Θέρμανση: Χρηστικές λύσεις για τον χειμώνα!

Τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ παρουσιάζουν έναν πλήρη και πολύ χρήσιµο οδηγό θέρµανσης

Για καλό, φθηνό και ζεστό χειµώνα

H ιστορία επαναλαµβάνεται, συνήθως δε ως φάρσα. Τι συζητούσαµε πέρυσι τέτοιο καιρό; Το πώς θα ζεσταίναµε τα σπίτια µας, όταν η τιµή του πετρελαίου ήταν στα ύψη και η τσέπη, αδειανή.

Και τι κάναµε; Λάθος, τουλάχιστον οι περισσότεροι. Πιστέψαµε σε διαφηµιστικές «Σειρήνες» και αγοράσαµε πάµφθηνες

συσκευές, που υποτίθεται ότι θα µας έβγαζαν από το αδιέξοδο. Καταλήξαµε να πληρώνουµε τα µαλλιά της κεφαλής µας σε ρεύµα. Κάποιοι από εµάς, ευτυχώς η µειοψηφία, κάψαµε στα τζάκια ό,τι µπορεί να καεί. Και γεµίσαµε τις πόλεις µας µε αιθαλοµίχλη και τα σπίτια µας µε αιωρούµενα σωµατίδια.

Ο χρόνος συνήθως µας κάνει σοφότερους. Γι’ αυτό και οι ελπίδες ότι ο φετινός χειµώνας θα κυλήσει οµαλότερα από τον περυσινό είναι πολλές. Θεωρητικά, ξεκινάµε µε καλύτερες προϋποθέσεις. Οχι γιατί αυξήθηκε λίγο το επίδοµα θέρµανσης και διευρύνθηκαν τα κριτήρια χορήγησής του. Ούτε γιατί ο καιρός ήταν σύµµαχός µας µέχρι και πριν από λίγες ηµέρες. Αλλά γιατί υπάρχει η εµπειρία της περυσινής σεζόν, που θα µας επιτρέψει να αποφύγουµε, κατά το δυνατόν, τα λάθη. Αυτή την εµπειρία επιχειρήσαµε να «µαζέψουµε» στο ένθετο που κρατάτε στα χέρια σας. Καταλήξαµε σε συµπεράσµατα τα οποία θα σας φανούν χρήσιµα, αν εξακολουθείτε να έχετε διλήµµατα σχετικά µε το πώς θα ξεχειµωνιάσετε. Αυτά τα συµπεράσµατα θα ξετυλίγονται µπροστά σας καθώς θα διαβάζετε τις σελίδες που ακολουθούν:

Οι «φθηνές» ηλεκτρικές συσκευές στην πράξη µπορεί να αποδειχθούν πανάκριβες.

Μη νοµίζετε ότι αν αγοράσετε µια συσκευή των 50-70 ευρώ, η οποία λειτουργεί µε ρεύµα, θα λύσετε το πρόβληµά σας. Θα διαβάσετε ότι η χρήση αυτής -συνήθως καταναλώνει 2.500-3.000 Watt ανά ώρα λειτουργίας- µπορεί να σας κοστίζει έως και 0,66 ευρώ την ώρα. Και θα είναι πολλές οι ώρες της παγωνιάς τους επόµενους µήνες.

Το πετρέλαιο θέρµανσης δεν έχει 1,25 ευρώ το λίτρο, αλλά 90-95 λεπτά.

Με την αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του επιδόµατος θέρµανσης, οι δικαιούχοι είναι πολλοί. Αρα, τις όποιες συγκρίσεις δεν θα τις κάνετε µε τιµή 1,25 ευρώ ανά λίτρο (όσο και η τιµή λιανικής), αλλά µε 90 λεπτά. Εκτός από το επίδοµα, υπάρχει και η έκπτωση για την αγορά πετρελαίου θέρµανσης µε πιστωτική, η οποία φτάνει στο 3%.

Οι φθηνότερες λύσεις για θέρµανση προϋποθέτουν µεγάλες επενδύσεις.

Ναι, θα δείτε και από τη µελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που δηµοσιεύουµε ότι οι οικονοµικότερες λύσεις θέρµανσης είναι οι αντλίες θερµότητας, τα ενεργειακά τζάκια και βεβαίως το φυσικό αέριο. Και οι τρεις λύσεις όµως προϋποθέτουν επενδύσεις πολλών χιλιάδων ευρώ.
Θα περιµένετε κάποια χρόνια για να πάρετε πίσω τα χρήµατά σας.

Οσο µικρότερο είναι το σπίτι σας τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστείτε για να αποσβέσετε αυτή την επένδυση. Θα πρέπει µόνοι σας να απαντήσετε στο ερώτηµα: «Μου υπόσχονται 30% οικονοµία. Εγώ ξοδεύω 1.000 ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο, που σηµαίνει ότι θα κερδίζω 300 ευρώ. Αξίζει να επενδύσω τώρα 5.000 ευρώ και να πάρω πίσω τα χρήµατά µου σε 15 χρόνια;».

■ ∆εν αποδίδουν όλα τα καύσιµα το ίδιο.

∆ηµοσιεύουµε έναν κατατοπιστικό πίνακα, ο οποίος δείχνει την απόδοση του κάθε καυσίµου. Με λίγα λόγια, η απόδοση µετριέται ως εξής: Πόση θερµότητα παράγει το καύσιµο σε συνάρτηση µε την ενέργεια που καταναλώνει; Οσο µεγαλύτερος είναι αυτός ο δείκτης τόσο το καλύτερο για το καύσιµο. Το να κάνετε συγκρίσεις λαµβάνοντας υπόψη µόνο την τιµή λιανικής είναι εντελώς λανθασµένη προσέγγιση.

■ ∆εν είναι όλες οι συσκευές ίδιες.

Θα αντιληφθείτε ότι ακόµη και ένα κλιµατιστικό ενεργειακής απόδοσης «Α» µπορεί να διαφέρει από ένα άλλο µε την ίδια ακριβώς ενεργειακή απόδοση. Υπάρχει και το «Α+» και το «Α++». Μπορεί να σας φαίνονται κινέζικα, αλλά η µια συσκευή από την άλλη µπορεί να έχει ακόµη και 20-30% διαφορά στην απόδοση. Μη βιαστείτε λοιπόν να πείτε: Ολες ίδιες είναι, γιατί να πληρώσω 100-200 ευρώ παραπάνω για να αγοράσω;

■ Εκτός από την οικονοµία, υπάρχει και η ευχρηστία.

Ασφαλώς η εξοικονόµηση χρηµάτων είναι καθοριστικό σηµείο, µεσούσης της κρίσης. Φανταστείτε όµως να χρειάζεται να σηκώνεστε κάθε µέρα στις 5 το πρωί για να ανεφοδιάζετε τον καυστήρα µε pellet ή βιοµάζα; Θα πρέπει να τα λάβετε όλα υπόψη σας.

■ Εκτός από το καύσιµο, παίζει ρόλο και η µόνωση του σπιτιού.

Οσο σωστή επιλογή και αν κάνετε στο καύσιµο και στην εγκατάσταση της θέρµανσης, αν το σπίτι δεν είναι µονωµένο σωστά, όλη η προσπάθειά σας θα πάει χαµένη. Γι’ αυτό δηµοσιεύουµε συνοπτικές οδηγίες ώστε να ενταχθείτε στο πρόγραµµα «Εξοικονοµώ κατ’ οίκον», το οποίο µάλιστα πρόσφατα ενισχύθηκε µε ακόµη περισσότερα κονδύλια από το υπουργείο Ανάπτυξης.

■ Προσοχή από πού θα αγοράσετε ηλεκτρικές συσκευές.

Οποια και είναι η τελική επιλογή σας, κάντε έναν κόπο ακόµη: Ψάξτε να βρείτε από ποιο κατάστηµα θα αγοράσετε τη συσκευή που επιλέξατε. Για το ίδιο ακριβώς προϊόν µπορεί να εντοπίσετε διαφορές της τάξεως του 20% στην τιµή λιανικής. Τα ηλεκτρονικά «ψαχτήρια» θα σας βοηθήσουν.

■ Το ρεύµα είναι ακριβότερο από πέρυσι.

Μην υποτιµήσετε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο είναι και µεγαλύτερο σε σχέση µε πέρυσι. ∆εν ευθύνεται µόνο η ∆ΕΗ. Σε σχέση µε πέρυσι, το τέλος για τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας έχει υπερδιπλασιαστεί, κάτι που θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό στον εκκαθαριστικό λογαριασµό.

Επιστηµονική έρευνα καθηγητών του ΕΜΠ δίνει απαντήσεις για κάθε νοικοκυριό

Η λύση που µας ταιριάζει

Oλοι σας υπόσχονται ότι η λύση που σας προσφέρουν για τη θέρµανση του σπιτιού σας εξασφαλίζει µείωση στο κόστος κατά 30%, 40% ή και 50%. Ενα είναι βέβαιο: Αποκλείεται να έχουν όλοι δίκιο. Εσείς όµως αυτό το ερώτηµα θέλετε να απαντήσετε: Ποια είναι η οικονοµικότερη λύση για το δικό µου σπίτι; Για να δοθεί απάντηση, πρέπει να συνυπολογιστεί η θερµική απόδοση του κάθε καυσίµου σε συνδυασµό µε την τιµή στη λιανική. Να ληφθούν υπόψη τυχόν επιδοτήσεις που δικαιούµαστε, αλλά και οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, προκειµένου να χρησιµοποιήσουµε το Α ή το Β καύσιµο, και να εξαιρεθούν οι λύσεις οι οποίες δεν είναι διαθέσιµες για το δικό µας νοικοκυριό. Τότε και µόνον τότε προκύπτει σωστή απάντηση.
Επιστηµονική απάντηση στο ερώτηµα που µας «καίει» όλους επιχείρησαν να δώσουν καθηγητές στον τοµέα Θερµότητας της Σχολής Μηχανολόγων-Μηχανικών του ΕΜΠ. Η µελέτη τους, µε τίτλο «Σύγκριση κόστους θέρµανσης από διάφορες τεχνολογίες», η οποία συντάχθηκε τον περασµένο Φεβρουάριο, επανέρχεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας, καθώς η καλοκαιρία του Οκτωβρίου τελείωσε και εµείς θα υποχρεωθούµε να βρούµε λύση στο πρόβληµα «θέρµανση».
Ποια είναι τα ευρήµατα της έκθεσης και σε ποιες παραδοχές στηρίχτηκαν;
• Το να εγκαταστήσει κάποιος λέβητα θέρµανσης αποτελεί µακράν την ακριβότερη λύση, καθώς το κόστος θερµικής ενέργειας εκτινάσσεται στα 0,214 ευρώ µε βάση τα τιµολόγια που ίσχυαν τον περασµένο Φεβρουάριο.
• Το τζάκι ανοικτού θαλάµου (το παραδοσιακό τζάκι που έχουµε οι περισσότεροι) αποτελεί τη δεύτερη ακριβότερη λύση, µε το κόστος θερµικής ενέργειας να διαµορφώνεται στα 0,206 ευρώ. Η υψηλή τιµή αποδίδεται στην εξαιρετικά µειωµένη απόδοση που έχει το ανοικτό τζάκι. Επιπλέον, υπάρχει και το ζήτηµα ότι το ανοικτό τζάκι θερµαίνει έναν συγκεκριµένο χώρο και όχι όλο το σπίτι.
• Μακράν η φθηνότερη λύση είναι η αντλία θερµότητας, µε τη χρέωση ανά κιλοβατώρα να πέφτει στα 0,062 ευρώ, ενώ ως οικονοµικές λύσεις εµφανίζονται επίσης οι λέβητες βιοµάζας και τα ενεργειακά τζάκια. Φυσικά, για να χρησιµοποιήσει κάποιος αυτή τη λύση, θα πρέπει να κάνει επένδυση, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.
• Το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρµανσης περίπου κατά 29%, όπως προκύπτει από τη συγκεκριµένη µελέτη, η οποία όµως δεν λαµβάνει υπόψη το επίδοµα πετρελαίου θέρµανσης και συγκρίνει µόνο βάσει των τιµών λιανικής.

Τι έχει αλλάξει από τότε;
• Οι µελετητές υπολόγισαν το κόστος του πετρελαίου θέρµανσης µε τιµή λιανικής 1,285 ευρώ ανά λίτρο. Αφενός όµως το πετρέλαιο στη λιανική είναι σχετικά φθηνότερο (ειδικά στην Αττική έβρισκες την προηγούµενη εβδοµάδα και µε 1,25 ευρώ το λίτρο), αφετέρου δεν έχει ληφθεί υπόψη το επίδοµα, το οποίο φέτος δικαιούνται περισσότεροι, ενώ ανέρχεται στα 0,35 ευρώ το λίτρο. Κάλλιστα ένα νοικοκυριό θα µπορούσε να θεωρήσει ότι το πραγµατικό κόστος θα περιοριστεί στα 90 λεπτά ανά λίτρο, που είναι τιµή κατά 30% µικρότερη σε σχέση µε αυτή βάσει της οποίας συντάχθηκε η µελέτη.
• Για να υπολογιστεί το κόστος του φυσικού αερίου, ελήφθη υπόψη µια µέση τιµή χρέωσης ισχύος 6,36 ευρώ ανά 60 ηµέρες (σ.σ.: Είναι το «πάγιο» που ισχύει για το φυσικό αέριο) και χρέωση ενέργειας 0,0776 ευρώ ανά KWh. H πάγια χρέωση έχει παραµείνει σταθερή, ωστόσο η χρέωση της ενέργειας (που είναι και η πιο σηµαντική στον λογαριασµό του φυσικού αερίου) έχει υποχωρήσει στα 0,06774 ευρώ ανά KWh, όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της ΕΠΑ Αττικής, σε σχέση µε πέρυσι.
• Σε αντίθεση µε το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, η τιµή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ακριβότερη ακόµη και κατά 18% σε σχέση µε πέρυσι. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους, όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας και τις σελίδες που ακολουθούν:
• Εχει αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ (το τέλος για τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας) πάνω από 100% και
• Ισχύουν υψηλότερα τιµολόγια σε σχέση µε τον περασµένο Νοέµβριο.
Αυτές οι τρεις ουσιαστικές αλλαγές σηµαίνουν ότι το φυσικό αέριο παραµένει οικονοµικότερο από το πετρέλαιο θέρµανσης, αλλά οι διαφορές έχουν συγκλίνει σε σχέση µε πέρυσι, ενώ η απόσταση µε το ηλεκτρικό ρεύµα έχει µεγαλώσει κι άλλο.

Bαθµος αποδοσης.

Ο βαθµός απόδοσης ή ο συντελεστής συµπεριφοράς ενός θερµικού συγκροτήµατος µας δείχνει, πρακτικά, πόση θερµότητα παράγεται ως αποτέλεσµα της ενέργειας που καταναλώνεται. Οσο πιο υψηλός είναι αυτός ο δείκτης τόσο το καλύτερο, διότι σηµαίνει ότι µπορεί να παράγεται διπλάσια ή και τριπλάσια ενέργεια (υπό µορφή θερµότητας) σε σχέση µε την ενέργεια που καταναλώνεται (ξύλο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρισµός κ.λπ.).
Ποιος όµως είναι ο βαθµός απόδοσης σε καθεµία από τις εναλλακτικές λύσεις; Καταφεύγουµε και πάλι στην έκθεση των καθηγητών του ΕΜΠ, οι οποίοι αποφαίνονται ότι η καλύτερη αναλογία εντοπίζεται στις αντλίες θερµότητας, οι οποίες φτάνουν να απελευθερώνουν τρεις φορές την ενέργεια που καταναλώνουν. Ποια είναι η χειρότερη αναλογία; Αυτή του ανοικτού τζακιού, καθώς ο σχετικός δείκτης πέφτει στο 0,25. Οσο για τον λέβητα πετρελαίου, που είναι εγκατεστηµένος και στα περισσότερα νοικοκυριά (άσχετα αν τον χρησιµοποιούµε ή όχι), ο δείκτης διαµορφώνεται στο 0,87, κάτι που µαρτυρά τις µικρές απώλειες στη θερµότητα που παράγεται σε συνάρτηση µε την ενέργεια που καταναλώνεται κατά την καύση του πετρελαίου.

Ποιες προτάσεις έρχονται να προστεθούν στις παραδοσιακές µεθόδους

Οι δέκα εναλλακτικές επιλογές για ζεστασιά

Α ν είχατε την ευκαιρία να επισκεφθείτε µια έκθεση αφιερωµένη στα συστήµατα θέρµανσης, θα διαπιστώνατε ότι οι εναλλακτικές λύσεις είναι πλέον δέκα. Σωστά διαβάσατε. ∆ίπλα στις «παραδοσιακές» µεθόδους που έχουµε συνηθίσει να ακολουθούµε επί σειράν ετών -πετρέλαιο θέρµανσης, φυσικό αέριο, κλιµατιστικά και τζάκια- έρχονται τώρα να προστεθούν καινούργιες λύσεις. Από ενεργειακά τζάκια µέχρι νανοθερµαντικά φιλµ υπέρυθρης ακτινοβολίας και αντλίες θερµότητας. ∆εν είναι απαραίτητο ότι όλες οι λύσεις ενδείκνυνται για τον δικό σας χώρο. Αλλες µάλιστα που µπορεί να σας ταιριάζουν γάντι µπορεί να προϋποθέτουν «γκρέµισµα» και ξαναχτίσιµο ή και ακόµα πιο σηµαντικές επενδύσεις. Ποιες είναι όµως αυτές οι 10 εναλλακτικές που θα βρείτε µπροστά σας αναζητώντας τον καλύτερο τρόπο για να ζεσταθείτε;

1. Αντλίες θερµότητας: Μπορούν να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση για να ζεστάνετε το νερό στα καλοριφέρ σας. Αξιοποιούν τον ατµοσφαιρικό αέρα και συµπληρώνουν τις ανάγκες µε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό σηµαίνει µεγάλη εξοικονόµηση ενέργειας, ενώ η συσκευή -που µοιάζει µε εξωτερικό µηχάνηµα κλιµατιστικού- µπορεί να χρησιµοποιηθεί και το καλοκαίρι για την ψύξη του χώρου. Ποιο είναι το µειονέκτηµα; Η συσκευή κοστίζει τουλάχιστον 3.000 ευρώ, ακόµη και για ένα µικρό διαµέρισµα. Θα διαβάσετε περισσότερες λεπτοµέρειες στις σελίδες που ακολουθούν.

2. Pellet: Είναι αποδοτικότερος τρόπος θέρµανσης από ό,τι το παραδοσιακό τζάκι. Η συγκεκριµένη καύσιµη ύλη µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε ενεργειακά τζάκια και σόµπες, ενώ πλέον η αγορά έχει γεµίσει και από καυστήρες pellet, οι οποίοι προσφέρουν πλέον και σχετική αυτονοµία. Το πρόβληµα είναι ότι µε τις ενεργειακές σόµπες ή τα τζάκια που καταναλώνουν pellet δεν µπορείς να ζεστάνεις όλο το σπίτι, εκτός και αν κάνεις πολύ µεγάλη εγκατάσταση µε αεραγωγούς. Πρόβληµα αποτελεί και η αυτονοµία, καθώς απαιτείται συνεχής ανεφοδιασµός. Το ίδιο πρόβληµα υπάρχει και µε τους καυστήρες pellet. Μάλιστα, εκτός από τον συχνό ανεφοδιασµό, πρέπει να σκεφτείτε και την αποθήκευση της καύσιµης ύλης. Μια µέση τιµή για έναν λέβητα pellet είναι τα 2.500-3.500 ευρώ, ενώ 15 κιλά pellet καλής ποιότητας (υπάρχουν διάφορες) κοστίζουν γύρω στα 4-4,5 ευρώ.

3. Ηλεκτρικοί λέβητες: Αν δεν θέλετε πετρέλαιο, µπορείτε να χρησιµοποιήσετε έναν ηλεκτρικό λέβητα, ο οποίος θα κάνει την ίδια δουλειά, δηλαδή θα ζεστάνει το νερό στα σώµατα του καλοριφέρ. Ενας τέτοιος λέβητας που θα ζεστάνει ένα σπίτι 100 τετραγωνικών κοστίζει γύρω στα 800-1.000 ευρώ. Το πρόβληµα είναι ότι θα χρειαστείτε ισχυρή γραµµή ηλεκτρικού ρεύµατος (τριφασικό) και ότι θα πληρώνετε ρεύµα, το οποίο έχει ήδη ακριβύνει. Αυτοί οι λέβητες καταναλώνουν τουλάχιστον 10 κιλοβάτ ανά ώρα λειτουργίας. Ενα κιλοβάτ µπορεί να κοστίζει από 0,15 έως 0,22 ευρώ, ανάλογα µε τη συνολική κατανάλωση. Αρα, µία ώρα λειτουργίας αυτού του λέβητα µπορεί να σας κοστίζει 1,5 έως 2,2 ευρώ. Οπως αποτυπώθηκε και σε σχετική έρευνα του ΕΜΠ, είναι ίσως η ακριβότερη λύση για τη θέρµανση του σπιτιού σας και ενδείκνυται µόνο για δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες, όπου για τους δικούς σας λόγους δεν θέλετε να εγκαταστήσετε άλλη µορφή θέρµανσης.

4. Νανοθερµαντικά φιλµ υπέρυθρης ακτινοβολίας: Μια καινούργια τεχνολογία που επίσης θα βρείτε στην αγορά. Αυτά τα φιλµ µπαίνουν κάτω από το πάτωµα και εξασφαλίζουν οικονοµική υποδαπέδια θέρµανση, η οποία λειτουργεί µε ηλεκτρική ενέργεια. Στην πραγµατικότητα, το πάτωµά σας κατασκευάζεται µε τέτοιο τρόπο ώστε το τελικό αποτέλεσµα να αποτελεί ένα… σάντουιτς από πλαστικό υπόστρωµα, µόνωση, το νανοθερµαντικό φιλµ, το προστατευτικό του φιλµ και φυσικά το πάτωµα, που µπορεί να είναι παρκέ, ξύλο ή και πλακάκι. Ποιο είναι το πρόβληµα; Μπορεί να αποτελέσει λύση µόνο για όσους χτίζουν τώρα σπίτι ή για όσους είναι διατεθειµένοι να ξηλώσουν όλα τα πατώµατα. Η δεύτερη είναι εξαιρετικά δαπανηρή κίνηση, εκτός και αν ούτως ή άλλως µια ανακαίνιση είναι στα άµεσα σχέδιά σας.

5. Φυσικό αέριο: Είναι σαφώς φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρµανσης. Το ζήτηµα είναι αν είναι διαθέσιµο στην περιοχή όπου βρίσκεται το σπίτι σας και αν εσείς διαθέτετε τα χρήµατα για να κάνετε τις τροποποιήσεις που απαιτούνται. Η εξαιρετική αυτονοµία, αλλά και το γεγονός ότι ξεφορτώνεστε τα τεράστια λεβητοστάσια, τις παραλαβές πετρελαίου υψηλού ρίσκου και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την είσπραξη επιδόµατος συγκαταλέγονται στα θετικά του καυσίµου, πέραν φυσικά του γεγονότος ότι πράγµατι το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο. Στις σελίδες που ακολουθούν θα βρείτε οδηγίες σχετικά µε το πώς µπορείτε να «µοιράσετε» τους λογαριασµούς, έτσι ώστε να πληρώνετε κάθε µήνα το ίδιο αντί να επιβαρύνεστε υπέρµετρα κατά τη διάρκεια του χειµώνα.

6. Πετρέλαιο θέρµανσης: Οσο και αν έχει κατηγορηθεί το πετρέλαιο θέρµανσης, θα πρέπει να αντιµετωπίσετε το ζήτηµα µε ψυχραιµία. Καταρχήν, να µάθετε αν δικαιούστε την επιστροφή φόρου ή όχι, καθώς στην πρώτη περίπτωση το κόστος πέφτει κάτω από το ένα ευρώ το λίτρο για φέτος. Επίσης, µην ξεχνάτε ότι για το πετρέλαιο θέρµανσης έχετε ήδη κάνει την επένδυση που απαιτείται για την εγκατάσταση. Ποιο είναι ίσως το σηµαντικότερο πρόβληµα; Οτι, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αποφασίζετε µόνοι σας. Εχετε να δώσετε και να ζητήσετε λόγο και από τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας, οι οποίοι, στην καλύτερη περίπτωση, µοιράζονται τον ίδιο καυστήρα.

7. Θερµαντικά σώµατα ρεύµατος: Είναι φθηνά να τα αγοράσετε, αλλά πολύ ακριβά να τα χρησιµοποιείτε. Αν παρασυρθείτε και τα ανάβετε για ώρες, θα δείτε τον λογαριασµό της ∆ΕΗ να εκτοξεύεται στα ύψη. Μην ξεχνάτε ότι φέτος τα τιµολόγια της ∆ΕΗ είναι ακριβότερα σε σχέση µε πέρυσι. Η λύση αυτή ενδείκνυται µόνο για εξοχικά. Προσοχή λοιπόν.

8. Θερµαντικά σώµατα υπέρυθρης ακτινοβολίας: Χρειάζονται λιγότερη ενέργεια για να ζεστάνουν τον χώρο σας. Ωστόσο, κοστίζουν ακριβά να τα αποκτήσετε. Θα τα βρείτε µε τουλάχιστον 200-300 ευρώ ή και περισσότερα. Με αυτό το ποσό, ζεσταίνετε ένα δωµάτιο των 15-20 τετραγωνικών.

9. Κλιµατιστικά: Χρειάζονται σαφώς λιγότερο ηλεκτρικό ρεύµα σε σχέση µε τα απλά θερµαντικά σώµατα ηλεκτρικής ενέργειας. Προσοχή στη συσκευή που θα αποκτήσετε, καθώς οι φθηνότερες έχουν πολύ µεγαλύτερη ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση µε τις ακριβότερες.

10. Θέρµανση µε τον ήλιο: Η ενέργεια από τον ήλιο είναι δωρεάν, αλλά τα µηχανήµατα που συλλέγουν την ακτινοβολία κοστίζουν. Επίσης, τα συστήµατα θέρµανσης λειτουργούν υποβοηθητικά, δηλαδή πρέπει να συνδυαστούν µε το υπάρχον σύστηµα θέρµανσης που έχετε και συµβάλλουν στο να µειωθεί η κατανάλωση καυσίµου.

Νερό και ενέργεια

Η επιχειρηµατική δραστηριότητα της ΕΥ∆ΑΠ και η κοινωνική της ευθύνη

Η ΕΥ∆ΑΠ, ως εταιρεία διαχείρισης του πλέον σηµαντικού φυσικού πόρου -του νερού-, µε δεδοµένη τη φύση και τις προκλήσεις της επιχειρηµατικής της δραστηριότητας, έχει υιοθετήσει και εφαρµόζει τις αρχές της εταιρικής υπευθυνότητας σε κάθε επίπεδο λειτουργίας της, έχοντας οριοθετήσει ως βασικούς πυλώνες δράσης της το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την κοινωνία.
Ενδεικτικά, αναφέρουµε ότι η Εταιρεία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για µείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώµατος, έχει συµβάλει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος µέσω των βιολογικών καθαρισµών που λειτουργεί, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζει τα δίκτυα και τις εγκαταστάσεις της ώστε να ελαχιστοποιεί τις διαρροές. Σηµαντική είναι και η συµβολή της Εταιρείας στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθητοποίησης, µε το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραµµα που παρακολουθούν περίπου 20.000 µαθητές τον χρόνο.

ΜΙΚΡΑ Υ∆ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ.

