Συνάντηση Πάγκαλου με την αντιπρόεδρο της ΠΓΔΜ Τεούτα Αρίφι

Στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου με την ομόλογό του της ΠΓΔΜ Τεούτα Αρίφι εκφράστηκε το «κοινό ενδιαφέρον για οικονομική και διασυνοριακή συνεργασία». Η κ. Αρίφι μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι, αν και ανήκει στο αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.

Η συνάντηση των δυο αντιπροέδρων έγινε κατόπιν αιτήματος της κας

Αρίφι και όπως τόνισε ο κ. Πάγκαλος: «Ο καθένας εξέφρασε τις απόψεις του, αλλά προέκυψαν κοινές διαπιστώσεις, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή στο άμεσο μέλλον. Η Ελλάδα παίζει ενεργό ρόλο στην οικονομία της γειτονικής χώρας, έχουμε ισχυρές επενδύσεις, πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, το εμπόριό μας αυξάνεται, όπως αυξάνονται και οι ανταλλαγές επισκέψεων των πολιτών».

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε: «Θέλω να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της συνεργασίας των δύο χωρών, γιατί η συνεργασία είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες».

Η κα Αρίφι επέδωσε επίσης στον κ. Πάγκαλο επιστολή του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε γνωστό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γκρουέφσκι ζητά επειγόντως συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής πλευράς να βοηθήσει τα Σκόπια μέσω της αξιοποίησης του λεγόμενου «οργάνου προενταξιακής βοήθειας, με υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τη συζήτηση με την ΕΕ και θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της διοίκησης της γειτονικής χώρας».

«Εκτιμούμε την εμπειρία που έχει η Ελλάδα στην ΕΕ και επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις γνώσεις», απάντησε η αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη μεγάλη σημασία που έχει η διασυνοριακή συνεργασία για τους πληθυσμούς των δύο χωρών.

Ο αντιπρόεδρος εξήρε την προσωπικότητα της κας Αρίφι, χαρακτηρίζοντάς τη «δοκιμασμένη πολιτικό, σημαντική διανοούμενο και υπέρμαχο των γυναικείων δικαιωμάτων».

Η κα Αρίφι, τέλος, είπε για τον κ. Πάγκαλο ότι «αποτελεί μέρος της πολιτικής ιστορίας, όχι μόνον της χώρας σας αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

Keywords
Τυχαία Θέματα