Περνά στην αντεπίθεση ο Ιωνάς Νικολάου, βαριές κατηγορίες εναντίον του τέως αρχηγού Αστυνομίας

22:04 31/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, προέβη το απόγευμα της Δευτέρας σε δήλωση απαντώντας στους ισχυρισμούς του παυθέντος Αρχηγού Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου, σημειώνοντας ότι ούτε πρόθεση, ούτε διάθεση έχει να ακολουθήσει τον κ. Παπαγεωργίου σε αυτού του είδους τις συμπεριφορές.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ο τέως Αρχηγός επέδειξε ολιγωρία από τον Ιανουάριο 2013 αναφορικά με τη διερεύνηση των καταγγελιών για την αθέμιτη διάθεση ποτών και τις απειλές που δέχτηκαν πρόσωπα που προέβηκαν σε σχετικές καταγγελίες στην Αστυνομία, με αποτέλεσμα

εταιρεία να αναπτύσσει δραστηριότητα εμπορίας πολυάριθμων προϊόντων και να αναλαμβάνει τον έλεγχο της νύχτας κατά τρόπο επικίνδυνο.

Πρόσθεσε ότι για το σκοπό αυτό έγινε σύσκεψη στο Προεδρικό με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας και δόθηκαν οδηγίες για καταρτισμό σχεδίου δράσης, με σκοπό τη διερεύνηση και δίωξη των φαινομένων αυτών και ανέφερε ότι παρενέβη ώστε να καταρτιστεί το σχέδιο δράσης σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και για να γίνουν οι επιχειρήσεις σύμφωνα με αυτό.

Επιπρόσθετα, ο κ. Νικολάου επεσήμανε το γεγονός ότι αν και οι οδηγίες από 09/12/2013 ήταν να συνταχθεί άμεσα σχέδιο δράσης, ώστε αυτό να ήταν έτοιμο κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, τελικά το σχέδιο ολοκληρώθηκε στις 12/2/2014 και αντί να προχωρήσει με την υλοποίηση του, ο τέως Αρχηγός έδωσε οδηγίες για νέα διερεύνηση όλων των πληροφοριών, παρόλο ότι οι ίδιες πληροφορίες είχαν διερευνηθεί στις 20/12/2013 και στις 20/1/2014.

Ο κ. Παπαγεωργίου “ζητά και τα ρέστα για την υπόθεση αυτή, τη στιγμή που ο ίδιος πρέπει να δώσει απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα”, ανέφερε συνεχίζοντας ο Υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι η “ολιγωρία του” τέως αρχηγού και η καθυστέρηση που επιδείχθηκε στο συγκεκριμένο θέμα συντήρησε μια απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση, η οποία φαίνεται να ελέγχεται από ανθρώπους της νύχτας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο κ. Παπαγεωργίου επανήλθε επί του θέματος της Δρομολαξιάς, χωρίς να απαντήσει αν τον ενημέρωσε για την έκδοση των ενταλμάτων και πρόσθεσε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την κατηγορία ότι ενημέρωσε για την έκδοση εντάλματος οποιονδήποτε από τα καταζητούμενα μέλη της Αστυνομίας στην υπόθεση της Δρομολαξιάς.

Διερωτήθηκε περαιτέρω γιατί αυτή η επιμονή, όταν από την ίδια ημέρα δημοσιοποίησε την άγνοια του για την έκδοση των ενταλμάτων και ότι ο τέως Αρχηγός ουδέποτε ισχυρίστηκε οτιδήποτε περί του αντιθέτου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως τα εντάλματα εναντίον των μελών της Αστυνομίας εκδόθηκαν στις 26/8/2013 και συνελήφθηκαν την ίδια ημέρα, γι αυτό διερωτήθηκε πότε ενημέρωσε για την έκδοσή τους και ποιες οι συνέπειες από την ισχυριζόμενη από τον κ. Παπαγεωργίου ενέργεια του;

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε, επίσης, ότι ουδεμία ανάμιξη είχε ούτε και έδωσε οδηγίες να διακοπεί η διερεύνηση της ποινικής υπόθεσης στη Πάφο, προσθέτοντας ότι η διακοπή της διερεύνησης της υπόθεσης έγινε με οδηγίες του τέως Αρχηγού καθότι όπως αναγράφεται χειρόγραφα σε σχετική έκθεση, τα «μέλη περιλήφθηκαν στις μεταθέσεις που εκδόθηκαν στις 12.7.2013» και με οδηγίες η επιστολή «να αρχειοθετηθεί σε εμπιστευτικό φάκελο».

Επανέλαβε, επίσης, ότι αν ο τέως Αρχηγός έχει οποιαδήποτε στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις καταγγελίες του να τα καταθέσει στο Γενικό Εισαγγελέα, διαφορετικά οφείλει να απολογηθεί δημόσια στην κυπριακή κοινωνία για τα όσα προκάλεσε.

Σε ό,τι αφορά τις αναφορές του τέως Αρχηγού Αστυνομίας για ανάμειξη του Υπουργού Δικαιοσύνης σε προαγωγές, είπε ότι τον περασμένο Μάρτιο 2013 έγιναν μόνο τρεις προαγωγές, οι δύο αφορούν την επιλογή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του διοικητή και του υποδιοικητή της Προεδρικής Φρουράς, που είναι άτομα της εμπιστοσύνης του, όπως γίνεται με τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η τρίτη εκτός από τις ανάγκες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου συνδέεται και ήταν αναγκαία για σκοπούς σύστασης της Προεδρικής Φρουράς. Πρόσθεσε ότι και οι τρεις προαγωγές έγιναν αξιοκρατικά, με τη σύμφωνη γνώμη του τέως Αρχηγού και εδώ και 13 μήνες δεν υπήρξε οποιαδήποτε αμφισβήτηση από την ηγεσία.

Σε σχέση με τις καταγγελίες που περιλαμβάνει ο κ. Παπαγεωργίου στις επιστολές του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Νικολάου είπε ότι απάντησε έγκαιρα και γραπτώς.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε ότι οι αναφορές του κ. Παπαγεωργίου ήταν αβάσιμες και ατεκμηρίωτες και ως εκ τούτου δεν ασχολήθηκε περαιτέρω με το θέμα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως ο τέως Αρχηγός ότι δεν έχει συμμορφωθεί με σωρεία αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως και σε έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Ο κ. Νικολάου έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Γενικού Εισαγγελέα και της Βουλής, εάν κρίνουν σκόπιμο να διερευνήσουν τις καταγγελίες του κ. Παπαγεωργίου.

Είπε ότι «στόχος και προσπάθεια είναι να κτίσουμε και να πετύχουμε αυτό το οποίο δυστυχώς κάποιες νοοτροπίες και διαφορετικές αντιλήψεις εμπόδισαν να υλοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε» και καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι αυτό θα επιτευχθεί με ταχύτερους ρυθμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα