Βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη βλέπει για Κύπρο ο Ντάισελμπλουμ

20:51 31/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του Eurogoup Γερούν Ντάισελμπλουμε εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος δεν θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια όπως η Ελλάδα από τους διεθνείς δανειστές της, σημειώνοντας ότι οι δύο υποθέσεις δεν είναι παρόμοιες και ότι αναμένει ότι η Κύπρος θα ανακάμψει βραχυπρόθεσμα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μιλούσε σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου,

ανέφερε ακόμη απαντώντας σε ερωτήσεις ότι η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο θα μπορούσε να ήταν διαφορετική αν είχε παρθεί ένα χρόνο πιο πριν.

Αναφερόμενος στην περσινή άνευ προηγουμένου απόφαση για ‘κούρεμα’ ανασφάλιστων καταθέσεων στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, είπε ότι τη δεδομένη στιγμή δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

«Ήταν μια πολύ δραστική απόφαση, το γνωρίζω και συνειδητοποιώ ότι αποτέλεσε σοκ όχι μόνο για τον χρηματοοικονομικό τομέα, αλλά για ολόκληρη την κοινωνία της Κύπρου και έχει φυσικά οδηγήσει σε απώλειες όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, την αγορά εργασίας, βραχυπρόθεσμες αρνητικές επιδράσεις», ανέφερε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι “η αρχή της εκ των έσω διάσωσης είναι η σωστή προσέγγιση ως οικονομική αρχή κατά την άποψή μου, γιατί θεωρώ ότι αυτοί που καταθέτουν τα χρήματά τους σε τράπεζες και έχουν αποκτήσει κέρδη στα καλά χρόνια, θα πρέπει επίσης να επιβαρυνθούν με τις ζημιές στα κακά χρόνια”. Επεσήμανε ωστόσο ότι η αρχή θα πρέπει να εφαρμόζεται στη βάση σαφών κανόνων που θα είναι γνωστοί σε όλους.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το κατά πόσο θεωρεί ότι έγιναν λάθη στις Βρυξέλλες, πέρσι το Μάρτη, ο κ. Ντάισελμπλουμε είπε ότι αν θέσει κανείς το ερώτημα «για ποιο λόγο βρισκόμαστε σ’ αυτή την κατάσταση τώρα, δεν είναι δίκαιο να πάει μόνο ένα χρόνο πίσω στην απόφαση του Eurogroup, αλλά να πάει ακόμη πιο πίσω και να δει πότε δημιουργήθηκαν τα προβλήματα που προκάλεσαν τους τεράστιους κινδύνους στην Κύπρο και στην κυπριακή οικονομία.

Τα προβλήματα, σημείωσε, «δεν δημιουργήθηκαν τη στιγμή της απόφασης της Ευρωζώνης, υπήρχε λόγος που χρειάστηκε να εμπλακεί η Ευρωζώνη στα προβλήματα της Κύπρου. Αναφέρθηκε στην τεράστια ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού τομέα της Κύπρου, προσθέτοντας ότι δεν οικοδομήθηκε πάνω σε μια γερή βάση.

Διερωτήθηκε αν θα μπορούσε η απόφαση να ήταν διαφορετική, αν θα μπορούσε το πρόγραμμα (προσαρμογής) να ήταν διαφορετικά σχεδιασμένο, απαντώντας την ίδια ώρα καταφατικά. Ωστόσο, είπε, θα έπρεπε να είχε υπάρξει συμφωνία ίσως ένα χρόνο πιο πριν.

Εξέφρασε την άποψη ότι πολύς χρόνος πέρασε χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Ως τις 20 Μαρτίου πέρσι, ο χρόνος είχε τελειώσει, πρόσθεσε. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η φυγή καταθέσεων από την Κύπρο δεν άρχισε μετά τις 20 Μαρτίου αλλά γινόταν σε μεγάλο βαθμό πριν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπήρχαν άλλες επιλογές είπε ότι θα μπορούσε να μην είχε υπάρξει εμπλοκή της ΕΕ και οι τράπεζες θα είχαν χρεοκοπήσει με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία. Αναφερόμενος στην πιθανότητα να είχε λάβει πιο μεγάλο χρηματικό ποσό η Κύπρος ως μέρος του πακέτου διάσωσής της, είπε ότι ένα πιο μεγάλο δάνειο θα φόρτωνε την Κύπρο για γενιές και ότι αυτό που λήφθηκε υπόψη ήταν η βιωσιμότητα του χρέους.

«Δεν θα αποκαλούσα ποτέ κάτι που προκάλεσε τόσο πόνο ‘επιτυχία’», είπε, «αλλά, αν θα το υπερασπιζόμουν; Ναι».

Ο Πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε θαυμασμό για το έργο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Απέρριψε ταυτόχρονα ανησυχίες ότι η Κύπρος θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια από τους διεθνείς δανειστές της όπως η Ελλάδα. Οι δύο υποθέσεις δεν είναι παρόμοιες, ανέφερε, εκφράζοντας την άποψη ότι η Κύπρος θα ανακάμψει βραχυπρόθεσμα.

Επανέλαβε τη θέση ότι η Κύπρος έχει μια ευέλικτη, ισχυρή οικονομία που διαθέτει υψηλά εκπαιδευμένα ανθρώπινο δυναμικό, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τα βασικά για μια ισχυρή ανάκαμψη.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με ανησυχίες ότι οι κυπριακές τράπεζες μπορεί να αποτύχουν στην αξιολόγηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων τους από την ΕΚΤ λόγω του ότι διαθέτουν κυπριακό χρέος, είπε ότι οι πληροφορίες που έχει είναι ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού 94% αυτού του χρέους κρατείται ώσπου να ωριμάσει.

Σε ερώτηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είπε ότι πρόκειται για θέμα που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη. Συνέστησε όπως οι τράπεζες το διαχειριστούν με λογικό τρόπο, αναδιαρθρώνοντας τα, αποδεχόμενες κάποιες ζημιές και την ίδια ώρα ενδυναμώνοντας τους ισολογισμούς τους.

Κληθείς να σχολιάσει τη δημιουργία «κακών τραπεζών», είπε ότι το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η δημιουργία κακής τράπεζας κοστίζει, δίνοντας το παράδειγμα μιας τέτοιας κακής τράπεζας που δημιουργήθηκε πρόσφατα στη χώρα του. Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι υπάρχουν κάποια περιθώρια μέσω του προγράμματος προσαρμογής αν χρειαστούν.

Ερωτηθείς γιατί λήφθηκε η απόφαση για αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5%, γεγονός που λειτουργεί κατασταλτικά για τον τομέα υπηρεσιών στην Κύπρο, είπε ότι έπρεπε όλοι οι τομείς να συνεισφέρουν, καθώς και ότι το 12,5% αποτελεί ακόμη ένα από τους πιο χαμηλούς φορολογικούς εταιρικούς συντελεστές στην Ευρώπη.

Απαντώντας σε ερώτηση για την παροχή ELA στις κυπριακές τράπεζες, εξέφρασε τη θέση ότι «θα έπρεπε να είχαμε ενεργήσει πιο νωρίς». Ωστόσο, υπεραμύνθηκε της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λέγοντας ότι είναι η εθνική Κεντρική που αποφασίζει να παραχωρήσει ELA. Δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω στο θέμα παρά για πει ότι η επείγουσα παροχή ρευστότητας αποτελεί αναγκαιότητα.

Η συζήτηση συντονίστηκε από τον Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης του ΠΚ Χαρίδημο Τσούκα.
Νωρίτερα, σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ευχαρίστησε τον κ. Ντάισελμπλουμ για την παρουσία του στη διάλεξη. Προσβλέπω σε μια παραγωγική συζήτηση με τους φοιτητές μας, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα