Επιλέγηκε ο οίκος Ernst & Young για την αποτίμηση στο Συνεργατισμό

16:31 20/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τον ελεγκτικό οίκο Ernst & Young επέλεξε το Υπουργείο Οικονομικών για τη διενέργεια της αποτίμησης της μετοχικής αξίας του Συνεργατισμού.

Η διενέργεια της αποτίμησης προνοείται στο διάταγμα που εξέδωσε στις 4 Οκτωβρίου ο Υπουργός Οικονομικών για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού με €1,5 δις για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του στη βάση του δυσμενούς σεναρίου της έκθεσης του οίκου Pimco.

Σύμφωνα πληροφορίες του ΚΥΠΕ,

ο οίκος Ernst & Young εξωτερικού είχε υποβάλει τη χαμηλότερη προσφορά από τους άλλους τρεις οίκους που κλήθηκαν να εκφράσουν ενδιαφέρον, δηλαδή τους οίκους KPMG, PWC και Deloitte.

Όπως αναφέρεται στο διάταγμα, μοναδικός σκοπός της διενέργειας της αποτίμησης, είναι ο προσδιορισμός του ποσοστού συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή και στα δικαιώματα ψήφου της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία με την έκδοση του διατάγματος καθορίστηκε στο 99%.

Σύμφωνα με τους όρους εντολής, ο οίκος θα πρέπει μέχρι τις 3 Ιανουαρίου, δηλαδή τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση του διατάγματος, να παραδώσει τα αποτέλεσμα της αποτίμησης.

Εξάλλου, οι παραδοχές που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Μονάδας Διαχείρισης της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή του Συνεργατισμού, που έχει συσταθεί στο ΥΠΟΙΚ, και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αμέσως μετά την έκδοση του διατάγματος, είναι δυσμενέστεροι από τους αντίστοιχους που χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς της αξιολόγησης της Pimco, αντανακλώντας έτσι την επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, ο Ernst&Young για σκοπούς της αξιολόγησης, η οποία θα λάβει υπόψη την μετοχική αξία του Συνεργατισμού στις 30 Σεπτεμβρίου 2013, θα χρησιμοποιήσει την πρόβλεψη για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,7% το 2013 και 3,9% (σε αντίθεση με το -5,2% και -2,3% για 2013 και 2014 που χρησιμοποίησε η Pimco), αλλά και τις αυξημένες εκτιμήσεις για το ρυθμό αύξησης της ανεργίας που συμπεριλήφθηκαν στο μνημόνιο (17% το 2013 και 19,5% το 2014) σε αντίθεση με 13,8% και 14,6% για 2013 και 2014 που χρησιμοποίησε η Pimco. Σε σχέση με την πρόβλεψη για μείωση της αξίας των ακινήτων, θα χρησιμοποιηθούν οι ίδιες παραδοχές, δηλαδή 14% το 2013 και -10% το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα