφορτωμένες με ελληνικά ομόλογα τα οποία κακώς είχαν αγοράσει.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στην τελευταία δήλωση του Επιτρόπου Όλι Ρεν ο οποίος είπε ότι «η Κύπρος άργησε πολύ να λάβει μέτρα με αποτέλεσμα η κατάσταση της οικονομίας να επιδεινωθεί δραματικά … η Κύπρος καθυστέρησε να συνομολογήσει Μνημόνιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης» ζητώντας από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών να καταθέσει τις παρατηρήσεις του επί των δηλώσεων του κ. Ρεν.

Ο κ. Καζαμίας, αφού ανέφερε ότι «ο καθένας εκ των υστέρων μπορεί να λέει ότι θέλει», κατέθεσε στην Επιτροπή επιστολή του κ. Ρεν ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου 2012 προς τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου στον οποίο γνωστοποιεί ότι με βάση τις παρατηρήσεις τις οποίες είχε κάνει στις 11 Νοεμβρίου του 2011, μένει πλήρως ικανοποιημένος από τα μέτρα τα οποία πήρε η κυπριακή Κυβέρνηση και που ήταν περισσότερα από αυτά που είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέροντας μάλιστα ότι η Κύπρος βγήκε από τη λίστα των πέντε χωρών που ήταν τότε υπό επίβλεψη (Πολωνία, Ουγγαρία, Μάλτα, Βέλγιο και Κύπρος).

Πρόσθεσε πως ως εκ τούτου από δημοσιονομικής πλευράς η Κύπρος ήταν σε καλό δρόμο, πράγμα το οποίο, όπως ανέφερε, φάνηκε και από τις θέσεις των οίκων αξιολόγησης οι οποίοι από εκείνο το σημείο και μετά σταμάτησαν να κάνουν λόγο για την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ερωτηθείς κατά πόσο η ανυπαρξία σχέσεων μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών υπήρξε ζημιογόνα για την οικονομία, ο κ. Καζαμίας είπε ότι σίγουρα δεν υπήρξε χρήσιμη.

Ακολούθως ο κ. Καζαμίας ρωτήθηκε σε σχέση με τα όσα ανέφερε ο τέως Διοικητής της ΚΤ Αθανάσιος Ορφανίδης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για επιστολές που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση και κατά πόσο ο ίδιος ήταν ενήμερος γι’ αυτές τις επιστολές με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών να απαντά ότι ήταν ενήμερος καθώς τον είχε ενημερώσει ο ίδιος ο τέως Διοικητής.

Ερωτηθείς αν είχε ποτέ ρωτήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν είχε λάβει τις επιστολές του κ. Ορφανίδη και αν τις είχε αξιολογήσει, ο κ. Καζαμίας απάντησε αρνητικά ενώ σε άλλη ερώτηση ανέφερε πως δεν ζήτησε αντίγραφα των επιστολών, λέγοντας πως δεν ήταν ορθό να ζητήσει αντίγραφα αλληλογραφίας μεταξύ δύο ανεξάρτητων θεσμών. Ανέφερε ακόμη πως αυτά για τα οποία έκαμνε μνεία ο τέως Διοικητής, ο ίδιος κρίνει ότι λήφθηκαν μέτρα.

Είπε ακόμη ότι ο ίδιος είχε άριστες σχέσεις με τον τέως Διοικητή, αναφέροντας πως η έγνοια του ήταν η εύρυθμη λειτουργία του κράτους στον τομέα των οικονομικών και πως σε αυτό το πλαίσιο έκρινε ότι μια καλή σχέση μεταξύ Διοικητή ΚΤ και ΥΠΟΙΚ ήταν αναγκαία.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής ρώτησε τον πρώην ΥΠΟΙΚ σε σχέση με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Χαραυγή» στις 8 Ιανουαρίου 2012 στην οποία είχε αναφέρει ότι ως Υπουργός διαβεβαιώνει ότι «έχουμε απομακρυνθεί από το Μηχανισμό» και κατά πόσο θεωρεί σήμερα ότι ήταν σωστή ή εσφαλμένη εκείνη η εκτίμηση του, με τον κ. Καζαμία να απαντά ότι ήταν σωστή καθώς είχε προφορικά ενημερωθεί από τον Επίτροπο Όλι Ρεν για την ικανοποίηση που επικρατούσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη των δημοσιονομικών μέτρων.

Σε ερώτηση του Μέλους της Επιτροπής Ανδρέα Κραμβή αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να διαβουλευτεί προτού συναινέσει στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, ο Κίκης Καζαμίας είπε ότι κατά τη δική του άποψη αυτό δεν μπορούσε να γίνει, προσθέτοντας ότι με βάση τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις και έχοντας υπόψη ότι η γενικότερη εκτίμηση που υπήρχε ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη απόφασης ενδεχομένως να οδηγούσε την Ελλάδα σε άτακτη χρεοκοπία, «δεν υπήρχε επιλογή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Όσο επώδυνο και να ήταν για την κυπριακή πολιτεία η υλοποίηση της απόφασης για απομείωση, πολύ πιο επώδυνη με ανυπολόγιστες ζημιές θα ήταν η μη σύναψη συμφωνίας, άρα η άτακτη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους η οποία στα σίγουρα θα οδηγούσε στην πλήρη χρεοκοπία τις κυπριακές τράπεζες λόγω της έντονης παρουσίας τους στην Ελλάδα και ο επηρεασμός και της κυπριακής οικονομίας» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η Κύπρος δεν θα μπορούσε να πετύχει κάποια ανταλλάγματα για τις τράπεζες της, ο κ. Καζαμίας είπε ότι η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση. Σε ερώτηση αν γνωρίζει κατά πόσο ο Πρόεδρος επιχείρησε να αποσπάσει κάποια ανταλλάγματα, ο κ. Καζαμίας απάντησε πως δεν γνωρίζει. Πρόσθεσε ότι για το θέμα της απομείωσης δεν υπήρχε καμία απολύτως παράσταση από τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες λάμβαναν μέρος στις διαβουλεύσεις ως πιστωτές του ελληνικού κράτους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μέλους της Επιτροπής Ηλιάνας Νικολάου, ο κ. Καζαμίας είπε ότι αν η Κύπρος έθετε το θέμα θα ήταν καλύτερα, πρόσθεσε ωστόσο ότι κανένα πολιτικός δεν θα έβλεπε με συμπάθεια ειδικά την Κύπρο.

Ο κ. Καζαμίας ρωτήθηκε τέλος από τον κ. Κραμβή και σε ό,τι αφορά τις διαγραφές χρεών αθλητικών σωματείων, κομμάτων, οργανώσεων και πολιτικών προσώπων, θέμα για το οποίο αρκέστηκε να διαβεβαιώσει την Επιτροπή ότι ο ίδιος δεν εμπλέκεται προσωπικά σε αυτό το θέμα ούτε και έχει παρέμβει για λογαριασμό τρίτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα