Α. Νεοφύτου: Οι πολίτες εναποθέτουν ελπίδες σε Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ

12:55 20/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι πολίτες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη νέα διακυβέρνηση και στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την Κυβέρνηση “στη μάχη της και στη ρήξη με τα κατεστημένα και τις νοοτροπίες άλλων εποχών”, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας ότι “η ίδια η κοινωνία απαιτεί την αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης, ζητά ένα νέο, σύγχρονο και αποδοτικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, μια οικονομία ισχυρή και πολυεπίπεδη”.

“Είμαστε

έτοιμοι να συμπαραταχθούμε και να επιμεριστούμε το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, αρκεί να διασφαλίσουμε το μέλλον και την προοπτική των παιδιών μας. Στην κατάσταση που σήμερα βρίσκεται η χώρα μας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Εναπόκειται στα δικά μας χέρια να δημιουργήσουμε ξανά την ελπίδα για τον τόπο μας”, είπε ,και πρόσθεσε ότι “η προοπτική της καλύτερης Κύπρου του αύριο, της Κύπρου της επόμενης μέρας, είναι ο νέος μας αυτοσκοπός”.

Σε ομιλία του στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “ο δρόμος της ριζοσπαστικής αλλαγής είναι μονόδρομος και διατρανώνουμε και σήμερα την αποφασιστικότητά μας να είμαστε οι πρωταγωνιστές της μεταρρύθμισης, όχι οι συνεχιστές του ίδιου προβλήματος”.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι είναι καλά γνωστό σε όλους το τί είχε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την εκλογή του, σημειώνοντας ότι “σήμερα έχουμε ενώπιον μας μία δανειακή σύμβαση πολύ σκληρή και ένα επώδυνο πρόγραμμα προσαρμογής”.

“Συνεπάγονται οδυνηρές θυσίες για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού μας, οδυνηρές θυσίες για ευρύτατα στρώματα του λαού μας, οδυνηρές θυσίες στη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, τους μικρομεσαίους. Η δύσκολη αυτή επιλογή συνιστά, δυστυχώς, μονόδρομο. Είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθεί η χώρα μας στην απαραίτητη εξυγίανση και ανάκαμψη της οικονομίας”, είπε.

Ανέφερε ότι “έχουμε ακόμη την υποχρέωση να ενσωματώσουμε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε από καιρό να είχαμε υιοθετήσει από μόνοι μας, κάτι που σχεδόν όλοι ανεξαίρετα αναβάλλαμε, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος”, προσθέτοντας ότι “σήμερα παρουσιάζεται και μια μοναδική ευκαιρία για να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις και τις αγκυλώσεις δεκαετιών, στρεβλώσεις που δημιούργησαν ανισότητες και μικρά βασίλεια, αγκυλώσεις που έχουν διαχωρίσει τους πολίτες σε προνομιούχους και μη”.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε σε τρεις άξονες που καθορίζουν την πολιτική του ΔΗΣΥ.

Ο πρώτος άξονας, έχει να κάνει με τη σταθεροποίηση της πορείας της χώρας, μετά τον μεγάλο οικονομικό σεισμό που υπέστη τον περασμένο Μάρτιο. Όπως είπε, “το 2014 δεν θα είναι εύκολη χρονιά, ούτε για τα νοικοκυριά, ούτε για τις επιχειρήσεις, ούτε για τον τραπεζικό τομέα και την οικονομία γενικότερα, και το χειρότερο είναι η αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της ανεργίας”.

“Το 2014 όμως, μπορεί να αποτελέσει τη χρονιά της μεγάλης καμπής που θα μας οδηγήσει στην ανάκαμψη. Για το σκοπό αυτό επιβάλλεται να συνεχίσουμε με συνέπεια την πολιτική της εξυγίανσης και της μεταρρύθμισης, τόσο του χρηματοπιστωτικού μας τομέα, όσο και της οικονομίας του τόπου και του δημοσίου ευρύτερα”, ανέφερε.

Όπως είπε, “ο δεύτερος άξονας αφορά το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και κυρίως το πώς θα επαναφέρουμε συνθήκες διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, να καταφέρουμε να ανακτήσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς”.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει προωθήσει ο ΔΗΣΥ και σημείωσε ότι σήμερα “θα εγκρίνουμε απόφαση αναφορικά με τους διοικητικούς συμβούλους των ημικρατικών οργανισμών και την εφαρμογή κριτηρίων, που θα διασφαλίζουν πως όλοι τους θα διαθέτουν τα αναγκαία προσόντα που χρειάζονται, μακριά από κομματικές λίστες”.

“Ο ΔΗΣΥ, πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με την Κυβέρνηση, ετοιμάζουμε και προωθούμε σωρεία άλλων προτάσεων που στοχεύουν στην αναβάθμιση της πολιτικής ζωής, στην πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, στον εκσυγχρονισμό του κράτους, και στην διευκόλυνση των επενδύσεων”, πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι “για τον ΔΗΣΥ υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν τα δημόσια οικονομικά και ο τραπεζικός τομέας” και ότι “υπάρχουν οι μηχανισμοί της δικαιοσύνης που σήμερα λειτουργούν και διερευνούν σωρεία ζητημάτων”.

“Τυχόν ατιμωρησία θα συνιστά μεγαλύτερο έγκλημα από την οικονομική καταστροφή που βιώνουμε. Κάτι τέτοιο δεν θα το συγχωρέσει η κοινωνία. Η ιστορία θα είναι αμείλικτη στην κρίση της. Η αξιοπιστία μας έναντι των πολιτών, αποτελεί το πρώτο, το κυρίαρχο ζητούμενο σήμερα”, είπε.

Αναφερόμενος στον τρίτο άξονα, που είναι η επόμενη ημέρα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι, “πέρα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη θέσπιση ενός πιο αξιόπιστου και αποτελεσματικού πολιτικού και θεσμικού συστήματος, η μεγαλύτερη πρόκλησή μας σήμερα είναι να δημιουργήσουμε το υπόβαθρο για να οδηγήσουμε την Κύπρο σε ένα καλύτερο αύριο”.

Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ότι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας, να γίνουν επενδύσεις από το εξωτερικό, να μελετηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας κρατικής Τράπεζας Αναπτύξεως, να ολοκληρωθούν μεγάλα έργα του ιδιωτικού τομέα που είναι εκκρεμή, να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα των απαράδεκτα υψηλών δανειστικών επιτοκίων που γονατίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να στηριχθούν οι τομείς του τουρισμού, της οικοδομικής βιομηχανίας, υπηρεσιών, και της ναυτιλίας, και να αναπτυχθούν νέοι τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία, η έρευνα, και η καινοτομία.

“Τεράστιο ρόλο στην επόμενη ημέρα, ασφαλώς, θα παίξει το πώς θα εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο την ενέργεια. Όχι μόνο για εμάς σήμερα. Κυρίως για την Κύπρο, τη γεωστρατηγική της θέση και τις επόμενες γενιές”, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα