Πρόεδρος : Θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στα παιδιά

17:25 20/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Υπόσχεση ότι θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στα παιδιά, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε παιδία που επισκέφθηκαν σήμερα το Προεδρικό και είχαν συνάντηση μαζί του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Υποδεχόμενος τα παιδιά, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκου Κενεβέζου και της Επιτρόπου Προστασίας των

Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε μεγάλη χαρά «διότι υποδέχομαι συνομήλικους των εγγονιών μου και λίγο μεγαλύτερα παιδιά».

«Ο χώρος που φιλοξενείστε είναι χώρος με μια ιστορία. Επί Αγγλοκρατίας ήταν το Κυβερνείο. Από δω έβγαιναν οι αποφάσεις για τις πολιτικές της τότε αποικίας. Αργότερα υπήρξε το σύμβολο για την προάσπιση της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα αποτελεί και το κέντρο της μιας εκ των εξουσιών, την εκτελεστική», είπε ο Πρόεδρος.

Απευθυνόμενος στα παιδιά, τους είπε «να ξέρετε ότι έχετε δικαιώματα, να ξέρετε ότι είναι διασφαλισμένα τα δικαιώματα σας από αυτό το κράτος και ευθύνη της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού είναι ακριβώς να παρακολουθεί αν οι Υπηρεσίες του κράτους, μεταξύ των οποίων και οι εκπαιδευτικοί σας, κάνουν καλά τη δουλειά τους, αν σας αγαπούν».

Πρόσθεσε ότι «και εμείς θα πρέπει να ελεγχόμαστε αν οι πολιτικές που εφαρμόζουμε ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας, δηλαδή, αν υπάρχουν παιδάκια που έχουν ανάγκη συμπαράστασης από το κράτος».

Σημείωσε πως «ό,τι περιλαμβάνουν τα δικαιώματα του παιδιού χαρτογραφούνται και υιοθετούνται πλήρως. Γίνονται αποδεκτά από όλους μας για ένα καθαρό περιβάλλον, για στέγη, για καλή παιδεία, για ευτυχία».

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Παιδοβουλής, διαβάζοντας το υπόμνημα που επέδωσαν τα παιδιά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σήμερα, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, και στα αιτήματα των παιδιών.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «συγχαίρω θερμά την Παιδοβουλή για την ετοιμασία του υπομνήματος και θέλω να εκφράσω το θαυμασμό και την περηφάνια μου, διότι πραγματικά διαθέτουμε νέους που προβληματίζονται, που διαθέτουν μια πρωτόγνωρη ωριμότητα και που μέσα σε ενάμιση σελίδα έχουν συμπυκνώσει όλα τα μηνύματα που πρέπει εμείς οι πολιτικοί σοβαρά να λάβουμε υπόψη».

«Θέλω να σας βεβαιώσω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, μέσα από το παράρτημα που έχετε επισυνάψει, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε πραγματικά στις υποχρεώσεις μας απέναντι σας, διότι δεν είστε απλώς το παρόν είστε και το μέλλον», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «αυτό, το οποίο έχει υποχρέωση η Πολιτεία είναι μεταξύ άλλων να διασφαλίζει και το δικαίωμα στην παιδεία και αργότερα στην εργασία και το δικαίωμα να ζείτε σε ένα κόσμο που να σας σέβεται και αυτά είναι υποχρεώσεις της Πολιτείας που πρέπει να εκπληρώσει για όσα δεν έχει εκπληρώσει».

«Σας ευχαριστώ θερμά διότι η παρέμβαση σας, το υπόμνημά σας δείχνει μια νεολαία η οποία δεν μας απογοητεύει. Καμιά φορά αρεσκόμαστε να λέμε ότι οι νεότεροι τάχα είναι πιο απείθαρχοι από τους παλαιότερους. Το ίδιο απείθαρχοι ήμασταν και εμείς ανάλογα με την εποχή που ζήσαμε», είπε.

Πρόσθεσε ότι «αυτό το οποίο χρειάζεται είναι η κατανόηση μας προς εσάς, έτσι ώστε μέσα από τις αντιδράσεις σας να συνειδητοποιούμε γιατί το πράττουμε και ανάλογα να ανταποκρινόμαστε για να μπορέσουμε να ικανοποιούμε τα εύλογα ερωτήματα, προβλήματα και τους εύλογους προβληματισμούς και αγωνίες των νέων, όπως είναι η αγωνία για απασχόληση, μόρφωση, των εφοδίων που πρέπει να έχει ο κάθε νέος προκειμένου να αποκτήσει εκείνα τα εχέγγυα που θα του διασφαλίζουν μια ελπιδοφόρα ή σίγουρη προοπτική για το μέλλον».

«Θέλω να σας βεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι σας. Μέσα από αυτό υπόμνημα δίνετε ένα ισχυρότατο μήνυμα ότι, οι νέοι είναι όσο ποτέ πιο ώριμοι από ό,τι κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί να τους αποδίδουν», κατέληξε ο Πρόεδρος.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η κ. Κουρσουμπά σε δηλώσεις της είπε ότι «η 20η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Μέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, η μέρα που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πριν από 24 χρόνια η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Η σημερινή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε, «είναι συμβολική, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βλέπει τα παιδιά, μικρά παιδιά νηπιαγωγείου, αλλά και εκπροσώπους της Παιδοβουλής».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται και για εκδήλωση ουσίας διότι «ο Πρόεδρος ανέφερε στα παιδιά ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη» τα όσα του έχουν μεταφέρει τα παιδιά.

«Ο Πρόεδρος ακούει τα παιδιά, τους νεαρούς, και φέτος έχουν τοποθετηθεί για το θέμα της οικονομικής κρίσης και τι πιστεύουν ότι η Πολιτεία πρέπει να κάνει», κατέληξε στις δηλώσεις της.

Keywords
Τυχαία Θέματα