Κατά µήκος των εξωτερικών υδραγωγείων της ΕΥ∆ΑΠ, που µεταφέρουν νερό από τους Ταµιευτήρες Μόρνου και Ευήνου µέχρι τις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού στην πρωτεύουσα, έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν Μικρά Υδροηλεκτρικά Εργα (ΜΥΗΕ).
Με τον τρόπο αυτό, αξιοποιείται το υδραυλικό δυναµικό των εξωτερικών υδραγωγείων Ευήνου-Μόρνου-Υλίκης-Μαραθώνα, που λειτουργούν καθηµερινά µεταφέροντας νερό στην Αθήνα. Αυτό επιτυγχάνεται µε την εκτροπή του νερού του υδραγωγείου σε παράπλευρο κανάλι, που οδηγεί σε µονάδα παραγωγής ενέργειας. Εκεί, µε τη λειτουργία υδροστροβίλου γίνεται η µετατροπή της υδραυλικής ενέργειας του νερού σε µηχανική και ακολούθως από τη γεννήτρια σε ηλεκτρική. Στη συνέχεια, το νερό διοχετεύεται ξανά στο κεντρικό υδραγωγείο, συνεχίζοντας τη ροή του προς τις χαµηλότερες στάθµες.
Ανάλογα µε τη φύση του έργου, τις συνθήκες λειτουργίας του, το καθαρό ύψος πτώσης και το µέγεθος της παροχής, σχεδιάστηκε ο απαιτούµενος ηλεκτροµηχανολογικός εξοπλισµός του κάθε ΜΥΗΕ.
Η ΕΥ∆ΑΠ έχει κατασκευάσει έξι υδροηλεκτρικά κατά µήκος των υδραγωγείων της.
Τα δύο µικρά υδροηλεκτρικά έργα, στις θέσεις «Κίρφη» (ισχύος 760 kW) και «Ελικώνα» (ισχύος 650 kW), βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία από το 2005. Τα έργα αυτά χρηµατοδοτήθηκαν µέσω του Κέντρου Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ποσοστό από τα ενεργειακά έσοδα αποδίδεται στο ΚΑΠΕ, µέχρι την πλήρη αποπληρωµή του κόστους κατασκευής τους.
Ο µικρός υδροηλεκτρικός σταθµός στη θέση «Καρτάλα / Κιθαιρώνα» (1.200 kW) βρίσκεται σε λειτουργία από το 2007 και ακόµα ένα έργο στη θέση «Μάνδρα» (630 kW) λειτουργεί από τα τέλη του 2008.
Εντός του 2009 ολοκληρώθηκε η κατασκευή και η δοκιµαστική λειτουργία του µικρού υδροηλεκτρικού έργου στη θέση «οικολογική παροχή Φράγµατος Ευήνου» (820 kW), ενώ ακόµα ένα έργο έχει κατασκευαστεί στη θέση «Κλειδί» (590 kW).

ΤΑ ΟΦΕΛΗ. Με τη λειτουργία των ΜΥΗΕ εξασφαλίζεται ένα σύνολο από περιβαλλοντικά, κοινωνικά, ενεργειακά και οικονοµικά οφέλη, που καθιστούν τις παραπάνω ενεργειακές επενδύσεις ιδιαίτερα σηµαντικές. Ειδικότερα, επιτυγχάνεται:
■ Εκµετάλλευση του υδραυλικού δυναµικού στους υδαταγωγούς, το οποίο διαφορετικά παραµένει αναξιοποίητο.
■ Παραγωγή «πράσινης» ενέργειας από ΑΠΕ (25,53 GWωρες/έτος), για λειτουργία περίπου 8.500 ώρες/έτος.
■ Προστασία του περιβάλλοντος, αφού δεν παράγονται ρυπογόνες µάζες στερεών, υγρών ή αερίων αποβλήτων. Συγκεκριµένα, αποφεύγεται έκλυση πολλαπλών τόνων CO2 (33.000 τόνοι/έτος) και άλλων ρυπογόνων ουσιών και σωµατιδίων (675 τόνοι/έτος), όπως SO2, CO, NΟx και HC, για ισοδύναµη παραγωγή συµβατικών πηγών ενέργειας.
■ Εξασφάλιση εσόδων από την πώληση της παραγόµενης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο της ∆ΕΗ και από την εµπορία δικαιωµάτων ρύπων.
■ Αύξηση της απασχόλησης µέσω δηµιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
■ Χαµηλό λειτουργικό κόστος και συντήρησης, λόγω χρήσης αυτοµατισµών τηλελέγχου – τηλεχειρισµού.
Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η υλοποίηση των ΜΥΗΕ αποτελεί µια αξιόλογη συνεισφορά της ΕΥ∆ΑΠ στην προσέγγιση των εθνικών στόχων, που είναι εναρµονισµένοι µε την Ευρωπαϊκή Πολιτική για την αύξηση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Εκτός, όµως, από την ενασχόληση της ΕΥ∆ΑΠ µε τα υδροηλεκτρικά έργα, η ΕΥ∆ΑΠ έχει ξεκινήσει τον σχεδιασµό ενός πλήρους και εντατικού προγράµµατος εξοικονόµησης ενέργειας στα κτίρια και, κυρίως, στις εγκαταστάσεις της.
Πέραν των ενεργειακών επιθεωρήσεων, σχεδιάζονται παρεµβάσεις και σε άλλα επίπεδα (προληπτική συντήρηση, µείωση αέργου ισχύος, βέλτιστη λίπανση κ.τ.λ.), για να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη συντήρηση και επέκταση του χρόνου ζωής του ενεργοβόρου εξοπλισµού των εγκαταστάσεων (αντλίες, συµπιεστές κ.τ.λ.), µε στόχο την εξοικονόµηση ενέργειας.
Στόχος της ΕΥ∆ΑΠ είναι όχι µόνο να εξοικονοµήσει ενέργεια, αλλά και να συµβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη, θέτοντας στο επίκεντρο των δράσεών της τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Τα «µυστικά» της απόφασης για το επίδοµα

Τα κριτήρια που έχουν τεθεί και η προσοχή που πρέπει να επιδείξουν οι δικαιούχοι

Θα είναι κρίµα να µη διερευνήσετε αν δικαιούστε επίδοµα πετρελαίου θέρµανσης. Μετά τη διεύρυνση των κριτηρίων στην οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονοµικών, έχει ανοίξει ο δρόµος για πολύ περισσότερο κόσµο. ∆είτε, λοιπόν, τα νέα κριτήρια που έχουν τεθεί, αλλά και τα µυστικά της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.
1. ∆εν πρόκειται για επίδοµα θέρµανσης, αλλά για επίδοµα αγοράς πετρελαίου θέρµανσης εσωτερικής καύσης. Προσοχή, λοιπόν. Αν πάρετε προκαταβολή και δεν αγοράσετε πετρέλαιο, θα πρέπει να γυρίσετε τα χρήµατα πίσω.
2. Σε περίπτωση έγγαµων, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος. Αφήστε τις ευγένειες λοιπόν. Εσείς θα κάνετε τη δήλωση, και όχι η σύζυγος.
3. Τα προστατευόµενα µέλη εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόµατος. Μην περιµένετε, λοιπόν, να πάρετε χρήµατα για το παιδί σας που σπουδάζει στην Πάτρα ή στη Θεσσαλονίκη και συντηρεί φοιτητική στέγη.
4. ∆εν χορηγείται επίδοµα για τη θέρµανση της επαγγελµατικής στέγης. Μόνο για την κύρια κατοικία.
5. Για να εξεταστεί αν πληροίτε τις προϋποθέσεις να εισπράξετε το επίδοµα, θα ληφθούν υπόψη τα δεδοµένα της φετινής φορολογικής δήλωσης, στην οποία και εµφανίζονται τα εισοδήµατα του 2012. Αν δεν έχει εκκαθαριστεί ακόµη η φορολογική σας δήλωση, θα χρειαστεί να περιµένετε.
6. Αν κάποιος δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση, που σηµαίνει ότι δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα να εντοπιστεί το εισόδηµά του από την πλευρά της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων, τότε πρέπει να κάνει µια υπεύθυνη δήλωση, η οποία επίσης γίνεται ηλεκτρονικά, µέσα από την εφαρµογή του υπουργείου Οικονοµικών.
7. Αν η αίτηση κάποιου απορριφθεί, καθώς εµφανίζεται να µην πληροί τα περιουσιακά κριτήρια, επειδή το 2011 είχε ακίνητα µεγάλης αξίας στην κατοχή του, τα οποία όµως και έχει πουλήσει, διατηρεί το δικαίωµα να υποβάλει και νέα αίτηση µέσα σε προθεσµία δύο µηνών.
8. Αν µετακοµίσετε κατά τη διάρκεια της χειµερινής σεζόν, δεν σηµαίνει ότι θα εισπράξετε ξανά το επίδοµα θέρµανσης και για την καινούργια κατοικία. Θα ληφθεί υπόψη και το όποιο ποσό έχετε εισπράξει. Αν πάλι αλλάξετε γεωγραφική ζώνη, που σηµαίνει ότι δικαιούστε και µεγαλύτερο επίδοµα, και πάλι θα γίνει συµψηφισµός.
9. ∆εν γίνεται αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθµού λογαριασµού τραπέζης (IBAN) από δύο διαφορετικούς δικαιούχους επιδόµατος. Αυτό είναι πολύ εύκολο να συµβεί µε πατέρα και γιο που πλέον υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση και ο καθένας µένει στο δικό του σπίτι.
10. ∆εν γίνεται αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθµού παροχής ηλεκτρικού ρεύµατος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά την ίδια περίοδο θέρµανσης.
11. Τα τιµολόγια αγοράς πετρελαίου θέρµανσης δεν είστε υποχρεωµένοι να τα προσκοµίσετε κάπου. Ωστόσο, είστε υποχρεωµένοι να τα κρατήσετε για µία πενταετία.
12. Το επίδοµα θέρµανσης δεν µπορεί να κατασχεθεί, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συµψηφίζεται µε τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το ελληνικό ∆ηµόσιο (πάλι καλά, διότι οι οφειλέτες έχουν φτάσει στους 3,2 εκατ.). Επίσης, το επίδοµα δεν αποτελεί εισόδηµα και δεν φορολογείται.
13. Αν για κάποιο λόγο η αρχική σας αίτηση απορριφθεί, µπορείτε να έχετε και δεύτερη ευκαιρία. Η αίτηση επανεξέτασης υποβάλλεται και πάλι ηλεκτρονικά, αλλά θα πρέπει να τεκµηριώνετε τους λόγους για τους οποίους προχωρείτε σε αυτή την ενέργεια. Το αίτηµα διαβιβάζεται στην αρµόδια ∆ΟΥ, η οποία κάνει τον έλεγχο, και εφόσον αποδεχτεί ότι ο φορολογούµενος έχει δίκιο, κινεί τις διαδικασίες για να γίνει επανεκκαθάριση της αίτησης.

Ποιοι δεν το δικαιούνται.

∆εν θα πάρει επίδοµα θέρµανσης όποιος:

1. ∆εν πληροί το εισοδηµατικό κριτήριο, το οποίο είναι:
30.000 ευρώ για τον άγαµο
40.000 ευρώ για τον έγγαµο
43.000 ευρώ για όποιον έχει ένα παιδί
46.000 ευρώ για όποιον έχει δύο παιδιά
49.000 ευρώ για όποιον έχει τρία παιδιά
52.000 ευρώ για όποιον έχει τέσσερα παιδιά
43.000 ευρώ για τη µονογονεϊκή οικογένεια, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου. Προσοχή: Λαµβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδηµα.

2. Εχει στην κατοχή του (ο ίδιος, η σύζυγος και τα προστατευόµενα µέλη) ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ, σε περίπτωση που είναι άγαµος, ή 300.000 ευρώ, σε περίπτωση που είναι έγγαµος. Λαµβάνεται υπόψη η αξία των ακινήτων όπως αυτή αποτυπώνεται στο σύστηµα υπολογισµού του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2011.

3. Εχει στην κατοχή του αυτοκίνητο µε κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφος άνω των 8 µέτρων ή πισίνα ή… αεροσκάφος.

Το «πονηρό» άρθρο 8
Ιδιαίτερη προσοχή στο άρθρο 8 της Υπουργικής Απόφασης βάσει της οποίας κινούνται οι διαδικασίες για τη χορήγηση του επιδόµατος πετρελαίου θέρµανσης. Το παραθέτουµε ολόκληρο:
«1. Με την επιφύλαξη τυχόν προστίµων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, στα φυσικά πρόσωπα που αναγράφουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείµενη νοµοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.
2. Με την επιφύλαξη του άρθρου 7, στις περιπτώσεις µη νόµιµης είσπραξης επιδόµατος θέρµανσης ή είσπραξης ποσού επιδόµατος µεγαλύτερου του δικαιούµενου ή είσπραξης προκαταβολής χωρίς να προκύπτει από την προβλεπόµενη διασταύρωση των στοιχείων η αγορά πετρελαίου θέρµανσης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό καταλογίζεται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, µε απόφαση του υπουργού Οικονοµικών ή του νοµίµως εξουσιοδοτηµένου απ’ αυτόν οργάνου και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του ΚΕ∆Ε».
Τι σηµαίνει αυτό στην πράξη; Οποιος επιχειρήσει να πάρει προκαταβολή και µετά δεν… ψωνίσει πετρέλαιο θέρµανσης κινδυνεύει µε πρόστιµα και προσαυξήσεις.

Πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρµογή του ΥΠ.ΟΙΚ. για το επίδοµα θέρµανσης

Βήµα-βήµα και µε υποµονή

Κάθε ηµέρα που περνά, χιλιάδες συµπολίτες µας δοκιµάζουν την… Τύχη τους µε την ηλεκτρονική εφαρµογή του υπουργείου Οικονοµικών για το επίδοµα θέρµανσης. Είναι γεγονός ότι θυµίζει κάτι από ηλεκτρονικό παιχνίδι. Συµπληρώνεις τα «κουτάκια» και περιµένεις να διαπιστώσεις αν η Τύχη θα σου χαµογελάσει. Ναι, η επιτυχία δεν είναι εξασφαλισµένη. Εξαρτάται από το αν πληροίς τα κριτήρια, όπως επίσης από το αν ο διαχειριστής της πολυκατοικίας έχει κάνει σωστά (και αυτός) την ηλεκτρονική αίτηση. Ποια είναι η διαδικασία που εσείς πρέπει να ακολουθήσετε;
Ιδού, λοιπόν, τα βήµατα. Τι θα κάνετε µετά; Υποµονή. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονοµικών θα χρειαστούν χρόνο για να κάνουν τις διασταυρώσεις. Αν αποφανθούν θετικά, θα καταθέσουν χρήµατα στον λογαριασµό σας. Αν αποφανθούν αρνητικά, τουλάχιστον θα έχουν την ευγενή καλοσύνη να σας ενηµερώσουν για ποιον λόγο σας απέρριψαν.

Βήµα 1ο. Κάνετε εισαγωγή στην εφαρµογή µέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www1.gsis.gr/gsisapps/oilbft/login/login.htm. Για να εισέλθετε, χρησιµοποιήστε:
¢Τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστηµα Taxis, δηλαδή αυτούς που χρησιµοποιήσατε για να υποβάλετε και τη φορολογική σας δήλωση.
¢Εναλλακτικά, µπορείτε να χρησιµοποιήσετε ως username τον Αριθµό Φορολογικού Μητρώου σας και ως κωδικό πρόσβασης τον αριθµό ειδοποίησης ενός εκ των εκκαθαριστικών σηµειωµάτων φορολογίας εισοδήµατος των τελευταίων πέντε ετών (σ.σ.: θα τον βρείτε επάνω στο εκκαθαριστικό).

Βήµα 2ο. Με το που γίνει η εισαγωγή, θα σας ζητηθεί να διαλέξετε τι θέλετε να κάνετε. Θα υποβάλετε αίτηση είτε ως διαχειριστής της πολυκατοικίας είτε ως δικαιούχος του επιδόµατος πετρελαίου θέρµανσης. Φροντίστε να επιλέξετε σωστά και τη χρονολογία. Φέτος θα δοθεί επίδοµα για τη σεζόν 2013-2014. Υποθέτουµε ότι θέλετε να λειτουργήσετε ως δικαιούχος, και όχι ως διαχειριστής.

Βήµα 3ο. Η τρίτη σελίδα της εφαρµογής σάς δίνει δύο δυνατότητες:
Α. Να συµπληρώσετε την αίτησή σας και να την υποβάλετε (θα πατήσετε «Συµπλήρωση αίτησης»). Εάν η αίτησή σας εγκριθεί, θα λάβετε απάντηση µε τα λίτρα πετρελαίου που αντιστοιχούν στην κατοικία σας. ∆ιαφορετικά, θα σας σταλεί απάντηση µε τους λόγους απόρριψης της αίτησης. Εάν η αίτηση εγκριθεί, αλλά εσείς έχετε λάβει µέρος του επιδόµατος από προηγούµενες αιτήσεις (π.χ., µπορεί να είχατε κάνει προηγούµενη αίτηση για µια κατοικία και µετά να µετακοµίσατε), το υπόλοιπο ποσό που ενδεχοµένως δικαιούστε θα καταβληθεί αφού ληφθεί υπόψη το ποσό που έχετε ήδη εισπράξει.
Β. Να πάρετε αντίγραφο του αποδεικτικού υποβολής της αίτησής σας. Το αποδεικτικό εκδίδεται σε µορφή pdf.
Να ξέρετε ότι σε περίπτωση έγγαµων την αίτηση καταθέτει ο υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος.

Βήµα 4ο. Με το που πατήσετε «Συµπλήρωση αίτησης», θα κληθείτε να αποδεχτείτε τους όρους, διαφορετικά η διαδικασία δεν προχωράει. Ουσιαστικά, αποδέχεστε ότι «στις περιπτώσεις µη νόµιµης είσπραξης επιδόµατος θέρµανσης ή είσπραξης ποσού επιδόµατος µεγαλύτερου του δικαιούµενου ή είσπραξης προκαταβολής χωρίς να προκύπτει από την προβλεπόµενη διασταύρωση των στοιχείων η αγορά πετρελαίου θέρµανσης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό καταλογίζεται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, µε απόφαση του υπουργού Οικονοµικών ή του νοµίµως εξουσιοδοτηµένου απ’ αυτόν οργάνου και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του ΚΕ∆Ε». Σε απλά ελληνικά, αυτό σηµαίνει ότι, αν δηλώσετε ψεύτικα στοιχεία για να εισπράξετε το επίδοµα και σας βρουν, έχουν το δικαίωµα να προχωρήσουν ακόµη και σε κατασχέσεις για να πάρουν τα λεφτά τους πίσω.

Βήµα 5ο. Μόλις αποδειχτείτε τους όρους, θα ξεδιπλωθεί µια φόρµα, την οποία θα κληθείτε να συµπληρώσετε. Θα εµφανιστούν τα ακόλουθα ερωτήµατα:
¢Επιθυµείτε την προβλεπόµενη προκαταβολή του επιδόµατος; Σας φαίνεται αυτονόητη η απάντηση; Θεωρείτε δεδοµένο ότι θα πείτε «ναι»; Λάβετε υπόψη και την ακόλουθη προειδοποίηση: «Σε περίπτωση που δεν διασταυρωθούν αγορές πετρελαίου ή οι διασταυρωµένες ποσότητες των αγορών που σας αναλογούν είναι λιγότερες των λίτρων που αντιστοιχούν στην προκαταβολή που θα εισπράξετε, θα σας ζητηθεί να επιστρέψετε το αναλογούν ποσό». Αν, λοιπόν, δεν έχετε αποφασίσει από τώρα για την ποσότητα του πετρελαίου που θα αγοράσετε, µπορείτε να πείτε ότι δεν θέλετε την προκαταβολή, για να µην µπλέκετε µετά µε την Εφορία.
¢Η κατοικία σας ανήκει σε πολυκατοικία ή σε κτίσµα πολλαπλών κατοικιών, όπου µοιράζεται η κατανάλωση πετρελαίου; Αν απαντήσετε «ναι», τότε θα σας ζητηθεί να συµπληρώσετε τον αριθµό της κοινόχρηστης παροχής ρεύµατος ή της παροχής που θα εκπροσωπεί το κτίσµα για τις ανάγκες επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Κατά τα λοιπά, θα σας ζητηθεί να συµπληρώσετε:
1. Τον αριθµό παροχής ηλεκτρικού ρεύµατος της κύριας κατοικίας σας.
2. Την επιφάνεια του ακινήτου σε τετραγωνικά µέτρα (φροντίστε να δηλώσετε την επιφάνεια όπως αυτή αποτυπώνεται στο έντυπο Ε9).
3. Αν η κατοικία σας είναι νοικιασµένη ή αν σας έχει παραχωρηθεί δωρεάν. Σε αυτή την περίπτωση, ζητείται και ο ΑΦΜ του εκµισθωτή ή του παραχωρούντος (µε το που θα βάλετε τον ΑΦΜ, το όνοµά του θα προκύψει αυτόµατα).
4. Τον IBAN του τραπεζικού λογαριασµού στον οποίο θα κατατεθεί το ποσό του επιδόµατος θέρµανσης. Μαζί θα συµπληρώσετε και το ονοµατεπώνυµο του πρώτου δικαιούχου που εµφανίζεται στον λογαριασµό.
5. Ενα e-mail επικοινωνίας.
6. Το τηλέφωνο της οικίας σας.
7. Εναν αριθµό κινητού τηλεφώνου.

Τα 13 πράγµατα που πρέπει να προσέξουµε κατά την παραλαβή του

Οδηγός για το πετρέλαιο

Είναι πολύ πιθανό πέρυσι να µην προµηθευτήκατε πετρέλαιο θέρµανσης και να έχετε χάσει τη… φόρµα σας όσον αφορά τους ελέγχους που απαιτούνται από την πλευρά σας κατά την παραλαβή. Καλό είναι, λοιπόν, να θυµηθούµε τον «µπούσουλα» που πρέπει να ακολουθούµε όταν καταφτάνει το βυτίο µε τον «κόκκινο χρυσό». Μην ξεχνάτε ότι φέτος 1 λίτρο να σας λείψει από τη δεξαµενή, είναι σαν να σας λείπουν 1,3 ευρώ από το πορτοφόλι.
Οι οδηγίες που ακολουθούν έχουν δοθεί επίσηµα από τη Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή.
1. Πρέπει να αναθέτουµε την παραλαβή του πετρελαίου µόνο σε άτοµα που γνωρίζουν πώς γίνεται η διαδικασία.
2. Πρέπει να χρησιµοποιούµε και το δικό µας µέτρο και να µην εµπιστευόµαστε µόνο τον µετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθµης της δεξαµενής.
3. Το χρώµα του πετρελαίου πρέπει να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό, αφού αυτό αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του.
4. ∆εχόµαστε να πληρώσουµε µόνο αν η απόδειξη παραλαβής-πληρωµής έχει συµπληρωµένα όλα τα απαιτούµενα από τον νόµο στοιχεία.
5. Αν κάτι µας προβληµατίζει, σηµειώνουµε στα έγγραφα τη φράση «Με την επιφύλαξη κάθε νόµιµου δικαιώµατός µου».
6. Φροντίζουµε να συγκρίνουµε, µετά από έρευνα ή ενηµέρωση, τις αναγραφόµενες στο πρατήριο της περιοχής µας τιµές.
7. Μαθαίνουµε να υπολογίζουµε ακριβώς πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαµενής.
8. Για να δούµε πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαµενής, πολλαπλασιάζουµε το µήκος της επί το πλάτος επί το ύψος.
9. Μετράµε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαµενή µας πριν αρχίσει η παράδοση και µόλις αυτή τελειώσει. Η µέτρηση γίνεται εύκολα, µε µια ευθύγραµµη βέργα και ένα µέτρο.
10. Μετράµε την ανύψωση της στάθµης του πετρελαίου µέσα στη δεξαµενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).
11. Απαιτούµε από τον µεταφορέα να γράψει το ύψος που µετρήσαµε πριν και µετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής.
12. Είναι αναγκαίο να πραγµατοποιείται τουλάχιστον µία φορά τον χρόνο συντήρηση και ρύθµιση του συστήµατος κεντρικής θέρµανσης (λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου, εξοικονόµηση χρηµάτων). Καταλληλότερη εποχή είναι αµέσως µετά τη λήξη της περιόδου θέρµανσης (δηλ. οι µήνες Απρίλιος και Μάιος). Και τώρα είναι καλύτερα από… καθόλου.
13. Ο καυστήρας του πετρελαίου δεν πρέπει να λειτουργεί χωρίς καύσιµα, γιατί έτσι καταστρέφονται η αντλία και το µπεκ. Εποµένως, ελέγχουµε να είναι ανοιχτός ο διακόπτης παροχής της δεξαµενής και να υπάρχει πετρέλαιο σε αυτή.

Αναλυτικοί πίνακες µε τα µέγιστα ποσά, ανάλογα µε την επιφάνεια του ακινήτου, τη γεωγραφική ζώνη και την ποσότητα του πετρελαίου

Το ποσό του επιδόµατος και η προκαταβολή

Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το επίδοµα θέρµανσης από τα 28 λεπτά

Keywords
θερμανση, παραπολιτικα, πετρελαιο, καιρος, pellet, εμπ, λύση, kwh, επα, οφείλεται, ηλεκτρικος, καλοκαιρι, εταιρεία, εργα, αθηνα, καπε, απε, νέα, πατρα, θεσσαλονικη, ηλεκτρονική, https, gsis, taxis, pdf, ζητείται, αφμ, δηλ, σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, taxisnet, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, www.gsis.gr, φορολογια 2013, εκκαθαριστικο, παραπολιτικα, ξανα, κοινωνια, kwh, pellet, gsis, υδραγωγειο, επιδοτησεις, ζητείται, ηλεκτρονική, αιτηση, ακινητα, αυτοκινητο, αφμ, δουλεια, δωρεαν, εμπ, εφορια, ξυλο, τα νεα, τζακια, τηλεφωνο, τυχη, υλη, υπευθυνη δηλωση, υψος, φορολογικη δηλωση, φυσικο αεριο, ψυξη, ωρα, mail, pdf, taxis, αγορα, αυξηση, αρθρο, αιτησεις, αξιζει, αντλιες, αντλια, απε, απλα, απριλιος, αττικη, βρειτε, βρισκεται, βυτιο, γεγονος, γινει, γινεται, διευθυνση, δυνατοτητα, δειτε, δηλωση, δειχνει, δοθει, δικτυο, δικτυα, εγγραφα, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εκθεση, ενεργεια, εργα, εξι, επα, επενδυσεις, εποχη, επιτυχια, ερευνα, ερχονται, εταιρεία, ετων, τεχνολογια, ζωης, ζωνη, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, πολυκατοικια, ισχυει, θολο, καπε, καυστηρες, κινηση, κυρια, κι αλλο, κιλα, κτιρια, λαθη, λαθος, λεφτα, λειτουργια, λειψει, λύση, ληξη, λιτρο, λογια, λογο, νερο, νοικοκυριο, ξερετε, οικογενεια, ουσιαστικα, οφείλεται, παιδι, παιδια, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, πισινα, πινακες, ροη, πρωι, ρολο, σεζον, σελιδες, συνεχεια, συντηρηση, σπιτι, σπιτια, σχεδια, τρια, τριτη, φθηνα, υλοποιηση, υψηλη, φαινονται, φυση, φυσικα, φτανει, φυσικο, φορολογικη, φορα, χρονος, ψευτικα, ωρες, αγορες, ανηκει, δικιο, εξοχικα, ελληνικα, https, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, παιχνιδι, πηγες, πωληση, θεσεις, θετικα, βεβαιως, χερια
Αναζητήσεις
φυημη θερμανση πως θα επιτευχθει, νανοθερμαντικού φιλμ καταναλωση
Τυχαία Θέματα