ΠΑΣΕΧΑ: Με τη συγκατάθεση Ορφανίδη η καταστροφή των τραπεζών

16:52 27/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η καταστροφή των τραπεζών και η διασπάθιση των καταθέσεων χιλιάδων απλών καταθετών έγινε με την ανοχή και ενίοτε με την έγκριση του τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επενδυτών Χρηματοοικονομικών Αξιών (ΠΑΣΕΧΑ).

Με αφορμή τις τελευταίες τοποθετήσεις Ορφανίδη, ο ΠΑΣΕΧΑ δηλώνει πως αυτές δεν αποτελούν έκπληξη, αφού

«ακούστηκαν πριν μέρες από τα παπαγαλάκια του».

«Οι όποιες μετακινήσεις ανώτατων στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας δεν αφορούν πλέον τον κ. Ορφανίδη αλλά ούτε τους πολιτικούς του υποστηρικτές. Είναι γνωστή σε δεκάδες χιλιάδες επενδυτές και καταθέτες η επίδοση του κ. Ορφανίδη και των συνεργατών του στα θέματα εποπτείας και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», αναφέρεται.

Ο ΠΑΣΕΧΑ αναφέρει ότι η εγκύκλιος επιστολή που ο κ. Ορφανίδης απέστειλε στις τράπεζες τον Ιανουάριο του 2011, αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία ότι ο ίδιος γνώριζε για τις παρανομίες των τραπεζών, ωστόσο ανέχθηκε τη συμπεριφορά τους για να τις διευκολύνει στην άντληση πρωτοβάθμιων κεφαλαίων ώστε να καλύψουν τόσο τις ζημιές τους από τα ελληνικά ομόλογα, όσο και τις νέες απαιτήσεις δεικτών κεφαλαιουχικής επάρκειας που έθεσε η  Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

«Επιθυμούμε για άλλη μια φορά να επισημάνουμε πως μόνο η Κεντρική Τράπεζα γνώριζε επακριβώς την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και τις επιπτώσεις από ένα πιθανό κούρεμα. Ο κ. Ορφανίδης παρέλειψε να ενημερώσει την κυβέρνηση για τις επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα από το κούρεμα και θυμήθηκε να μας πει ότι ήταν λάθος της Κυβέρνησης που το ενέκρινε μετά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν τον είχε επαναδιορίσει», αναφέρεται.

Ο ΠΑΣΕΧΑ καλεί επίσης τους κυρίους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο να διερευνήσουν πώς και γιατί ο Αθανάσιος Ορφανίδης ανέχθηκε κάποια μέλη των διοικητικών συμβουλίων των δύο μεγάλων τραπεζών να εξασφαλίσουν δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια. Τους καλεί ακόμα να διερευνήσουν τί έπραξε ο κ. Ορφανίδης για να προστατέψει τους καταθέτες από τις παράνομες και κερδοσκοπικές πρακτικές των τραπεζών.

«Μήπως όλη αυτή η φασαρία που κάνουν οι κύριοι Ορφανίδης και Νεοφύτου είναι γιατί η νέα ηγεσία της  Κεντρικής Τράπεζας δεν υπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων όπως είχαν συνηθίσει στο παρελθόν;», διερωτάται ο ΠΑΣΕΧΑ.

Τέλος αναφέρει ότι συμφωνεί με τις  τοποθετήσεις ότι η Κυβέρνηση δεν έλαβε έγκαιρα δημοσιονομικά μέτρα και αγνόησε το πρόβλημα, ωστόσο προσθέτει ότι όπως επισημαίνει και η Τρόiκα, το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είναι η κατάσταση του τραπεζικού τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα