Άνοιξαν στη Λευκωσία οι εργασίες του Επιστημονικού Συμποσίου «Αρχιτεκτονική της Κύπρου»

21:50 22/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Άνοιξαν σήμερα Μέγαρο της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής στη Λευκωσία οι εργασίες του Επιστημονικού Συμποσίου «Αρχιτεκτονική της Κύπρου» το οποίο διοργανώνεται στη μνήμη του εθνικού ευεργέτη Αναστάσιου Γ. Λεβέντη.

Το Συμπόσιο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 24 Νοεμβρίου συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Κυπριακών

Σπουδών, η Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και το ΕΤΕΚ.

Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης συνεχάρη θερμά τους συνδιοργανωτές για τη συνεχή συνεισφορά τους στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εργασίες του Συμποσίου θα συμβάλουν τα μέγιστα στην περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση της πλούσιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κύπρου και στη γόνιμη ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι οι παρουσιάσεις του Συμποσίου καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο χρονολογικό φάσμα και σε αυτές παρουσιάζονται αρχιτεκτονικά μνημεία από πολλές περιόδους της ιστορίας της Κύπρου από την παλαιοχριστιανική περίοδο μέχρι τη σύγχρονη εποχή καταδεικνύοντας τον μεγάλο πλούτο της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Υπενθύμισε ότι το Συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αναστάσιου Λεβέντη τον οποίο και χαρακτήρισε ως ένα από τους σημαντικότερους Κύπριους του 20ου αιώνα.

«Στις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας είναι σημαντικό να θυμόμαστε ανθρώπους όπως ο Αναστάσιος Λεβέντης οι οποίοι μας άφησαν με τόσο σπουδαία παρακαταθήκη» είπε, για να προσθέσει πως ο Αναστάσιος Λεβέντης «ξεκινώντας από τη μικρή Κύπρο κατόρθωσε με την επιχειρηματική του οξυδέρκεια να γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στη Νιγηρία και τη Γκάνα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως τον πλούτο που του απέφεραν οι δραστηριότητες του ο Αναστάσιος Λεβέντης τον έστρεψε στην υπηρεσία του πολιτισμού και έγινε ένας πραγματικός μαικήνας των τεχνών και των γραμμάτων στην Κύπρο αλλά και στις χώρες τις δυτικής Αφρικής όπου δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά.

«Η συνεισφορά του Αναστάσιου Λεβέντη στην Κυπριακή Δημοκρατία υπήρξε σπουδαία καθώς συνέβαλε με πολλούς τρόπους στην οικονομική ανόρθωση της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας συνεργαζόμενος στενά με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ο οποίος το 1966 τον διόρισε πρώτο Μόνιμος Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην UNESCO» σημείωσε.

Εξήγησε ακολούθως ότι από τη θέση του αυτή ο Αναστάσιος Λεβέντης συνέβαλε σημαντικά στον επαναπατρισμό εθνικών θησαυρών που είχαν κλαπεί από τα κατεχόμενα και στην προβολή της καταστροφής που συντελέστηκε σε βάρος μιας κληρονομιάς που αποτελεί κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας. «Σημαντική ήταν επίσης η συνεισφορά του στην ανακούφιση του προσφυγικού κόσμου» πρόσθεσε.

«Το 1978 ο σπουδαίος αυτός Κύπριος έφυγε από τη ζωή με τον πόνο της κατεχόμενης πατρίδας» συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας ωστόσο πως «το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης που μας κληροδότησε αποτελεί ένα από τους σπουδαιότερους φορείς πολιτισμού που στηρίζει όχι μόνο τον πολιτισμό αλλά και τη νεολαία, το περιβάλλον και συνιστά σημαντικότατη προσφορά προς τον συνάνθρωπο».

Ο κ. Κασουλίδης είπε πως ως Υπουργός Εξωτερικών οφείλει να αναγνωρίσει ότι οι αίθουσες κυπριακών αρχαιοτήτων που ανακαινίστηκαν με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λεβέντη σε μερικά από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου αποτελούν τη σημαντικότερη πολιτιστική γέφυρα της Κύπρου με τις χώρες αυτές.

«Χρέος μας είναι να δικαιώσουμε τη ζωή και το όραμα αυτού του σπουδαίου Κυπρίου πετυχαίνοντας την απελευθέρωση της Κύπρου, περιλαμβανομένης και της αγαπημένης του Πέτρας αλλά και να συμβάλουμε στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της κατεχόμενης Κύπρου για την οποία τόσο πολύ μόχθησε ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην UNESCO» τόνισε.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα για την υλοποίηση αυτών των δύο σημαντικών οραμάτων και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συμποσίου.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στον χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ανέφερε ότι στα πρόσωπα όλων των διοργανωτών του Συμποσίου όπως επίσης και στα πρόσωπα των εισηγητών και των συμμετεχόντων, αναγνωρίζεται ο πόθος και η αγάπη να συμβάλουν στην έρευνα, τη μελέτη, τη συντήρηση και την αποκατάσταση και διάσωση των αρχιτεκτονικών μνημείων της Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι τα αρχιτεκτονικά μνημεία της Κύπρου «συνιστούν τα ορόσημα της ιστορικής μας διαδρομής μέσα στους αιώνες και αποτελούν δείκτες των αντιλήψεων και του επιπέδου του λαού μας σε κάθε εποχή».

«Αναμφίβολα τα μνημεία αυτά συνθέτουν ένα αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας ταυτότητας και προκαλούν το ενδιαφέρον των ειδικών και από αρχιτεκτονικής απόψεως» σημείωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου συνέχισε αναφέροντας πως δυστυχώς η συντήρηση και αποκατάσταση των εκκλησιαστικών και άλλων αρχιτεκτονικών μνημείων που βρίσκονται στα κατεχόμενα δεν είναι εφικτή, υπογραμμίζοντας πως στα χρόνια που ακολούθησαν την εισβολή αρχαιοκάπηλοι πολλές φορές με τη συνεργασία και τη συγκατάθεση του κατοχικού καθεστώτος προέβησαν σε μια σταδιακή βεβήλωση των μνημείων που αποδεικνύουν περίτρανα την ελληνικότητα της Κύπρου και τη χριστιανική παρουσία και δημιουργία δύο χιλιάδων χρόνων στο νησί.

«Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι πάνω από 550 θρησκευτικοί μας χώροι και μνημεία, έχουν γίνει έρμαιο της βάναυσης λεηλασίας του παράνομου καθεστώτος» συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Για να προσθέσει πως η καταστροφή αυτών των μνημείων συνιστά βεβήλωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνέχισε λέγοντας πως η πρόσφατη συμφωνία για συντήρηση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, «αλλά είναι μια και μοναδική περίπτωση ανάμεσα στα τόσα που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή» και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού θα ευοδωθούν και θα ανοίξουν το δρόμο για τη διάσωση όλων των μνημείων του πολιτισμού μας.

Συνεχάρη τέλος όλους όσους συνέλαβαν την ιδέα, ανέλαβαν την πρωτοβουλία, στήριξαν ποικιλοτρόπως και εργάστηκαν με αγάπη και φιλοτιμία για τη διοργάνωση αυτού του τριήμερου Συμποσίου στη μνήμη του ευπατρίδη Αναστάσιου Λεβέντη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών Γιάννης Ηλιάδης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης Κατερίνα Λάμπρου-Πανταζή, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δέσπω Πηλείδου και εκ μέρους της οικογένειας Λεβέντη η Φωτεινή Παπαδοπούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα