Πιέσεις στην Ελλάδα από το Γιούρογκρουπ για άμεση συμφωνία με την τρόικα

22:35 22/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει το συντομότερο τις δεσμεύσεις της, ώστε να μπορέσει η τρόικα να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, ασκήθηκαν απόψε στις Βρυξέλλες από κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, το ελληνικό ζήτημα δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση που ήταν αφιερωμένη στους εθνικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο όπως είπε, η θέση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης

είναι ότι πρέπει να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο και στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ σημαντικό να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της. «Πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση», είπε.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, είπε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο παραμένουν ανοικτά θέματα τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν. «Το είπα και την περασμένη βδομάδα, ότι η Ελλάδα κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες στο δημοσιονομικό τομέα και στις μεταρρυθμίσεις, όμως τώρα που έρχεται η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να την ενισχύσουμε με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την επίδειξη αποφασιστικότητας στην εφαρμογή του προγράμματος», κατέληξε ο κ. Ρεν.

Βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η εξέταση των σχεδίων του προϋπολογισμού του 2014 των χωρών της Ευρωζώνης, όπου η Ιταλία και η Ισπανία βρέθηκαν στο επίκεντρο εξαιτίας των ενστάσεων που διατύπωσε η Κομισιόν.

Η συζήτηση έγινε με βάση γνωμοδοτήσεις της Κομισιόν, η οποία ναι μεν δεν έφτασε σε ακραίες θέσεις ζητώντας την επανεξέταση των σχεδίων από τις κυβερνήσεις των ενδιαφερόμενων χωρών, διατύπωσε, όμως, σοβαρές ενστάσεις στις περιπτώσεις της Ιταλίας, της Ισπανίας, και μικρότερες για τη Μάλτα, το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξέταση των σχεδίων προϋπολογισμού δεν αφορά τις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου, δηλαδή Ελλάδας, Πορτογαλία, Κύπρο και της Ιρλανδίας, οι προϋπολογισμοί των οποίων ελέγχονται από την τρόικα.

Ωστόσο, στη δήλωση που εκδόθηκε, γίνεται αναφορά στις χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο, στην οποία τονίζεται ότι έχουν κάνει πρόοδο όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια ευελιξίας που έχουν σε δημοσιονομικό επίπεδο είναι μικρά. Επιπλέον, οι χώρες αυτές έχουν επιτελέσει πρόοδο στη διόρθωση των ανισορροπιών και έχουν αποκαταστήσει τις βάσεις για την ανάπτυξη. Καλούμε αυτά τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αποφασιστικά τις προκλήσεις, όπως αυτές προσδιορίζονται στα προγράμματα προσαρμογής της καθεμίας, καταλήγει η γραπτή δήλωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα