Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Ο δρόμος του Κέντρου μπορεί να προσφέρει έξοδο από την κρίση

13:35 20/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η σημερινή μέρα πρέπει να γίνει η αφετηρία μιας νέας πορείας για την ανανέωση του ΔΗΚΟ, τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου, την οικοδόμηση μίας νέας Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν, σημειώνοντας ότι ο δρόμος του Κέντρου μπορεί να προσφέρει την έξοδο από την σημερινή κρίση.

Σε ομιλία του στο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη

και αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ έχει πλήρη επίγνωση των ευθυνών και των καθηκόντων του σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο και τείνει χέρι φιλίας και συνεργασίας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις με μοναδικό στόχο τη σωτηρία της πατρίδας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι πρέπει να επιμείνουμε στη θέση για κατάλληλη προετοιμασία και προπαρασκευή της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και η Τουρκία οφείλει να δώσει απτά δείγματα καλής θέλησης, προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Το ΔΗΚΟ, είπε, αξιώνει ξεκαθάρισμα τόσο της βάσης της διαδικασίας, όσο και της βάσης της επιδιωκόμενης λύσης, προτού μπούμε σε μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι πρέπει να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τη σημερινή οικονομική κρίση, να δώσουμε ελπίδα στους νέους και να καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του κράτους και των θεσμών.

«Ούτε θα μπορούμε να επικαλεστούμε οποιαδήποτε δικαιολογία αν αποτύχουμε. Είναι η ώρα, λοιπόν, της συλλογικής ευθύνης», είπε.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι επέμενε εξ αρχής ότι το σημερινό Καταστατικό και Ιδεολογικοπολιτικό Συνέδριο θα έπρεπε να προηγηθεί των εκλογών για την ηγεσία του ΔΗΚΟ.

Εξήγησε ότι χωρίς τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων συλλογικής επικαιροποίησης, η αναμέτρηση των οποιωνδήποτε υποψηφίων για την Προεδρία του ΔΗΚΟ θα προσωποποιούσε κρισιμότατης σημασίας στρατηγικά προβλήματα και θα δημιουργούσε βαθειά ρήγματα στην ενότητα των δυνάμεων.

«Η προσωποποίηση είναι μία βαριά πολιτική ασθένεια που αν δε θεραπευτεί θα οδηγήσει σε πλήρη παρακμή και το κόμμα μας και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα», είπε.

Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ άρχισε μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές να κινείται προς την κατεύθυνση να ξεπερασθούν οι διχασμοί του παρελθόντος.

«Με παράπονο θα πω ότι σε αυτή την προσπάθεια το ΔΗΚΟ έμεινε μόνο του. Με παρρησία όμως θα αναγνωρίσω όχι μόνο τα δικά μου λάθη αλλά κυρίως το γεγονός ότι και το ΔΗ.ΚΟ. εξακολούθησε να αποτελεί μέρος ενός σε μεγάλο βαθμό απαξιωμένου κοινωνικά και αναποτελεσματικού πολιτικά κομματικού συστήματος», συνέχισε.

Όπως είπε, πέραν από τις αναμφισβήτητες ευθύνες που βαραίνουν την απελθούσα κυβέρνηση Χριστόφια και τον ίδιο τον προηγούμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπάρχουν οι διαχρονικές ευθύνες ενός πολιτικού συστήματος που κυριάρχησε επί σειρά δεκαετιών στηριζόμενο στις πελατειακές σχέσεις.

«Έτσι οδηγηθήκαμε στην πολιτική κρίση που προηγήθηκε της οικονομικής και ισοπέδωσε ιδεολογικές διαφορές και αξιακές κλίμακες», είπε.

Ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ ανήκει στο Κέντρο, λέγοντας ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Κύπρο το Κέντρο άντεξε χάρις στο ΔΗΚΟ, τις χαρισματικές ηγεσίες του, την ακτινοβολία της μακαριακής παράδοσης και τη σημασία του εθνικού ζητήματος.

Λέγοντας ότι η συμμετοχή στην εξουσία λειτούργησε ως ενοποιητικός παράγοντας, είπε ότι ταυτόχρονα ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας για την εδραίωση του ΔΗΚΟ ως δυναμικού κοινωνικού κινήματος με σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

«Περιορίστηκε στη διαχείριση πελατειακών σχέσεων που όμως μείωναν τη δυναμική του και έφθειραν την ιδεολογική του υπόσταση. Τα μεγάλα κόμματα εξουσίας μπόρεσαν έτσι να αναπτυχθούν επωφελούμενα της συρρίκνωσης του Κέντρου και της απώλειας βασικών στοιχείων της ταυτότητας του ΔΗΚΟ», είπε.

Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ μετεξελίχθηκε σε ένα κόμμα αξιωματούχων με ανταγωνιστικές σχέσεις και προσωπικές ατζέντες, χωρίς αξιακές αναφορές και στρατηγικές θέσεις έξω από αυτές που σχετίζονταν με το Κυπριακό και όριζαν τη διακριτή ταυτότητα του στο πολιτικό σκηνικό.

Η οικονομική κρίση, είπε, βρήκε το χώρο του Κέντρου ανοχύρωτο μπροστά στην κυριαρχία των αγορών και την επέλαση του λαϊκισμού της άκρας δεξιάς και της νεοκομμουνιστικής αριστεράς. Ωστόσο σημείωσε ότι η ιδεολογία του κοινωνικού Κέντρου που προσδιορίζει την ταυτότητα του ΔΗΚΟ έχει ξανά τις αντικειμενικές προϋποθέσεις να κυριαρχήσει.

Ο τόπος, είπε, έχει τρεις επιλογές, η τρίτη επιλογή, την οποία χαρακτήρισε ως την πιο δύσκολη αλλά και την μόνη ελπιδοφόρα, είναι εκείνη της αλλαγής και της ανατροπής.

«Είναι η επιλογή της συλλογικής προσπάθειας να ανακτηθεί ο καθοριστικός ρόλος του ΔΗΚΟ», υπό την προϋπόθεση ότι το κόμμα θα φτιάξει τα πολιτικά εργαλεία με τα οποία θα μπορέσει να ξαναγίνει αυτό που υπήρξε, δηλαδή μία αυθεντική έκφραση της μεσαίας τάξης, μία εγγύηση για ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα καθιστά βιώσιμη την επιθυμητή δίκαιη επίλυση του εθνικού μας ζητήματος και εφικτή την ευημερία του λαού μας”, ανέφερε.

«Η εκπλήρωση αυτού του όρου είναι ο στόχος του σημερινού μας Συνεδρίου. Πρέπει η σημερινή μέρα να γίνει η αφετηρία μιας νέας πορείας για την ανανέωση του ΔΗΚΟ, τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου, την οικοδόμηση μίας νέας Κύπρου. Έχουμε τις αρχές πάνω στις οποίες μπορούμε να στηριχτούμε για να ξαναχτίσουμε το αύριο», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «πάνω στην πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς μπορεί να οικοδομηθεί η ενότητά μας και η περηφάνια μας».

Όπως είπε, στην Κύπρο “τρέφαμε μέχρι πρότινος την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαμε να αποτελέσουμε μία παγκόσμια εξαίρεση από την οικονομική κρίση, και χάσαμε πολύτιμο χρόνο για τη λήψη προληπτικών μέτρων θωράκισης της οικονομίας μας και τελικά βρεθήκαμε «σαν τις μωρές παρθένες απροετοίμαστοι και ανυποψίαστοι την κρίσιμη ώρα της τελικής διαπραγμάτευσης για τη σωτηρία της οικονομίας μας».

«Η οικονομική κατάρρευση ήλθε ως συνέπεια της κατάρρευσης του πολιτικού μας συστήματος. Όχι ως αίτιο της. Ουδεμία πολιτική δύναμη είχε πάρει στα σοβαρά όλες τις ενδείξεις παρακμής του κομματικού μας συστήματος. Κι αυτή η αδιαφορία για τη σημασία των μηνυμάτων δυσαρέσκειας και αποστασιοποίησης των πολιτών εξόργισε ακόμα περισσότερο την κοινή γνώμη», είπε.

Ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι ο καταλογισμός των ευθυνών στους αυτουργούς της χρεοκοπίας του τραπεζικού συστήματος και εν μέρει των δημόσιων οικονομικών μας θα εξευμενίσει ως ένα βαθμό το λαϊκό αίσθημα.

«Γι’ αυτό και η τιμωρία των ενόχων αποτελεί προϋπόθεση κάθε άλλης προσπάθειας ανασύνταξης και εξόδου από την κρίση. Υπάρχουν, όμως, και οι μεγάλοι αυτουργοί και συναυτουργοί στο έγκλημα που διεπράχθη εναντίον του κυπριακού λαού, που δεν πρέπει ούτε να ξεχασθούν, ούτε να τούς επιτραπεί να ξαναδράσουν απεργαζόμενοι άλλα δεινά για την πατρίδα μας. Τους βλέπουμε να καιροφυλακτούν. Αλίμονο αν υπαγορεύσουν οι εγκληματίες τους όρους του νέου οικονομικού παιγνιδιού. Ο λαός απαιτεί επαναφορά των αρχών και των κανόνων της ηθικής, της πολιτικής δεοντολογίας και της διαφάνειας», επισήμανε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημείωσε ότι μπροστά στα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού, τη χρεοκοπία του υπαρκτού σοσιαλισμού και την απειλή που συνιστά ο καλπασμός του ακροδεξιού λαϊκισμού και της νέο-κομμουνιστικής δημαγωγίας, ο δρόμος του Κέντρου μπορεί να γίνει ο κεντρικός δρόμος εξόδου από την κρίση και απομάκρυνσης από πλάνες και ψευαισθήσεις.

«Πολύ περισσότερο που στην Κύπρο υπάρχει το ζωντανό ακόμα παράδειγμα των επιτυχημένων κυβερνήσεων του Σπύρου Κυπριανού και του Τάσου Παπαδόπουλου. Πρέπει να υπάρξει το πολιτικό όργανο που θα μετουσιώσει τις αρχές μας σε πολιτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά την κατάρρευση του προηγούμενου μοντέλου ανάπτυξης και διακυβέρνησης», είπε, σημειώνοντας ότι «με γκρίνιες, διαρκείς αμφισβητήσεις και εσωκομματικές τριβές δεν φτιάχνονται κόμματα ούτε ανακτώνται οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες», ανέφερε.

«Με παλαιοκομματικές μεθόδους αναπαραγωγής και ανακύκλωσης, είτε των προσωπικών είτε των εκλογικών πελατειακών σχέσεων, ούτε το κεφάλαιο της αξιοπιστίας μας αυξάνεται – το αντίθετο μάλιστα – ούτε ένα πλαίσιο σταθερών και δυναμικών κοινωνικών συμμαχιών δημιουργείται. Αν οι οργανώσεις μας δεν πάψουν να λειτουργούν με τη λογική των πελατειακών δικτύων κι αν οι σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες δεν αποκτήσουν το ουσιαστικότερο περιεχόμενο μίας επικοινωνίας για την αναζήτηση λυσιτελών προτάσεων και συγκεκριμένων επιλογών, θα συρρικνωθούν σε ένα μικρόκοσμο ξένο προς τις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών», συνέχισε ο κ. Καρογιάν.

Εξέφρασε αισιοδοξία ότι παρά την κρίση, η Κύπρος μπορεί να κερδίσει γρήγορα τη μάχη για το μέλλον της και αναρίθμησε τις δυνατότητες της χώρας, σημειώνοντας ότι «πρέπει οι δυνατότητες αυτές να γίνουν πολιτικές οντότητες και κοινωνικές πραγματικότητες, να γίνουν στρατηγικές προτεραιότητες για το ΔΗ.ΚΟ. και λόγος της αναβάπτισής του σε ένα νέο οραματισμό για την πολιτική του αποστολή στην νέα εποχή»

Αναφερόμενος στο πλήθος των νέων μελών που γράφτηκαν στο ΔΗΚΟ για τις εκλογικές μας διαδικασίες της 1ης Δεκεμβρίου, είπε ότι δίνουν το μέτρο της εμβέλειας που μπορεί να αποκτήσει αν μετεξελιχθεί σε ένα κύτταρο δημοκρατίας και δημιουργίας ικανό να αφουγκραστεί το λαό.

« Η μεγάλη μας πρόκληση είναι να ξανακάνουμε το χώρο μας, το χώρο του Κέντρου, τη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τη διαχείριση των σημερινών κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος», πρόσθεσε.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια θα είναι τα κρισιμότερα της ιστορίας μας μετά το 1974, αφού θα κρίνουν κυριολεκτικά το μέλλον της Κύπρου, θα κρίνουν την εθνική μας υπόσταση, τη βιωσιμότητα της ανάπτυξής μας, τη συνοχή της κοινωνίας μας.

«Κι όλα αυτά μέσα σ’ έναν ιστορικά ελάχιστο χρόνο, για να μην πω σε χρόνο μηδέν», ανέφερε.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι η ενότητα και η συνοχή του ΔΗΚΟ είναι το πρώτο ζητούμενο. «Τα τεχνητά ζιζάνια του διχασμού και της διάσπασης πρέπει να καταπολεμηθούν. Είναι η ώρα της συναδέλφωσης, της συναγωνιστικότητας, της συντροφικότητας. Η ώρα που πρέπει το ΔΗ.ΚΟ. να ξανατεθεί στις βάσεις της πολιτικής ηθικής Η ώρα της ενότητας. Το ΔΗ.ΚΟ. μέσα σε αυτή τη νέα εποχή έχει να διαδραματίσει ένα αυξημένο ρόλο,να επαναφέρει πρωτίστως στο πολιτικό σύστημα την ηθική, να ξαναδώσει στο πολιτικό σύστημα αξιοπιστία και όραμα», είπε.

Καταλήγοντας, κάλεσε τα μέλη του ΔΗΚΟ να αξιολογήσουν τις προτάσεις, να καταθέσουν τις δικές τους και να αποφασίσουν τις καταστατικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στο Κόμμα να φέρει σε πέρας τη δύσκολη αποστολή του.

Σε οπτικογραφημένο μήνυμα που προβλήθηκε πριν την ομιλία του κ. Καρογιάν, ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο συνέδριο και ευχήθηκε όπως η Κύπρος σύντομα εξέλθει της κρίσης με την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ. Όπως είπε ο κ. Σβόμποντα, όταν προέκυψε η ανάγκη στήριξης της Κύπρου, κάποιες χώρες της ΕΕ δεν ήταν έτοιμες να βοηθήσουν αλλά εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «τα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται στην Κύπρο».

Ο κ. Σβόμποντα δήλωσε σίγουρος ότι το ΔΗΚΟ θα βοηθήσει την Κύπρο να βγει από τη δύσκολη οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα και ευχαρίστησε την Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου για το έργο της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξερχόμενος της αίθουσας όπου διεξάγεται το συνέδριο ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου του ΔΗΚΟ.

Keywords
δηκο, δηκο, δρομος, νίκος αναστασιάδης, κυπρος, νέα, εκλογες, συμμετοχή, χρεοκοπια, κύτταρο, βιωσιμότητα, βασεις, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, μετρο, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, κυπρος εκλογες, ξανα, κομματα, οικονομικη κριση, χωρες, εθνικη, εργαλεια, ζιζανια, ηγεσια, ηθικη, κυπρου, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, σωτηρια, ωρα, αδιαφορια, αισιοδοξια, αλληλεγγυη, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονος, γινει, δυναμη, δωσει, εγγυηση, ειπε, υπαρχει, εκφραση, ελπιδα, εν μερει, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ευημερια, ιδιο, ιδεολογια, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κύτταρο, κομμα, λαθη, λευκωσια, ληψη, προβληματα, ρολο, σιγουρος, συζητηση, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σπυρου, ταυτοτητα, τιμωρια, τουρκια, τριτη, χερι, ανηκει, μπροστα, θεσεις, ξεκαθαρισμα
Τυχαία Θέματα