Π. Αντωνιάδου – Landau συζήτησαν την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ

17:12 25/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα επόμενα βήματα για την προώθηση του σχεδιασμού ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου μέσω ενός υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, συζήτησε η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου και ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Uzi Landau κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα υποδομής, συμπεριλαμβανομένης

της ενδεχόμενης διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Οπως αναφέρεται, η συνάντηση της κ. Αντωνιάδου στο Ισραήλ αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του Ισραηλινού Υπουργού στην Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

Σημειώνεται ότι κατά τις συναντήσεις του με την Κύπρια Υπουργό και τους άλλους ανώτερους αξιωματούχους στη Λευκωσία, ο Υπουργός Landau έθεσε πρώτος την ιδέα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου μέσω ενός υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, προστίθεται, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την προώθηση του έργου αυτού.

Ο Ισραηλινός Υπουργός ανέφερε ότι το έργο αυτό θα προσφέρει στήριξη στα θέματα ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι θα είναι η πρώτη διασύνδεση αυτού του είδους μεταξύ του Ισραήλ και της Ευρώπης.

Ανέφερε, επίσης, ότι «είναι πιθανό η μελλοντική σύνδεση με την Κύπρο να προσφέρει τη μέγιστη ασφάλεια του Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας.

Οπως είπε, η Κύπρος και η Ελλάδα πρόκειται να υπογράψουν ένα μνημόνιο συνεργασίας για ένα σχέδιο που προβλέπει την τοποθέτηση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου συνολικού μήκους 600 χλμ. το οποίο θα συνδέει την Κύπρο με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Οταν και τα δύο έργα τεθούν σε εφαρμογή, το Ισραήλ – στην πραγματικότητα – θα συνδεθεί με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, συμπλήρωσε.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι οι διμερείς δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι ισχυροί και μακροχρόνιοι, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για μια νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών, «αλλά για νέες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας και οι οποίες ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία προς όφελος όλων των κατοίκων της περιοχής”

Keywords
Τυχαία Θέματα